paradiseVoor het verhaal in dit dunne boekje begint worden de personages opgesomd, daar heb ik zeker in het begin nog eens naar teruggebladerd. Hetzelfde verhaal wordt namelijk uit verschillende perspectieven opgetekend, door de ogen van een aantal leeftijdsgenoten met verschillende nationaliteiten. Het is goed te merken dat de auteur Anouk Saleming van oorsprong toneelschrijver is. Stichting Theaterboek heeft dit toneelstuk ‘Backfire’ hiervoor uitgegeven. De hoofdstukken zijn allen genoemd naar de naam van de betreffende hoofdrolspeler. Dan komen in één pistoolschot alle verhaallijnen verrassend bij elkaar!

De Turkse Elif wordt uitgehuwelijkt, in eerste instantie staat ze er niet onwelwillend tegenover. Naar verloop van tijd, wanneer ze haar aanstaande al een paar keer heeft ontmoet, wordt het haar toch wat heet onder de voeten en ze besluit met haar vriendin Najima mee te gaan op zomervakantie naar Marokko. Ze laat haar scooter in de tuin van Najima staan, niet op slot. Haar broer en ouders weten hier niets van en ze gaan op zoek. Akwasi, de vriend van Najima, blijft achter in Nederland en gaat op zoek naar een zomerbaantje om wat geld te verdienen om zijn vriendin eens iets moois te kunnen geven. Dan ziet hij Tessa, de dochter van zijn baas en valt hij als een blok voor haar. Tessa zorgt veel voor haar jongere broertje Vinnie en die neemt ze mee wanneer ze met Akwasi naar de bloemenveiling mag rijden. Stanley is net vanuit Suriname naar Nederland verhuist, na de zomervakantie mag hij aan een dansopleiding beginnen. Hij ziet de scooter van Elif staan en besluit een ritje te gaan maken.

En deze kluwen wol met losse touwtjes komt samen op een zwoele zomernacht tot een verrassende ontknoping. Ik zag het niet aankomen en heb mijzelf gedurende de korte, vlotte hoofdstukken afgevraagd waar is dat paradijs nou? Niet op de  parkeerplaats van die discotheek in ieder geval!

‘Paradise now’ van Anouk Saleming, Uitgeverij Holland 2016, is o.a. hier te koop:[bol_product_links block_id=”bol_574091ef7a92c_selected-products” products=”9200000051452868″ name=”paradise” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boek 37/2016

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.