stormIn maart verschijnt bij Uitgeverij Callenbach het jeugdboek ‘Storm’ van de in Utrecht wonende Britse auteur NICK GARLICK. ‘Storm’ is een ontroerend verhaal over een 12­jarige jongen die een hechte vriendschap sluit met het paard Storm. Als zijn vader is overleden, verhuist de 12­jarige Flip naar Mossum, een fictief Nederlands Waddeneiland. Tijdens een zware storm redt hij het paard Storm. Ze worden goede vrienden, maar mag Flip het paard houden of zullen ze afscheid moeten nemen? Het pakkende en spannende ‘Storm’ is een aanrader voor zowel jongens als meisjes vanaf 10 jaar. Het boek is vanaf 8 maart verkrijgbaar als paperback en E-book.

Op basis van bovenstaande tekst (persbericht) besluit ik het boek aan te vragen. ‘Storm, een jongen, een paard. Ze hadden niemand … tot zij elkaar vonden in een storm’ luidt de ondertitel. Met een grijs/ zwarte stormachtige kaft oogt dit boek dramatisch spannend. En deze verwachtingen worden waargemaakt.

De moeder van Flip is jaren geleden weggelopen en zijn vader komt te overlijden. Hij is pas 12 jaar en kan niet alleen in Amsterdam blijven wonen. De broer van zijn vader, oom Andries, neemt Flip in huis. Hij verhuist met twee zware koffers naar Mossum, een Waddeneiland. Het is een enorme overgang van de stad naar een klein eiland. Zijn oom is erg stug, gelukkig is zijn tante wat liefdevoller met zijn nichtje heeft hij niet veel gemeenschappelijk. Dit betekent een eenzame start en dan krijgt Flip ook nog eens last van de broertjes Mesman, zonen van de rijke hoteleigenaar Mesman. Wat een nare jongens. Regelmatig rukt de reddingsbrigade uit en Flip is onder de indruk van de hele vloot. Met paarden wordt de reddingsboot in een stoet naar het strand gebracht en Flip bekijkt alles. Dan tijdens een zware storm valt zijn oog op een paard in nood. Er blijkt een schip met paarden gezonken te zijn. Flip red het wilde paard op heldhaftige wijze en noemt hem Storm. Hij krijgt de tijd het dier langzaamaan te temmen voor de winter aanbreekt. Dan wordt het voeren te duur voor zijn armlastige oom en tante. Maar Storm is wel héél erg wild en wordt door de broertjes Mesman opgejaagd. En wie draait er op voor de schade? En waarom praat het ‘Spookmeisje’ niet?

Het drama is regelmatig net niet te groot om het jeugdboek verdrietig weg te leggen, er blijft hoop gloren. Hoop voor Flip, zijn oom & tante en hoop voor Storm. Naast de grote rode draad van Flip zijn verblijf op het eiland, lopen er lijntjes van andere eilandbewoners door het verhaal heen. Die lijntjes worden aan het einde van het boek op verrassende wijze bijeen geknoopt. Het boek is geschikt voor meisjes en jongens.

‘Storm’ van Nick Garlick, Uitgeverij Callenbach 2016 is o.a. hier te koop. Lees hier ook het eerste hoofdstuk.

Boek 24/2016

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.