De jaarlijkse Grijze Jager Dag is op 20 mei weer in Archeon met een speciaal programma. De Vikingen komen tijdens Hemelvaart 18 mei t/m 21 mei a.s. voor de 25ste keer naar Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden, brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen.

Grijze Jager Dag 2023

De Grijze Jager Dag is weer terug in Museumpark Archeon. Op zaterdag 20 mei zal Archeon, voor de tiende keer weer helemaal in het teken staan van de populaire boekenserie De Grijze Jager, Broederband en andere spannende verhalen van John Flanagan.

Tijdens de Grijze Jager Dag valt er van alles te beleven in Archeon. Er zijn allerlei activiteiten waaraan de bezoekers kunnen deelnemen waaronder boogschieten, zwaardvechten en vuur maken. De speciale Grijze Jager Show laat de bezoeker het boek echt beleven in de arena. Dit jaar kunnen de fans van de Broederband ook weer meedoen aan de speciale wedstrijd waarbij het beste Broederband team tijdens het spannende finalespel wordt uitgeroepen tot de ‘Broederband winnaar 2023’.

Vikingen veroveren Museumpark Archeon

De Vikingen hadden niet zo’n goede reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. Ook in het gebied dat later Nederland zou worden werden zij gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad werd genoemd. Keer op keer werd deze gebrandschat, uiteindelijk is er niets van de stad overgebleven. 

Gelukkig zijn de Vikingen die in Museumpark Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. Ook geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en kledij die door hen werden gebruikt en gedragen. De Vikingen zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers.

De Vikingen hebben veel indruk achter gelaten, tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt zijn overal in Europa gevonden. Ook schreven mensen over de Vikingen. De Engelsen vonden hen maar raar – voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. Een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. En dan kan je er maar beter netjes uitzien!

Uitgelichte afbeelding: Archeon – Vikingen veroveren Archeon, Museumpark Archeon

20 gedachten over “Grijze Jager Dag en de Vikingen in Museumpark Archeon!

  1. Wij doen graag mee met de winactie voor de Grijze Jager dag. Mijn 13 jarige is nu bij boek 7 en vindt het ontzettend tof om hierheen te gaan!!! Ook dochter en ouders lijkt het erg leuk om deze dag mee te beleven❤️

  2. Heel graag met mijn zoon Bertho! Hij heeft een paar jaar geleden John Flangan geïnterviewd tijdens de Grijze Jagerdag (zie Youtube) en zou graag nog een keer naar de Grijze Jagerdag gaan!

  3. Dat is niet moeilijk, zoon Thijs (bijna 10) neem ik mee zang hij zit middenin deel 6 en doet alles mee als Grijze jager

  4. Ik ga met kleinzoon Tijs. Goede voorbereiding van deze zomervakantie en volgende vakantie en volgende vakantie

    1. Als ik win, gaan mijn zoon van 11 en ik er samen heen. Dat zou zoo geweldig voor hem zijn! Hij ligt elke avond uren en uren de serie te lezen en is al bij deel 9! Ik geniet zo erg van zijn verhalen. Hij vertelt mij er zo leuk over en zit helemaal in het verhaal. Ik hoop twee kaartjes te winnen zodat wij er samen heen kunnen. Helaas is de toegang erg prijzig, maar de ervaring zou onbetaalbaar zijn!

  5. Mijn neefje van 12 zou ik graag mee willen nemen. Hij is zo ontzettend fan van het boek en heeft het er altijd over. Hij zal er vreugdevol van springen als hij weet waar we heen gaan. Daarom wil ik hem graag ermee verassen!

  6. Onze zoon zit helemaal in het thema van de Grijze jager. Hij maak zijn eigen speren, pijl en boog, zwaarden; kortom, een echte jongen die zichzelf als Grijze Jager ziet. En hij is bijna jarig! Een unieke mogelijkheid om 1-op-1 met hem te ondernemen. Wat ziet het programma er leuk uit zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.