treiterCarolien Kruijs heeft eerder een boek over pestkoppen geschreven. ‘Treiterkoppen, Achtbanen en Cupcakes’, september 2013. Carolien Kruijs is basisschoolleerkracht in groep 7 en geeft faalangstreductietrainingen.

Carmen wil graag populair zijn en bekritiseerd met haar vriendinnen andere meisjes. Ze wordt op Facebook benaderd door Vincent van 13 jaar en ze nemen verkering. Ze hebben dagelijks digitaal contact. Vincent wil haar ontmoeten bij het bloemenstalletje van het station. Daar blijkt Vincent niet de jongen te zijn, zoals hij zich deed voorkomen.

Jeroen komt uit een arm gezin, hij helpt zijn moeder en broertjes door in alle vroegte folders en kranten te lopen. Op school wordt hij gepest door Alex en Cesar. Op een gegeven moment wordt er gespuugd op zijn fietszadel, zijn banden leeggedraaid en in zijn krantentas gesneden.

Zomaar wat voorbeelden van verhaallijnen uit het boek ‘Treiterkoppen, Smartphones en Poolparty’s’. Het boek gaat over een schooljaar van groep 8a en 8b. Vanaf de start tot het schoolkamp naar de eindmusical. We maken kennis met de leerlingen, hun gezinssituatie en twee leerkrachten. Zij vertellen ieder ombeurten in korte hoofdstukjes wat hen op dat moment bezig houdt. De schoolkinderen zijn arm of juist rijk, populair, geliefd of worden gepest en dat allemaal in een klas. Het boek sluit goed aan bij de interesses van de lezers van tien tot dertien jaar. Er komt een flashmob aan bod en het gaat over sponsorzwemmen, gameverslaving en schoolfeestjes. Het is modern en vlot geschreven. Al lezende wordt gewaarschuwd tegen internetpesten of grooming. Niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook ouders en leerkrachten.

Er worden tussen de regels door handvaten aangereikt hoe met pesten om te gaan voor leerkrachten. Juf Wendy stelt duo’s samen die samen een tekening moeten maken. De kinderen die voorheen niet veel contact hadden maken kennis met elkaar. Wat ook erg fijn is dat het verhaal en de verhaallijnen allemaal goed aflopen. Voor ouders is het ook een uniek kijkje in het leven van deze pubers.

‘Treiterkoppen, Smartphones en Poolparty’s’ met illustraties van Anet vande Vorst, juli 2014, Uitgeverij Boekenbent. De paperback van 200 bladzijden is o.a. hier te koop.

Boek 20/53 #boekperweek

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.