pippiPippi Langkous is jarig! Ze bestaat dit jaar 70 jaar en dat viert Uitgeverij Ploegsma met alle fans door het uitbrengen van een jubileumuitgave, een bundel. Deze dikke, softcover verhalenbundel huisvest alle verhalen van ‘Pippi Langkous’, ‘Pippi Langkous gaat aan boord’ en ‘Pippi Langkous in Taka-Tukaland’.

Pippi Langkous bestaat al sinds 1945, toen verscheen haar eerste boek. In al die jaren is ze negen jaar oud gebleven en heeft menig hart veroverd. Pippi heet voluit: Pippilotta Victualia Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous en ze is bere-sterk. Haar moeder is overleden en haar vader is kapitein. Ze woont in Villa Kakelbont en maakt van alles mee met haar aapje Meneer Nilsson en paard Witje. Hun avonturen zijn in 49 talen vertaald, ze zijn verfilmd of er is een musical of toneelstuk van gemaakt.

Ook in ons huis is Pippi geen vreemde. Ondanks het leeftijdsverschil vinden de peuter, kleuter en schoolmeid Pippi allemaal nog leuk om te kijken of te lezen. Wanneer er iets gekozen moet worden wat ze alledrie graag willen zien, dan wint Pippi Langkous uiteindelijk het debat en stemmen ze allen in. De oudste heeft zelfs een echte Pippi-fase doorgemaakt en wilde als kleuter dagelijks alleen maar twee verschillende soorten sokken aan. Ze genoot van het commentaar dat andere volwassenen mij leverde als ze mij daarop wezen. Deze bundel heeft ervoor gezorgd dat ik nu dagelijks voor het slapengaan een verhaaltje voorlees. Dat hebben we nooit eerder gedaan. Wij hebben altijd voorgelezen op verzoek, op welk tijdsstip van de dag dan ook. Het scheelt dat de meisjes een slaapkamer delen en tegelijk naar bed gaan. Het naar bed gaan is nu dagelijks een feestje. Pippi gefeliciteerd!

De verhalen van Pippi Langkous zijn geschreven door Astrid Lindgren, vertaald door Liesbeth Zuiderveen Borgesius- Wildschut & Saskia Ferwerda en geillustreerd door Carl Hollander (in Nederland). Deze jubileumuitgave, 26e druk, 2015, is uitgegeven door Uitgeverij Ploegsma Amsterdam en is voor een feestprijs van 12.50 euro te koop bij alle boekhandels.

Boek 24/53 #boekperweek

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.