Vanwege de beperkingen zit een ‘normale’ Nationale Molendag er dit jaar niet in. Wel heeft de organisatie de handen uit de mouwen gestoken om de Nationale Molendag 2021 een passende vorm te geven, die veilig is en net zoveel plezier brengt voor bezoekers, kinderen en alle molenvrijwilligers. Een virtueel feestje met tal van toffe activiteiten zoals een virtueel molenbezoek, leerzame video’s en een gave quiz.

De Witte Watermolen in 360° view

De Witte Watermolen is één van de oudste monumentale gebouwen van Arnhem. Al sinds de 15e eeuw wordt hier het koren gemalen. Aangedreven door het water van de Sint Jansbeek, produceert de molen zo op 100% duurzame wijze meel. Hiermee is de molenplaats feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem. Wil je zien hoe de molenaars het werk uitvoeren? Neem een virtueel kijkje in de molen en ontdek hoe het meel gemalen wordt.

De Molen Quiz

Test je Molen-kennis en doe mee met de quiz. Je maakt kans op de prijs bestaande uit een cheque ter waarde van € 425,- voor het door De Hollandsche Molen samengestelde Molenaarsarrangement voor twee personen. Het arrangement bestaat uit een 6 gangendiner inclusief bruisend aperitief met amuses, huisgemaakt brood, tafelwater, wijnarrangement en afsluitend koffie of thee met diverse zoetigheden. Alsook twee overnachtingen met ontbijt in een ruim appartement in de molen.

Molenbiotoop

Een molenbiotoop is de omgeving waarmee de molen in relatie staat. Voor een goed functionerende molen is het van belang dat de elementen aanwezig zijn die molen draaiende houdt. Vrije windvang en voldoende watertoevoer zijn van die essentiële elementen. Zonder deze elementen komt de molen tot stilstand. Met extra onderhoud en hoge kosten als gevolg. De molen is het symbool voor de Nederlandse culturele samenleving. Maar de molen kent ook uitdagingen binnen de economische groei waarop de maatschappij gericht is. Jorinde Pijnnaken-Vroeijenstijn is werkzaam als molenaar en molenbiotoop-adviseur voor De Hollandsche Molen. Ze neemt je mee in het belang van een goede molenbiotoop. Wat heeft een molen nodig om draaiende te blijven? En welke uitdagingen kent de molen in het moderne Nederlandse landschap?

De Hollandsche Molen Fotochallenge 2021

Welke foto ontvangt de meeste publieksstemmen? Daar gaat het om bij De Hollandsche Molen Fotochallenge 2021!  Er zijn drie categorieën waarbinnen de ingezonden foto’s zijn genomineerd. Breng jouw stem uit per categorie en maak kans op een bijzondere prijs!

Jonge molenaars

Molenaar een stoffig en ouderwets beroep? Helemaal niet! Gelukkig zijn er een heleboel jonge molenaars die het ambacht in leven houden. Als molenaar houd je de molen draaiende, werk je samen met de wind en gebruik je de drijvende kracht van de molen om het polderlandschap te beschermen.

Wandelroutes

Nederland staat niet alleen bekend om de vele molens. Ons landschap is ook nog eens een ontzettend mooi wandelgebied. Maak eens een mooie wandeling! Je kunt de leukste routers hier vinden.

Knutselprogramma met de Molenmaatjes

Vanaf 8 mei kan er worden geknutseld met de Molenmaatjes voor De Nationale Molendag. Tot die tijd (en ook erna) kun je terecht op de speciale Molenmaatjes kinderpagina, waar je o.a. meer kunt lezen over de geschiedenis van de molen, kleurplaten kunt vinden en filmpjes kunt bekijken.

Watermolen

Dat de meeste molens in beweging komen door wind wist je misschien wel. Maar wist je ook dat stromend water een molen draaiende kan houden? We noemen dat een watermolen. Nederland is een echt waterland en daarom werden op de meeste plekken waar stromend water was, molens met een waterrad aangelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.