Met recht ‘A Star Wars Story’. Door de vorige film werd de wereld van Star Wars nieuw leven in geblazen. Met Rogue One knalt het Star Wars universum weer van het scherm af en recht de harten in van zowel de oude als nieuwe generatie kijkers. De film vertelt een verhaal waarvan we de uitkomst al weten, maar de reis er naartoe is geweldig. In deze review geen spoilers maar een kijkje naar waar Rogue One in de saga plaatsvindt en hoe het verhaal van John Knoll naar het witte doek vertaald is.

Rogue One vult het gat tussen de nieuwe en de oude films. Het biedt fans van het eerste uur eindelijk inzicht in waar het verhaal voor ons allemaal begon: De gestolen plannen voor de vernietiging van de Death Star; het massavernietigingswapen waar Darth Vader in A New Hope zo naarstig naar op zoek is. We volgen een stel ongewone helden van het soort waar we in Star Wars bekend mee zijn geworden. De heldin Jyn Erso wordt gedwongen leider van een groepje rebellen met aan haar zijde, rebel van het eerste uur, Captain Cassian Andor. Samen met K-2so, een brutale, sarcastische droid, vliegen ze kriskras door een ‘Galaxy far, far away’. Op hun avontuur komen ze langs prachtige locaties en exotische planeten. Ze ontmoeten een aantal nieuwe karakters en zeker ook vele bekende.

Voor de fans zien we veel dingen terug uit de Original Trilogie, van oude bekenden tot voertuigen en locaties. Gecombineerd met de donkerdere stijl, spannende (soms heftige) actie scenes zowel op het land (op tropische locaties en in drukke nauwe steden) als in de lucht en ruimte, voelt het geheel erg fijn en vertrouwd aan. Er zitten ook voldoende nieuwe elementen in. We zien nieuwe klassen Stormtroopers, nieuwe voertuigen naast de vertrouwde X-Wings en Tie-Fighters en allen zien er uit alsof ze terecht thuishoren in het Star Wars universum.

Director Gareth Edwards weet een echt Star Wars avontuur neer te zetten met helden die aanspreken en Felicity Jones en Diego Luna zetten een geloofwaardige prestatie neer. Door de tussenkomst van K-2so (Alan Tudyk) worden de zwaardere momenten, die de film rijk is, wat luchtiger gemaakt. Alle personages die we leren kennen krijgen voldoende plek in het verhaal en daarin zijn een aantal punten verbeterd ten opzichte van The Force Awakens. De visuele effecten waren zeer geslaagd, alle locaties voelden ‘echt’ aan en ik had geen enkel moment het idee dat ik naar een computeranimatie zat te kijken.

Rogue One is een heerlijke film voor zowel fans van het eerste uur als nieuwe liefhebbers en goed te doen als dit je eerste kennismaking is. Ik werd meegesleept in een echt Star Wars verhaal, dat vanaf het begin af spannend is en afwisselend met actie en ingetogen momenten. De leeftijdsgrens van 12 jaar lijkt mij meer dan geschikt, vooral door de vele, soms heftige actiescènes.

Rogue One: A Star Wars Story is vanaf 14 December 2016 in de bioscoop te zien.

/Daniel – gastblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.