Drie spellen mogen wij testen van The Game Freak in de leeftijd van 10 jaar en ouder. Namelijk:
De Grote Dalmuti, Little Devils & Lungarno

SAMSUNG CAMERA PICTURESLittle Devils
Is te bestellen via: http://www.thegamefreak.nl/little-devils.html
Beschrijving:
Iedereen vindt het leuk om elkaar eens lekker te plagen en te pesten. In dit spel probeer je de andere spelers met vervelende kaarten op te zadelen. Ieder duiveltje is een strafpunt. Maar pas op: je ontkomt zelf ook niet aan de “duivelse” plannen van je tegenspelers. Little Devils is een duivels leuk slagenspel dat je blijft spelen…
Verkoop argumenten:
• vlot slagenspel met eenvoudige regels
• geen troeven of kleuren volgen: speel hoger of lager dan eerder gespeelde kaarten
• niet de eerste gespeelde kaart bepaalt het doel van de ronde, maar de tweede kaart is bepalend!
• prima familiespel: korte spelduur en iedereen die tot 100 kan tellen, kan meedoen!
Inhoud doos:
• 54 kaarten

In de blikken verpakking zitten drie beschrijvingen, elk boekje is in een andere taal geschreven. Gelukkig zit er ook een Nederlands geschreven beschrijving bij. Het spel duurt zo’n 10 – 15 minuten en is voor 3 tot 6 spelers. De 54 kaarten zijn allen prachtig om naar te kijken. De kaarten liggen prettig in de hand, in het begin zijn de kaarten nog even glad. Het spel gaat om de duiveltjes, zodra een speler 100 duiveltjes of meer heeft is het spel uit. Degene die de meeste duivels heeft is de verliezer, degene met de minste duivels de winnaar. Aan de hand van de cijfers die op de kaarten staan kun je zien welke kaarten er gespeeld moeten worden. Durf jij samen met je vrienden dit spannend spel te spelen?

SAMSUNG CAMERA PICTURESLungarno
Te bestellen via: http://www.thegamefreak.nl/lungarno-gratis-verzending.html
Beschrijving:
Lungarno is een voortreffelijk legspel met tegels. Door gebruik te maken van de tegels ga je in LUNGARNO bouwen in de verschillende districten. Je koopmannen drijven handel met de vier invloedrijke families van Pisa. Deze families worden vertegenwoordigd door de schilden die je op de tegels aantreft. Wanneer een wijk voltooid is (volgebouwd) ontvang je inkomen op basis van het aanzien dat de familie in deze wijk heeft. Handel dus met de juiste familie in het juiste district ! De speler met het meeste goud aan het einde van het spel wint het spel.

In de veertiende eeuw golden in Pisa vele regels. De invloedrijke families van de stad waren de routes naar succes, welvaart en macht. Handelshuizen beconcurreerden elkaar om grote deals te kunnen sluiten met deze invloedrijke families om zo een groot inkomen te krijgen. Tegelijkertijd lieten bouwmeesters prachtige paleizen, geweldige torens en fantastische winkels bouwen in de hoop indruk te maken op de invloedrijke families om op deze manier aanzien en prestige te verdienen.
Het centrum van dit streven naar rijkdom en prestige is de wijk Lungarno, dat aan de oevers van de rivier de Arno ligt.
Kun jij winnen van je concurrenten door te domineren in Lungarno en de rijkste koopman van Pisa worden?

In de doos zitten 2 beschrijvingen, waarvan 1 Nederlands. Tevens zitten er 8 platen in waarbij het spelmateriaal uitgeklikt dient te worden. Ook zitten er 2 zakjes in met fiches en pionnen. Vergeleken met andere bordspelen dien je met het spelmateriaal een eigen bordspel in elkaar te zetten. Dit is de rivier de Arno met daarbij de drie belangrijkste bruggen. Vervolgens gaat het allemaal om gebouwentegels plaatsen. Districten sluiten en uiteindelijk het winnen van het spel. Zodra het laatste district gesloten is (het achtste district) eindigt het spel direct. Bereken de inkomen van het laatste district op de normale wijze en betaal ze uit. Daarna worden de slotinkomen berekend. De speler met de meeste Florijnen is de winnaar. Mocht het zo zijn dat er toevallig twee spelers evenveel Florijnen hebben, dan wint de speler met de meeste Florijnen en de meeste tegels.

SAMSUNG CAMERA PICTURESDe Grote Dalmuti
Te bestellen via: http://www.thegamefreak.nl/dalmuti.html
Het leven is niet eerlijk en dat geldt ook voor De Grote Dalmuti! Tachtig speelkaarten moeten zo snel mogelijk uitgespeeld worden. Lukt het je om als eerste je kaarten kwijt te raken, dan bent je de volgende ronde De Grote Dalmuti. Eindig je echter als laatste, dan ben je de volgende ronde De Grote Slaaf van De Grote Dalmuti. Sociale klassen in een spel! Briljant bedacht!Goede kaarten slechte kaarten Spelverloop De stapel kaarten wordt geschud en opgedeeld onder de spelers. De startspeler (de Grote Dalmuti) komt uit met een setje kaarten. Gewoonlijk komt hij uit met een setje van de hoogste kaart die hij heeft. Een setje bestaat altijd uit een x-aantal kaarten. De volgende speler dient dit aantal te volgen en een setje van een lager getal te gooien. Als het niet mogelijk of wenselijk is om dit aantal te volgen, dan pas je. Diegene die als laatste nog mee kan gaan met het setje (en de andere spelers dus passen), wint de slag en mag met een nieuwe set kaarten uitkomen. Dit herhaalt zich net zo lang, totdat iedereen zijn kaarten heeft uitgespeeld. De eerste speler geen kaarten meer in zijn hand heeft, wint. De eenvoud van het spel maakt het spelen het moeilijkst! De beste kaart is de laagste kaart: de één. Eén nadeel: deze kaart zit er maar één keer in. De slechtste kaart is de twaalf en deze zit er twaalf keer in. Rangen Als je als eerst je kaarten hebt uitgespeeld, dan wordt dat in dit spel beloond. Je betreedt de troon van De Grote Dalmuti. Dit geeft je het recht om bij aanvang van het nieuwe spel de twee beste kaarten van De Grote Slaaf (de slechtste speler) te krijgen, terwijl jij twee willekeurige kaarten terug geeft. De Kleine Dalmuti (op één na beste speler) mag één kaart ruilen met De Kleine Slaaf. Bij meer dan vier spelers zijn de overige spelers Boeren (neutraal). Maar pas op voor de Narrenrevolutie en voor de sluwheid van je onderdanen: je kunt zo weer onttroond worden! Je mag het spel beginnen en je komt uit met drie twaalven. Je buurman heeft drie negens en volgt met deze drie negens. De volgende spelers spelen drie zessen en drie drieën. Hierna past iedereen (want er zijn geen drie tweeën in het spel!). De speler met de drie drieën komt opnieuw uit en opent met bijvoorbeeld vijf elven. De speler die als eerste zijn hand uitspeelt, wint. De Grote Dalmuti is een zeer doordacht en evenwichtig spel.

Dit spel is velen malen leuker als je in de karakters van het spel mee gaat. Zoals in de beschrijving staat aangegeven kun je aan de speeltafel verschillende stoelen plaatsen. De meest comfortabele voor de Grote Dalmutti en een stoofje voor de Grote Dienaar. Of de hogere rangen krijgen wijn en zoetigheden en het lagere volk krijgt alleen water en droog brood. Je kunt natuurlijk ook je eigen varianten neerzetten. Echter door deze extraatjes is het niet gelijk veel leuker. Gedraag je zelf ook naar je rang. (mis) gun het de ander. Streef naar de hoogste rang door alle speelkaarten zo snel mogelijk uit te spelen en lach daarna hardop het lagere volk grandioos uit! Vergeet echter niet dat het een spel is. Het spel zit in een redelijk klein doosje, hierdoor is het spel makkelijk mee te nemen.

Eerder testte ik al een drietal spellen in de leeftijd van 10 jaar en ouder. Deze review kunt u hier terug lezen.

Meer spellen kunt u vinden op www.thegamefreak.nl TGF logo nieuw 90 verticaal pixels

/Miranda Young

(Visited 156 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.