hamerEen kijkje in de keuken van het Nederlandse strafrecht

De naam Corstens doet direct een belletje rinkelen bij deze oud­student Nederlands Recht. Het voorwoord is geschreven door Geert Corstens, oud­-president van de Hoge Raad en de tekst afkomstig van Veerle Corstens, journalist. Marjet Wullink heeft de duidelijke illustraties voor haar rekening genomen.

Hulde voor alle beroepsbeoefenaren die vergaarde kennis willen delen met kinderen. Giet het in de vorm van een verhaal en er worden twee vliegen in één klap geslagen. Hoe werkt de Nederlandse Rechtspraak nou eigenlijk?

Het verhaal gaat over Juun, zij gaat als (enig) lid van ‘De Jonge Onderzoekers’ graag op onderzoek uit met Broccoli, de hond van haar opa. Ze lopen samen met Mila op straat als ze sirene’s horen, ze gaan er direct op af. Bij juwelier Goudgenoeg is het een drukte van belang. Er staan meerdere politie­auto’s op de stoep. Juun pakt haar opschrijfboekje maar wordt door Broccoli het steegje ingetrokken. Ze vinden Tommy, de zoon van de juwelier, in de schuur, hij heeft zich verstopt voor de overvallers. Hij vertelt wat er is voorgevallen. Daags later op school blijkt dat Lucas, de neef van Juun verdacht wordt van deze overval. Juun besluit hem te helpen en neemt zijn alibi onder de loep. Ze brengt Lucas op het idee een ‘oude’ vakantiefoto online te plaatsen, zodat het lijkt alsof Lucas ten tijde van de overval in Spanje zat. Dan moet Lucas voorkomen en zal blijken of dit verhaal stand houdt?

Letterlijk naast het verhaal is er ruimte genomen voor ‘harde feiten’. In deze gele katernen worden begrippen verduidelijkt en achterin het leesboek is een extra woordenlijst opgenomen. Dit hele totaalpakket geeft aan de jonge lezer een helder beeld over de Nederlandse strafrechtspraak.

Voor meer antwoorden op gerezen vragen wordt verwezen naar www.meteenklapvandehamer.nl

‘Met een klap van de hamer’ van Veerle Corstens & Marjet Wullink, Boom Juridische Uitgevers 2015 is o.a. hier te koop.

Boek 14/2016 #hrc2016

/Lmcmr

One thought on “Recensie: ‘Met een klap van de hamer’ (9+)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.