Donald Duck, wie kent hem eigenlijk niet?! Deze temperamentvolle eend dook voor het eerst op in The Adventures of Mickey Mouse uit 1931. In dit boekje wordt een zekere Donald Duck genoemd als vriend van Mickey Mouse. Deze Donald Duck speelt verder geen rol in het boekje. Wel is op een van de afbeeldingen een eend te zien, die echter weinig weg heeft van de latere Donald Duck.

Na zijn debuut in 1935, waar Donald er nog echt als een eend uitzag (met lange snavel en vleugels) speelde hij mee in een aantal Mickey Mouse-filmpjes. Al snel kreeg hij zijn eigen tekenfilmserie. Eveneens had Donald een bijrol in de kranten strips van Mickey Mouse. Vanaf 1936 kreeg hij een eigen krantenstrip, getekend door Al Taliaferro en geschreven door Ted Osborne. De stripwereld rond Donald Duck werd verder uitgewerkt door Carl Barks, die personages als Dagobert Duck, Willie Wortel en Guus Geluk in de strips introduceerde. Ook ontwierp Barks Duckstad, zoals wij het allemaal kennen!

Natuurlijk kennen we ook allemaal weekblad Donald Duck! De eerste hiervan verscheen op 25 oktober 1952. Het eerste Donald Duck-nummer werd uitgegeven door Margriet en werd bij elk gezin afgeleverd. Dit eerste nummer was voor de helft in kleur en voor de andere helft in zwart-wit en had 24 pagina’s. Het bevatte het verhaal Donald Duck als brandweerman en een verhaal van Wolfje. Abonnees van het tijdschrift Margriet kregen de kans om voor 15 cent per nummer ook wekelijks de Donald Duck te ontvangen.

Tegenwoordig bevat de Donald Duck veel meer pagina’s en ook zijn de illustraties natuurlijk veel mooier dan vroeger. Beleef samen met Donald (en de rest) een heleboel avonturen! Dante leest trouwens ook nog weleens een “Donald Duckje” en ligt dan dubbel om de grappen die er in voorkomen. Nu hij zelf goed kan lezen zijn stripverhalen helemaal hot! Ik zit er dan ook over te denken om zijn abonnement op “Wild van Freek” op te zeggen en dan een (proef)abonnement op Donald Duck te nemen. Er zijn namelijk momenteel een hele hoop aantrekkelijke kortingen van toepassing! Ik weet in ieder geval zeker dat hij dit heel erg leuk gaat vinden…als we ergens moeten wachten (bijvoorbeeld in de wachtkamer bij de huisarts) wordt als eerste de Donald Duck uit de tijdschriftenstapel gevist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.