ze-was-16De zestien jarige Ize woont samen met haar moeder en vader in Amsterdam. Haar moeder heeft maar weinig oog voor Ize, zelfs als Ize ziek is mag ze geen geluiden maken omdat haar moeder klanten aan de lijn heeft. Nadat Ize’s vader ook geen aandacht meer lijkt te krijgen van zijn vrouw besluiten Ize’s ouders (vooral vader) dat de maat vol is. Ze gaan in relatietherapie op Spanje. Omdat Ize niet mee kan, gaat ze de hele zomervakantie logeren bij haar oma in Zeeland.
Haar plannen om met haar vriendinnen naar festivals te gaan komen hierdoor te vervallen. En of dat nog niet erg genoeg is voor Ize verbreekt haar vriendje Tije de relatie. Daar zit ze dan, met een bejaarde vrouw in “Zeeland-Neeland” zoals de groepsapp heet tussen haar en haar vriendinnen om toch een beetje op de hoogte te blijven van alles.

Ize is een meisje wat vrij kortaf is in taalgebruik met van van die typische eigenschappen van een moderne tiener. Haar oma is echter niet achter gebleven in de moderne techniek en voor Ize het weet heeft haar oma haar Instagram bekeken. Zwaar onder de indruk van de foto’s die Ize gemaakt heeft neemt oma Ize mee naar de zolder (een ruimte waar ze eerst nooit mocht komen). Hier staan de spullen van Willem, Ize’s opa. Willem is fotograaf geweest en Ize mag nu met de spullen van Willem foto’s gaan maken. Ize stuit op een foto die sprekend lijkt op oma, maar het is oma niet. Wie is deze meid en wat voor rol had Willem hierin? Nieuwsgierig als ze is vraagt ze haar oude jeugdvriend Bas (die zij en haar oma Flip noemen) om mee te helpen. Al snel schakelen ze de hulp in van Bas zijn opa, die heeft een archief aan boeken staan en met hulp van de moderne techniek (o.a. Google) komen ze een aantal stappen verder in de zoektocht. Oma, eerst nog niet geïnteresseerd, krijgt steeds meer interesse naar het verleden van haar man. Met zijn vieren gaan ze op zoek om het verleden naar boven te halen. Gaat het ze lukken om alle vragen beantwoord te krijgen?

Het mooie aan dit boek is de verhaallijn tussen Janna (het meisje van de foto die Willem gemaakt heeft) en Ize.
Het verhaal van Ize speelt in de huidige tijd af. Janna is een tiener die leefde in de Tweede wereldoorlog.
De hoofdstukken in het boek worden afgewisseld tussen Janna en Ize waardoor het verhaallijn van Ize meer kracht krijgt en je als lezer ook mee getrokken wordt in de nieuwsgierigheid naar het verhaal van Janna en Willem. Het boek is niet specifiek spannend te noemen maar het is zo fascinerend dat je het niet weg wilt leggen.
Ik heb het als ouder eerst zelf gelezen en ben het boek nu aan het voorlezen aan mijn kinderen. Het is namelijk goed dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verdwijnen. Ook vind ik het belangrijk dat de kinderen beseffen dat er veel veranderd is, toen waren er geen ziekenhuizen zoals we die nu kennen, ook was het niet vanzelfsprekend om te studeren zoals nu en waar men zich nu wel eens druk kan maken over de huishoudelijke taken die een kind mee moet doen in het huis werd er toen keihard gewerkt door jong en oud, in en om huis.
Ik denk dat we allemaal erg dankbaar mogen zijn voor tijden als deze.

De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen 'een klusje op te knappen', zit Janna gevangen tussen twee uitersten; blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.

Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders 'verbannen' naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt 'dit hele verhaal' met rust te laten, is Ize's nieuwsgierigheid gewekt.
[bol_product_links block_id=”bol_572895d136f0c_selected-products” products=”9200000052165300,9200000057274879″ name=”ze was 16″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.