lappa1De dood, we hebben er allemaal mee te maken. Toch ben ik niet eerder een boekje voor kinderen over dit thema tegengekomen. Ik denk dat ze ergens apart liggen en je er echt naar moet zoeken. Wij praten thuis over de dood, alsof het de gewoonste zaak van het leven is, heel doodgewoon. Onze zangvogel is erg oud, ouder dan zijn soortgenoten gemiddeld worden. Daar zijn ze momenteel mee bezig, ze schrikken regelmatig op als ze hem niet op zijn stokje zien zitten. Onze dochters hebben nog geen begrafenis of een crematie mee gemaakt. Dit prachtig vormgegeven prentenboek zal ik zeker als voorbereiding kunnen gebruiken.

Lappa, de hoofdpersoon is dol op zijn opa en opa op hem. Opa haalt graag grapjes uit, een echte opa. Opa komt te overlijden en heel stapsgewijs lezen en kijken we met Lappa mee wat er dan allemaal gebeurd. We zien een verdrietige Lappa, oma is ook verdrietig en er komen mensen praten. Opa wordt opgebaard in het rouwcentrum en Lappa neemt afscheid op zijn eigen wijze. We zien opa in de kist, de gesloten kist en tenslotte de begrafenis. Het verhaal wordt mooi afgerond door Lappa die zijn herinneringen aan opa met ons deelt.

Met de illustraties rechts en de tekst links wind ik het prentenboek handig ingedeeld om uit voor te lezen met een kind naast je of zelfs op schoot. Lappa is een hondje en hij spreekt in zijn voorkomen een universele taal. In de tekst worden een paar woorden als aula en rouwcentrum benoemd en de afbeeldingen laten de kist, de rouwauto’s en het graf zien. Het tevoren doornemen van dit boekje zal alvast veel vragen van kindjes beantwoorden. Het maakt ze een hoop duidelijk op een rustige manier. Ik denk ook dat de verteller baat heeft bij dit handvat en het met beide handen aan zal grijpen om dit emotionele proces helder uit een te kunnen zetten. In het prentenboek kan voorin je naam geschreven worden en achterin is er ruimte voor herinneringen, een foto of een tekening van je overleden opa. Dit maakt het prentenboek tot een bewaarboekje.

lappa2Lappa heeft meer avonturen meegemaakt. Zijn derde avontuur verschijnt 21 februari officieel in de boekhandel. De VOORVERKOOP van het boek “LAPPA waait weg” is van 1- 21 februari samen met knuffel LAPPA- van 20,90 voor 15,95 zonder verzendkosten.

WINNEN!
De uitgeverij van Lappa, LAPPA BOOKS, wil graag drie lezers van KiDDoWz verblijden met een Lappa knuffel en het boekje van hun keuze. Neem hiervoor een kijkje in de webshop http://www.vriendjevanlappa.nl/winkel en vermeld de titel van je keuze in een reactie onder dit bericht. Op 2 februari maken wij de 3 winnaars bekend! Geef ook aan voor wie je het boekje met bijbehorende knuffel graag wilt winnen. Op de site kun je een kleurplaat van Lappa downloaden en e-cards van Lappa versturen. Deze actie is inmiddels afgelopen!

Boek 5/53 #boekperweek

/Lmcmr

 

58 gedachten over “Recensie Lappa® : “Dag lieve opa” Mirjam Visker [4+]

 1. Wij zouden graag Lappa op Terschelling willen winnen met het bij behorende Lappa knuffeltje. Mijn man is dol op Terschelling hij kent het eiland uit zijn hoofd zo vaak is hij er geweest.
  Ik wil hem graag winnen voor hem zodat hij deze voor kan lezen aan onze zoons.

 2. Wat is er leuker dan zo’n gezellig voorleesboek te winnen. Mijn vriendin is zwanger van haar 4e kindje en dol op voorlezen dus helemaal de doelgroep. En de nieuwe baby is vast blij met de knuffel. Spannend!!!!!

 3. Wat een geweldig mooie boekjes en knuffeltjes zeg, echt een top kado <3! Ik zou het liefste het Eilandpakket willen winnen, zo schattig!

 4. Wat een leuke boekjes! Ik zou voor het 2-jarige zoontje van mijn beste vriendin hel graag ‘Dag lieve opa’winnen. Ik hoop dat zijn overgebleven opa nog heel lang mag leven, maar dit boekje had mij als kind lang geleden goed kunnen helpen om te begrijpen en verwerken toen ik mijn opa verloor.

 5. Geen idee wat ik er van moet verwachten wat de reactie van mijn kleinzoons betreft dus ik wil wel voorlezen en uit het boekje dag lieve opa, hij is er namelijk niet meer.De knuffel is voor de kleinste van de twee schatten.

 6. wat een leuke actie. ik doe graag mee voor mijn drie dochters van 6-4-3. lappa waait weg lijkt me een geweldig leuk verhaal. we zijn dol op het uitwaaien op het strand en in de duinen gaan liggen om zandengeltjes te maken. ik denk dat het boek goed bij de meiden in de smaakt gaat vallen!

 7. Wat een schattige boekjes met knuffel.
  Ik heb vijf kleinkinderen, die regelmatig bij mij komen en dan is het leuk uit het boekje Lappa op Terschelling voor te lezen.
  Ik geef ze dan de knuffel in de hand en dan kunnen ze actief meedoen met het verhaaltje. ( Van Ikea heb ik ook zo’n boekje met een egeltje en is ook een succes) Zo zal dit boekje ook wel een favoriet worden van de kleintjes.
  Ik waag voor hen een kansje. Wie weet….

 8. Ahhh wat cute!
  Ik zou de knuffel & het boekje graag willen winnen voor Olivier.
  Het zonnestraaltje van mijn BFF. En stiekem ook een beetje mijn zonnestraaltje!
  Mocht ik winnen:
  Lapa Vlieland ( mijn BFF en ik hebben meerdere tripjes naar Vlieland gemaakt!)
  Liefs

 9. De boekjes lijken me echt leuk. Ik ga voor Lappa waait weg. Ik vind het goed dat er boekjes als ‘dag lieve opa’zijn, maar hopen dat we die niet nodig hebben.

 10. ik zou graag voor het boek “dag lieve opa” kiezen omdat mijn vader niet meer leeft en ik zou dit boek en knuffel aan mijn dochter willen geven .

 11. Ik zou graag het boekje dag lieve opa willen winnen voor mijn zoontje zodat hij hopelijk ooit wanneer er een persoon of dier er niet meer is hij er troost in het boekje kan vinden er hopelijk mee om kan gaan. Want ik had jammer genoeg zo een boekje niet toen ik mijn oma verloor want anders had ik ook veel steun gehad. En deze steun gun ik mijn zoontje alvast want dat is gewoon heel erg belangrijk.

 12. LAPPA waait weg zou leuk zijn voor mijn zoon.Mijn zoontje is helemaal gek op hondjes knuffels en op boekjes.

 13. Wat een leuk idee is dit! Ze zijn allemaal leuk, maar als ik er een zou mogen kiezen, neem ik “Lappa waait weg”! Ik denk dat ik hiermee het meeste succes zou oogsten.

 14. graag doen wij mee om het boekje dag lieve opa te winnen met Lappa. De opa van mijn kinderen heeft helaas te horen gekregen dat hij kanker heeft en de kans is heel groot dat ze het komende jaar afscheid van hun opa moeten nemen. Op deze manier kunnen we hen toch een beetje duidelijk maken wat er gaat gebeuren…

 15. Ik doe graag mee voor mijn kleine buurmeisje. Ik hoop dat ik voor haar het boekje LAPPA waait weg win en knuffel Knuffel LAPPA Ameland. Lekker uitwaaien aan het Amelandsestrand hand in hand.

 16. Ik zou heel graag dag lieve opa willen winnen voor onze vier pleegkindjes, hun mama gaat namelijk binnenkort overlijden… 🙁 Het is fijn om met dit boekje ze voor te bereiden en ze uit te leggen hoe dingen werken…

 17. Ik zou graag – Lappa waait weg- winnen voor mijn dochter. Zij is graag buiten, maar niet met dit slechte weer. Hopelijk kan dit boekje haar binnen amuseren.

 18. Lappa waait weg lijkt mij erg leuk voor mijn zoontje van 2 en half!Vooral omdat het in Nederland nogal vaak hard waait!

 19. wij willen graag lappa waait weg .
  Omdat wij het ook altijd heerlijk vinden om even uit te waaien
  En even in gedachten weg te waaien

 20. Graag zou ik het boek “dag lieve Opa” willen winnen. De knuffel en boek zijn voor mijn dochter. Natuurlijk hoop ik het boek nog lang niet nodig te hebben maar vindt het belangrijk om zoiets achter de hand te hebben. Bovendien kan ik hem ook goed gebruiken op mijn werk in de kinderopvang!

 21. ik zou graag lappa waait weg willlen (eilandpakket) voor mijn kleine neefje. Het hele gezin is gek op de Nederlandse eilanden en lekker wegwaaien op het strand … Betere combinatie bestaat niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.