DSC_0255Een paar weken geleden kreeg ik een mail van Amanda met daarin de vraag wat ik vind van het eerste omgekeerde planetarium ter wereld (Columbus), hét leerzame wetenschapsmuseum voor kinderen (Continium) en het eerste designmuseum van Nederland (Cube). Daar hoef ik natuurlijk niet lang over na te denken dat is GAAF! Niet veel later krijg ik een mail in mijn inbox met daarin de vraag of wij eens langs willen komen om alles te beoordelen. Dat is zo’n leuk aanbod dat ik gelijk dezelfde dag terug mail en een afspraak maak. Omdat we alle 4 de kinderen meenemen lijkt het designmuseum ons niet zo geschikt. Echter Continium en een bezoekje aan het “planetarium” slaan we niet af.
DSC_0262Het museumplein is makkelijk te vinden met de auto, ondanks de “werk aan de weg” gebeurtenissen, via de omleidingsbordjes. Het parkeren gaat nog gemakkelijker. Bij het station kan er gratis geparkeerd worden, via een speciale looproute (hartstikke veilig) geraak je makkelijk bij het museumplein. Ook met openbaar vervoer moet het geen enkel probleem zijn aangezien de trein voor de deur stopt, zelfs bushaltes liggen om de hoek. Mocht je eenmaal aangekomen zijn kun je via de deur de trappen omlaag gaan naar de grote hal. Deze leid naar het restaurant, Continium, Cube, Columbus, toiletten, winkeltje, garderobe, maar het meest opvallende is nog wel het enorm grote touch-screen waarmee gespeeld kan worden. Terwijl ik bij de balie sta (ook midden in de hal) spelen de kinderen heerlijk op het grote scherm (iets te luidruchtig, dat dan weer wel). Ik krijg kaartjes voor Earth en Sea Monsters in het Planetarium en entreetickets voor Continium, daarna wordt me keurig verteld waar alles is en hoe ik het kan bereiken. Ook krijgen we te horen dat we onze jassen op kunnen hangen in de garderobe (kostenloos en op eigen risico) en we kunnen gebruik maken van een kluisje (deze is groot genoeg om er een tas en 6 jassen in te proppen). Nadat we jassenloos zijn, kunnen we ons richten op de entreetickets. De films zijn tijdsgebonden en we hebben nog 40 minuten de tijd om te overbruggen. Iets te weinig, naar ons gevoel, voor Continium en net te veel om te blijven spelen met het magische scherm. Dus op naar het restaurant, dit ziet er gelijk ontzettend verzorgd en lekker uit allemaal. We kiezen iets te drinken uit en dat lekkere stukje appeltaart neem ik ook maar mee, voor de kinderen nemen we heerlijke muffins en terwijl we alles nuttigen in het restaurant doornemen we even de dag wat komen gaat (restaurant -> toiletbezoek -> Sea Monsters -> toiletbezoek -> Earth -> eten/drinken -> Continium (en waarschijnlijk nog ergens tussendoor toiletbezoekjes).

DSC_0268Vijf minuten voor de film begint, gaan we naar boven via de trap (er is een lift aanwezig). Hier is de ingang naar de grote “koepelruimte” zoals de kinderen het noemen. De ruimte ziet er erg sfeervol uit en de dame bij de ingang verteld ons dat we kunnen gaan zitten waar we willen, echter omdat we een paar brildragers onder ons hebben is het prettiger om in het midden te zitten. Ook krijgen we een 3D -bril mee en al voor we het in de gaten hebben, zitten we op de door de kinderen uitgekozen stoelen te staren naar een scherm. De film duurt in totaal 40 minuten en de kinderen hebben vanaf het begin tot het einde zeer aandachtig gekeken. Het verhaal is gemakkelijk te volgen voor jong en oud en zit fantastisch in elkaar. Door de 3D -effecten grijpen de kinderen soms in de ruimte om een visje te pakken (gek genoeg is het geen van de kinderen gelukt), de geluidseffecten en de spannende momenten zorgen ervoor dat ze soms op een leuke manier schrikken. Maar het verhaal is wel in documentaire vorm en dus naast interessant ontzettend leerzaam. Ze hadden een dolle ofwel “Dollie” tijd. Iedereen die de film heeft gezien, weet precies waar dit over gaat. Na deze geweldige film (waar we helaas geen foto’s / filmpjes van mochten maken om anderen niet te hinderen) is het tijd voor de film Earth.

DSC_0275Voor deze film moesten we beneden zijn en dus gingen we via de trappen (of de lift) naar beneden. In een grote ruimte kan iedereen plaats nemen op houten banken (zonder leuning). Hier krijgen we een korte uitleg over hoe de voorstelling in het werk gaat. Vervolgens krijgen we op 3 schermen een voorstuk te zien. Astronauten, zoals André Kuipers, kwamen aan het woord en vertelden over de voorbereidingen van een ruimte trip. Nadat dit afgelopen is mochten we naar een tweede ruimte lopen. De ruimte is rond en vrij hoog, in het midden van de ruimte is een enorm rond “scherm” zichtbaar. Het is de bedoeling dat we op de glazen platen gaan staan om zo naar beneden te kijken. Voor de mensen die goed ter been zijn, kun je kiezen tussen de eerste of tweede verdieping en mensen die slecht ter been zijn kunnen op de verdieping blijven waar we binnen komen. Zij worden begeleid naar de derde ruimte zodra deze voorstelling afgelopen is.
Nadat iedereen een plaatsje heeft, en wij ons over onze angst van een glazen vloer hebben heen gezet, word de ruimte donker en krijgen we het gevoel alsof we in een spaceshuttle zijn. We zien de aarde vanuit het heelal, een zicht wat tot nu toe zo’n 500 astronauten gezien hebben. Een hele bijzondere gebeurtenis waar we allemaal met veel aandacht naar gekeken hebben. Wat ontzettend leuke en bijzondere beelden oplevert.
 Nadat deze megaprojectie afgelopen is gaan we door naar de ruimte erna: het auditorium. Hier krijgen we de nasleep van de reis te zien. Verhalen van de astronauten. Het is gelijk duidelijk dat de hele gebeurtenis van het afgelopen uur je een hele andere kijk geeft op onze planeet aarde en hoe we daar mee omgaan. Dat laatste is niet altijd positief te noemen, maar we zien ook dat er genoeg wetenschappers aan het werk zijn om dat kleine laagje dampkring te redden. Een film die eigenlijk iedereen eens gezien moet hebben.

DSC_0279Omdat we nu toch al een hele tijd naar schermen aan het kijken zijn is het tijd voor meer actie. We merkten aan de kinderen al dat de laatste minuten toch wel een lange zit werden, toch hielden ze het keurig uit door de prachtige verhaallijnen. Aangezien het intussen ook lunchtijd is nuttigen we ons een broodje met wat drinken, lassen we nog maar een plaspauze in en gaan vervolgend naar de andere kant van het gebouw, hier ligt Continium. Met de toegangsbewijzen kunnen we door de poortjes heen, met diezelfde entreekaartjes kun je ook weer naar buiten en naar binnen mocht dit nodig zijn. We staan gelijk voor een dilemma, gaan we links of gaan we rechts af door het museum heen? We besluiten eigenlijk allemaal dat rechts ons meer trekt en stappen dan ook de bijzondere wereld van dit gebeuren in. We komen uit in ons lichaam waarbij we zien en ervaren hoe eten en lucht door ons lichaam heen gaat, wat de capaciteit van longen is (hoe ze functioneren) en nog meer leuke wetenswaardigheden. Opvallen zijn ook de vele attributen waar zowel jong als oud mee aan de slag kan. Er is geen echte looproute dus je kunt door het museum lopen naar eigen keuze. Zo slaan we stukjes over omdat het daar erg druk is op dat moment, de kinderen willen namelijk overal aan zitten. Er staan heel wat bordjes langs elk gebeuren om uit te leggen hoe alles werkt, soms is dat ook nodig zoals bij de telefooncentrale. De kinderen hebben echt geen flauw idee wat al die kabeltjes voor moeten stellen. We laten de oudste een bordje lezen en daarna kunnen ze aan de slag om onze geschiedenis te ervaren. Op het moment dat ik even met de jongste naar het toilet loop, loopt een “professor” tegen me aan met de vraag of we de voorstelling willen bekijken. Uiteraard willen we dat maar niet incompleet, we halen snel de rest van het gezin erbij (die gelijk positief zijn) en nadat we ook nog even snel naar het toilet zijn gegaan nemen we plaats in het theater. Deze act zit erg leuk in elkaar, opvallend is dat het publiek (vooral de kinderen) erg betrokken worden en soms zelfs als assistent mogen functioneren bij de verschillende proefjes die gedaan worden. Ook dit is allemaal erg leerzaam en een groot succes. Na afloop van dit extra, onverwachts, moment konden we ons pad vervolgen in het museum en alle andere dingen die het nog heeft ontdekken
. Al met al zijn we om 11.00 in de ochtend gearriveerd en om 17.00 waren we uitgespeeld en geleerdDSC_0280.

Pluspunten:
– groot en ruim opgezet
– invalide vriendelijk
– veel toiletten aanwezig
– een schoon geheel
– vriendelijke en behulpzaam personeel
– 3 verschillende gebouwen, toch verbonden met elkaar, waardoor je het onafhankelijk van elkaar kunt doen

Minpunten:DSC_0292
– Een andere bezoeker vertelde dat ze het voor haar 4 jarig kind (Continium) toch iets te moeilijk vond (ofschoon onze 5 jarige dochter ook sommige dingen niet interessant vond hebben we haar soms erbij betrokken en soms even haar eigen ding laten doen en hebben wij dit niet ervaren)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.