Van 9 t/m 15 april 2018 is het weer Nationale Museumweek. Omdat de wereld in een razendsnel tempo aan het veranderen is, is het heel belangrijk dat onze musea blijven bestaan. Je kunt je verwonderen, verbazen en misschien voel je je wel wat weemoedig als je de “dingen van vroeger ziet”. Musea verbinden het verleden met het nu en vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Nederland telt een heleboel mooie musea, die ook zeer geschikt zijn om met kinderen te bezoeken. Ik deel met jullie een aantal Kidsproof musea waar je o.a. naar toe kunt gaan tijdens de Museumweek 2018, of op een ander moment.

Drenthe 

Hunebedcentrum
Het Hunebedcentrum op de Drentse Hondsrug voert je mee terug naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nog steeds te zien zijn. Er staan er nog 54, het grootste staat pal naast het centrum. In het museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd. Naast het museum is het Oertijdpark waar je een wandeling kunt maken door 150.000 jaar Drentse geschiedenis. Kinderen kunnen over het blotevoetenpad wandelen. In het Kenniscentrum, tegenover het museum, is een vaste expositie te zien over ijstijden en prehistorie van Geopark de Hondsrug.

Adres:
Hunebedstraat 27
9531JV Borger

Meer informatie is hier te vinden.

Nationaal Gevangenismuseum
Hier kun je op de stoel van de rechter zitten en voelen hoe het is om aan de schandpaal te staan. Het museum is gevestigd in een oud dwang gesticht dat in 1823 voor bedelaars en landlopers werd gebouwd. Een houten pijnbank en een radbraakkruis uit de 17e eeuw zijn twee van de topstukken. Het Gevangenismuseum is een modern en interactief museum, waar veel te beleven is voor jong en oud. Bezoek het Staatshotel en maak kennis met vijf gedetineerden of volg een rondleiding in strafgevangenis de Rode Pannen. Voor kinderen is er ook van alle te beleven: de spannende speurtocht de Vloek van Veenhuizen, de Lange Leo kinderroute, of klauter bajes op de binnenplaats van het museum.

Adres:
Oude Gracht 1
9341AA Veenhuizen

Meer informatie is hier te vinden.

Friesland

Fries Museum
Ontdek de Fries in jezelf! Hier vind je het mooiste zilver en het dagboek van Mata Hari. Maar ook hedendaagse kunst en slow design. Of je nu in de buurt vakantie viert, een geboren Fries bent of gewoon van mooie dingen houdt: dit gloednieuwe museum wil je niet missen.

Adres:
Wilhelminaplein 92
8911BS Leeuwarden

Meer informatie is hier te vinden.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
In Franeker is het oudste werkende planetarium ter wereld te vinden. In een historisch grachtenpand bouwde wolkammer Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 een nauwkeurig en bewegend model van het zonnestelsel, in zijn eigen woonkamer. Alle planeten bewegen in dezelfde tijd rond de zon als in werkelijkheid. Mercurius bijvoorbeeld in 88 dagen, de aarde in een jaar en Saturnus zelfs in meer dan 29 jaar. Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum met een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten. Ook aan de moderne sterrenkunde wordt aandacht besteed. Elke bezoeker krijgt uitleg in de Planetariumkamer.

Adres:
Eise Eisingastraat 3
8801KE Franeker

Meer informatie is hier te vinden.

Natuurmuseum Fryslân
Ga op avontuur in de natuur en bekijk de schatten die kapitein Severein verzamelde op zijn reizen rond de wereld. Bekijk de grote blauwe vinvis en zie hoe de preparateur een ransuil of torenvalk opzet in het Open Atelier. Voor de allerkleinsten is er de Draak Li-Ming, die op de zolder van het museum woont. Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden. Zelf doen en beleven staan centraal en maken dit museum tot het natuurleukste van Nederland! Op Darwins Zolder maak je kennis met de evolutietheorie. Darwin staat centraal en ook zijn voorgangers komen aan bod, plus de gevaren die aan een ruime interpretatie van de theorie kleven. Vanaf september 2018 is er een geheel nieuwe attractie: De OnderWaterSafari. Ga op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland!

Adres:
Schoenmakersperk 2
8911EM Leeuwarden

Meer informatie is hier te vinden.

Gelderland

Airborne Museum ‘Hartenstein’
Herleef hier de beroemde Slag om Arnhem, die plaatsvond in september 1944. Luister in de villa, het voormalig hoofdkwartier van de Britse generaal Urquhart, naar de aangrijpende verhalen. Britse, Poolse en Duitse oorlogsveteranen vertellen in dit museum hun verhaal. Luister ook naar de getuigenissen van burgers, die werkelijk waar doodsangsten doorstonden. De verhalen worden geïllustreerd met authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Mis zeker de Airborne Experience niet; in deze ondergrondse ruimte wordt de geschiedenis werkelijkheid en komen de dramatische gebeurtenissen heel dichtbij.

Adres:
Utrechtseweg 232
6862AZ Oosterbeek

Meer informatie is hier te vinden.

De Bastei
Een dagje uit in de natuur rond Nijmegen start in het Natuurmuseum. Maak in het Bezoekerscentrum Gelderse Poort kennis met de bijzondere planten en dieren van het rivierenlandschap langs de Waal. Met verrassende, interactieve tentoonstellingen en activiteiten zoals veldlessen, natuurtochten en ganzenexcursies. In de bijbehorende winkel zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee je vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Voor kinderen is er veel te beleven. Ze kunnen o.a. binnen een speurtocht doen door de expositie en buiten kunnen ze elke maand mee met een spannende ontdekkingstocht door de natuur.

Adres:
Waalkade 83
6511XR Nijmegen

Meer informatie is hier te vinden.

GeoFort
GeoFort is een educatief themapark op het gebied van kaarten en navigatie. Op speelse wijze kom je hier van alles te weten over oude en nieuwe geo-technieken. Speuren en ontdekken staan centraal. Dit alles op een spannend en prachtig forteiland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Raak gedesoriënteerd in een donkere ondergrondse gang. Word uitgedaagd in het geuren doolhof en raak gefascineerd door kaartschaal en projecties. Ga miljoenen jaren in de tijd terug door aan de 4D-globe te draaien. Of stap in een lift die je naar de kern van de aarde brengt waarbij je verschillende aardlagen tegen komt. Daarnaast kun je ook nog eens speuren, klauteren en spelen in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer.

Adres:
Nieuwe Steeg 74
4171KG Herwijnen

Meer informatie is hier te vinden.

Het Pakhuis
Ga op ontdekkingsreis door het verre verleden van de Veluwe. Steek de handen uit de mouwen en ga als een echte archeoloog op zoek naar de mooiste bodemschatten. Hier kun je de botten van mammoeten, potscherven en vuurstenen niet alleen bekijken, maar ook voelen en ruiken! De vaste tentoonstelling laat de archeologische vondsten uit Ermelo en omgeving zien. Daar ontdek je ook het lijksilhouet Jantje dat in de jaren 50 op het Speulderveld in een grafheuvel is gevonden. De digitale speurtocht, die je in het museum kan volgen, maakt het bezoek een belevenis voor het hele gezin.

Adres:
Molenaarsplein 24
3851MZ Ermelo

Meer informatie is hier te vinden.

Kröller-Müller Museum
Een ontdekkingstocht die al begint bij de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 kocht zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan. Dat maakt haar verzameling tot de een van de grootste privécollecties van de twintigste eeuw. Het museum bezit met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Daarnaast zie je er ook topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Het museum is omgeven door een buitenzaal van 25 hectare. Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet en van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Adres:
Houtkampweg 6
6731AW Otterlo

Meer informatie is hier te vinden.

Museum Het Valkhof
Bekijk hier de zeer gevarieerde collectie met betrekking tot archeologie, oude kunst en moderne kunst. De verzameling bodemvondsten uit Nijmegen en de provincie Gelderland gaan terug tot de steentijd. Ze geven een beeld van het menselijk leven in de regio. De collectie oude kunst en kunstnijverheid heeft vooral betrekking op Nijmegen, vanaf de middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. De verzameling moderne kunst omvat werken van vooral Nederlandse kunstenaars.

Adres:
Kelfkensbos 59
6511TB Nijmegen

Meer informatie is hier te vinden.

Nederlands Bakkerijmuseum
Het allerleukste bakkerijmuseum van Nederland! Een museum dat bol staat van de lekkernijen en activiteiten voor jong en oud. Samen met ervaren bakkers zelf koeken bakken en het museum ontdekken met een spannende speurtocht. Ook de familievoorstellingen van Bakker Fred staan garant voor een onvergetelijke dag. Ook de inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten. Neem plaats in het sfeervolle Opoes Gelag voor een vers kopje koffie of thee met iets lekkers uit eigen bakkerij.

Adres:
Kerkhofstraat 13
8051GG Hattem

Meer informatie is hier te vinden.

Nederlands Openluchtmuseum
Hier komt de Nederlandse geschiedenis in al haar facetten tot leven. Proef het verleden, maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen. Ruik het teren op de scheepswerf of de geur van gist in de bierbrouwerij. De collectie van het museum is een uniek stukje Nederlandse historie. De molens, huizen, boerderijen en zelfs de zuivelfabriek zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland. Loop door het groene park van maar liefst 44 hectare of stap in de historische trams en ga op ontdekking. Beklim de krakende treden van de molen of voel de zinderende hitte van het smidsvuur.

Adres:
Hoeferlaan 4
6816SG Arnhem

Meer informatie is hier te vinden.

Nederlands Watermuseum
Het Nederlands Watermuseum is een eigentijds en interactief museum over alle aspecten van water. Het is een écht doe-museum. Alleen door zelf te doen ontdek je alles over water. De Waterwereld is de vaste expositieruimte van het Nederlands Watermuseum. Meer dan 50 interactieve presentaties tonen onder meer hoe sluizen en gemalen een overstroming voorkomen, uit hoeveel water het lichaam bestaat en hoe ons rioleringsstelsel werkt. In de ondergrondse waterwereld is het ‘verboden’ met je handen in je zakken te staan. Doe proefjes in het waterlab (in witte labjas) en kijk films in de water cinema.

Adres:
Zijpendaalseweg 26 – 28
6814CL Arnhem

Meer informatie is hier te vinden.

Slot Loevestein
Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist uit Kasteel Loevestein, maar tegenwoordig vinden veel mensen een verblijf daar juist heel prettig. Sommigen overnachten er zelfs. De geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar. De meest markante periode is ongetwijfeld de tijd waarin het staatsgevangenis was. De bekendste gevangene was rechtsgeleerde Hugo de Groot.

Adres:
Loevestein 1
5307TG Poederoijen

Meer informatie is hier te vinden.

Groningen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Het museum is gevestigd in de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van Groningen. Zie hier de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de bewoningsgeschiedenis van de middeleeuwse panden en de stad. Daarnaast kun je het hele jaar wisselende kunst- en geschiedenis tentoonstellingen bezoeken. Om te weten hoe Groningen er in de Middeleeuwen uitzag, kun je de bijzondere virtuele reconstructie van ‘Groningen in 1470’ bekijken.

Adres:
Brugstraat 24 – 26
9711HZ Groningen

Meer informatie is hier te vinden.

Limburg

Continium Discovery Center
Stap binnen in een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt voor alle leuke doe-stations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt. Naast de vaste tentoonstellingen, waarin je van alles leert over wetenschap en techniek, is er regelmatig een nieuwe wissel expo. In de speciaal ingerichte Science Labs maak je zelf een stoere technische gadget die je mee naar huis mag nemen.

Adres:
Museumplein 2
6461MA Kerkrade

Meer informatie is hier te vinden.

Limburgs Museum
In het Limburgs Museum maak je een interactieve ontdekkingstocht door de tijd. Beleef de wereld van kasteelbewoners, wandel in een stad met stadspoorten, kijk in de ogen van een Romein en waan je in de wereld van de prehistorische mensen. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er altijd vernieuwende wisseltentoonstellingen. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er een speurtocht die naar het nest van museum vogel Pieke leidt.

Adres:
Keulsepoort 5
5911BX Venlo

Meer informatie is hier te vinden.

Natuurhistorisch Museum Maastricht
Weet jij welke vissen er leven in de Limburgse beken? En hoe groot was mosasaurus Bèr? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het museum geeft in drie permanente exposities een beeld van de Limburgse natuur. Geologie neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd langs tropische moerassen en langs de Krijtzee die Limburg overspoelde. De afdeling Biologie informeert over de hedendaagse natuur.

Adres:
De Bosquetplein 6-7
6211KJ Maastricht

Meer informatie is hier te vinden.

Noord-Brabant

Markiezenhof
Het Markiezenhof is ongetwijfeld het mooiste middeleeuwse stadspaleis van West-Europa. Binnen huizen maar liefst twee musea: het Stad- & regio museum en het Kermismuseum. Ga op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, en krijg een beeld van de historie van stad en regio. Erg leuk voor kinderen is het Kermismuseum, met onderdelen en miniaturen van nostalgische kermisattracties.

Adres:
Steenbergsestraat 8
4611TE Bergen op zoom

Meer informatie is hier te vinden.

Museum Klok & Peel
Dit museum heeft de grootste collectie luidklokken en beiaarden -klokkenspellen – ter wereld. De klokkencollectie bekijk je aan de hand van verschillende thema’s, zoals klokkengieten en klinken als een klok. In de grote zaal staan klokken uit alle werelddelen.

Het museum vertelt ook het verhaal van De Peel, het gebied op de grens van Brabant en Limburg. De presentatie van deze tweede collectie begint met de onzichtbare natuur, waaronder een ondergrondse vossenburcht. Verder zijn er fossielen en een mammoetskelet te zien. Ook komen de rijke flora en fauna van het gebied aan bod. In de museumtuin komen de twee collecties samen.

Adres:
Ostaderstraat 23
5721WC Asten

Meer informatie is hier te vinden.

PreHistorisch Dorp
Reis 15.000 jaar terug in de tijd. Beleef zes tijdperken van prehistorie tot aan de late Middeleeuwen in preHistorisch Dorp. Ontdek hoe de Romeinen leefden, ontmoet krijgshaftige Batavieren, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, vakwerkhuizen en boerderijen.

De Tijdkijker is de nieuwe Virtual en Augmented Reality beleving. Bevindt je midden in een oerbos toen mensen als jagers en verzamelaars leefden. Reis verder in de geschiedenis. Ontmoet prehistorische boeren, middeleeuwse ridders en musketiers in de Tachtigjarige oorlog. Durf jij het aan? Download de Tijdkijker-app alvast in de Appstore of Google PlayStore. Door het hele museum zijn Tijdkisten verstopt. Daarin vind je extra informatie over het tijdperk waarin je je bevindt. In preHistorisch Dorp herleven oude ambachten. Er is altijd hout te hakken, brood te bakken of een zwaard te smeden.

Adres:
Boutenslaan 161b
5644TV Eindhoven

Meer informatie is hier te vinden.

Overijssel

Museum TwentseWelle
Museum TwentseWelle is een echt familiemuseum waar je de toekomst ontdekt door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen. In het nieuwe museum is de verbeelding aan de macht. De tentoonstellingen inspireren jong en oud om te leren en zelf dingen te bedenken, uit te proberen en in elkaar te zetten. Dat kan in de fabriek. De historische collecties van TwentseWelle zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’.

Adres:
Het Rozendaal 11
7523XG Enschede

Meer informatie is hier te vinden.

Natura Docet Wonderryck Twente
Dit is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en hét museum voor de hele familie. Ga op avontuur en verwonder je over de bijzondere collectie opgezette dieren, skeletten en fossielen in de Wonderkamers; van ijsvogel tot zeekrokodil en van dino-ei tot mammoetskelet. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest, ontdek de natuur in 3D en geniet van de mooie museumtuin of op het terras van het tuincafé. In én rondom het museum is van alles te beleven.

Adres:
Oldenzaalsestraat 39
7591GL Denekamp

Meer informatie is hier te vinden.

Oyfo Techniekmuseum
Niet voor niets kreeg dit doe-museum een plek in de top tien bij het Leukste uitje van Overijssel 2017 van de ANWB. Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te maken over techniek. Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games. De Radar-en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt. Beleef het Techniekmuseum zelf, want techniek staat nooit stil.

Adres:
Industriestraat 9
7553CK Hengelo

Meer informatie is hier te vinden.

Speelgoedmuseum Deventer
Het museum exposeert in twee 14e-eeuwse huizen een grootse verzameling van in Nederland gebruikt speelgoed. De speelgoed collectie wordt al vanaf 1932 tentoongesteld. De collectie telt 13.000 objecten en is hiermee de grootste openbare speelgoed collectie van Nederland. Bekijk o.a. treinen, mechanisch speelgoed, poppen, poppenhuizen, constructiespeelgoed, optisch speelgoed, kinderboeken en -prenten, en spellen.

Adres:
Brink 47
7411BV Deventer

Meer informatie is hier te vinden.

Utrecht

Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Je kunt er ontdekken hoe zijn werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Dompel je onder in zijn dynamische leven en reis mee van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Tijdens de reis maak je kennis met de kunstenaar in al zijn facetten. In video-installaties trekt de artistieke ontwikkeling van Mondriaan aan je voorbij en zie je de zoektocht in New York die leidde tot zijn absolute meesterwerk, de Victory Boogie Woogie. Verder valt Mondriaans vroege werk te bewonderen in De Schatkamer en is op ware grootte zijn Parijse atelier nagebouwd. Ben je geïnspireerd geraakt door Mondriaan? Sluit je bezoek af in het Doe-het-zelf-atelier en creëer je eigen kunstwerk!

Adres:
Kortegracht 11
3811KG Amersfoort

Meer informatie is hier te vinden.

Museum Speelklok
Stap in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten en laat je verrassen door de vrolijke muziek! Al doende en al luisterend leer je meer over alle instrumenten: van het kleinste speeldoosje tot het grootste draaiorgel. Zing ook mee met volksliedjes uit de Jordaan of dans op de Charleston. Luister naar muziek van Mozart en Michael Jackson. De magische muziekinstrumenten staan bol van verhalen en spelen live muziek. Je hoort het in Museum Speelklok: het vrolijkste museum van Nederland!

Adres:
Steenweg 6
3511JP Utrecht

Meer informatie is hier te vinden.

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh
Sonnenborgh was vroeger een wereldberoemde zonne sterrenwacht. Hier ontdekten wetenschappers uit welke stoffen de zon bestaat. Tegenwoordig is het een museum en is er ook veel te ontdekken. Beleef in Sonnenborgh – museum & sterrenwacht de bijzondere geschiedenis van een Utrechts bastion. Daal af naar de 16e eeuw en aanschouw de kanonsgaten in de kazematten achter de drie meter dikke muren, neem een kijkje in de oude waterput of in de 16e-eeuwse latrine. Het museum heeft ook een rijke collectie telescopen.

Adres:
Zonnenburg 2
3512NL Utrecht

Meer informatie is hier te vinden.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen.

Adres:
Verlengde Paltzerweg 1
3768MX Soest

Meer informatie is hier te vinden.

Spoorwegmuseum
Ga terug in de tijd en bewonder de allereerste stoomlocomotief van Nederland, de Arend. Of reis mee met de luxe Oriënt Express en ontdek hoe het was om in 3 dagen en nachten van Parijs naar Constantinopel te gaan. Maak een spannende rit over, onder en langs levensgrote locomotieven en ontdek de wereld van het werken bij het spoor. Exclusief voor kinderen is er buiten een speeltuin met de Jumbo Express, die ze langs de geheime plekken van Het Spoorwegmuseum brengt. Vergeet niet De Vuurproef te doen, de prijswinnende 4D-simulatie waarin je zelf een trein kunt besturen.

Adres:
Maliebaanstation 16
3581XW Utrecht

Meer informatie is hier te vinden.

Universiteitsmuseum Utrecht
Hier kijk je mee over de schouder van wetenschappers van vroeger en van nu. Trek een labjas aan en doe zelf proefjes in het Jeugdlab, of ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier in familietentoonstelling Tot op het bot. Museumtuin de Oude Hortus is, met zijn kassen vol exotische bomen en planten, een verrassend stuk groen midden in de stad: elk seizoen weer anders!

Adres:
Lange Nieuwstraat 106
3512PN Utrecht

Meer informatie is hier te vinden.

Zeeland

Zeeuws Maritiem MuZEEum
Op loopafstand van de zee staat in Vlissingen het Zeeuws maritiem muZEEum. Maak in vier thema’s (water, werk, glorie en avontuur) kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland. Michiel de Ruyter speelt een belangrijke rol in het muZEEum. Deze bekende Nederlandse zeeheld kwam namelijk uit Vlissingen. Het museum heeft ook de op een na grootste collecties in Nederland van voorwerpen uit een VOC-schip. Herleef het verleden bij de portretten van Zeeuwse zeehelden, zeegezichten en havengezichten. En vergeet vooral niet het 17e-eeuwse uitkijktorentje te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht op zee.

Adres:
Nieuwendijk 11
4381BV Vlissingen

Meer informatie is hier te vinden.

Zeeuws Museum
Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg. Met eigentijdse presentaties toont het museum een onverwachte kant van Zeeland. Laat je verrassen door de veelzijdige collectie met onder andere archeologie, schilderijen en zilver. De modepresentatie van het museum, met een spannende rol voor de streekdrachten, is een bezoek meer dan waard. Verwonder je in de Wonderkamers over de schatten en rariteiten die Zeeuwen eeuwenlang verzamelden.

Adres:
Korte Burg 2
4331BJ Middelburg

Meer informatie is hier te vinden.

Bevrijdingsmuseum Zeeland
Het museum toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de Slag om de Schelde. De grotendeels vergeten Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Daarnaast besteedt het museum ook aandacht aan het Bataljon Zeeland. Dit bestond grotendeels uit oorlogsvrijwilligers die na de bevrijding van Zeeland wilden meevechten voor de bevrijding van Nederland en West-Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bataljon echter uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Adres:
Coudorp 41
4455AH Nieuwdorp (borsele)

Meer informatie is hier te vinden.

Zuid-Holland

Kinderboekenmuseum
Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen in het Kinderboekenmuseum. Ga op avontuur door de wereld van het kinderboek en de eigen fantasie. Leuk voor kinderen én volwassenen. In de interactieve tentoonstelling Papiria ervaren kinderen de magie van het verhaal en ontdekken ze welk verhaal in hen verborgen zit. Dolend door het Diepe Denkersdal en de Dwarse Donderstenenravijn ontmoeten ze schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. De tentoonstelling Kikker nodigt de allerkleinsten uit tot spel en prikkelt hun fantasie. Stap de wereld van Kikker binnen en beleef er een bijzonder avontuur!

Adres:
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595BE Den Haag

Meer informatie is hier te vinden.

Museon
Het Museon is een levendige ontmoetingsplek in Den Haag, de Internationale Stad van Vrede en Recht, een museum met een laagdrempelige en innovatieve uitstraling. Het Museon ziet het als een van zijn taken de ruimte tussen de internationale stad enerzijds en de stad van de ‘gewone’ mensen anderzijds te overbruggen. De programmering van het museum sluit daarom aan bij het internationale karakter van de stad en brengt die ambities van Den Haag dichter bij het grote publiek.

Adres:
Stadhouderslaan 37
2517HV Den Haag

Meer informatie is hier te vinden.

Museum de Gevangenpoort
Museum de Gevangenpoort is een uniek middeleeuws gebouw, gelegen aan de Hofvijver in het centrum van Den Haag. Tijdens een bezoek aan de eeuwenoude cellen en ruimtes ontdekt u hoe gevangenen door de eeuwen heen werden opgesloten, berecht en gestraft. Onderweg komt u schandborden, brandijzers, beenblokken en nog veel meer werktuigen tegen! Ieder uur is er een rondleiding door het museum, waarbij gidsen vertellen over het leven in de gevangenis, beroemde gevangenen, ontsnappingen en strafmaatregelen. Het museum is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

Adres:
Buitenhof 33
2513AH Den Haag

Meer informatie is hier te vinden.

Maritiem Museum Rotterdam
In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers.  Luister naar verhalen van stoere zeemannen, dappere ontdekkingsreizigers, noeste havenarbeiders, chique  cruisereizigers, maritieme technici of vastberaden kapiteins. Bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie, zoals het oudste scheepsmodel van Europa of de zeekaarten van meester cartograaf Joan Blaeu. Ga met je kinderen op avontuur in de haven van Professor Plons of doe mee aan een van de vele activiteiten.

Adres:
Leuvehaven 1
3011EA Rotterdam

Meer informatie is hier te vinden.

Space Expo
Ruimtevaart is spectaculair om mee te maken. En in Space Expo in Noordwijk kan dat. Maak hier een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. Space Expo is dé plek voor wie alles over ruimtevaart wil zien en beleven. De rijke historie en toepassingen van en de techniek achter de ruimtevaart komen aan bod. Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van ESTEC, de Nederlandse vestiging van ESA, the European Space Agency. In het weekend en in schoolvakanties rijdt de Space Train drie maal per dag naar ESTEC, waar gidsen een rondleiding geven.

Adres:
Keplerlaan 3
2201AZ Noordwijk

Meer informatie is hier te vinden.

Museumpark Archeon
In Archeon beleef je drie periodes uit de Nederlandse geschiedenis: Prehistorie (8800 – 12 voor Chr.), Romeinse tijd (12 voor Chr. – 406 na Chr.) en Middeleeuwen (406 – 1350 na Chr.). In het openluchtmuseum staan 43 reconstructies van gebouwen – poorten, bruggen, herberg, hutten, tempels, klooster, boerderijen en gilden woningen – die ooit écht in Nederland hebben gestaan in de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Deze gebouwen zijn op ware grootte herbouwd aan de hand van archeologische vondsten.

Adres:
Archeonlaan 1
2408ZB Alphen a/d Rijn

Meer informatie is hier te vinden.

Flevoland

Aviodrome
Maak een vlucht door de fascinerende geschiedenis van de luchtvaart. Van luchtballon tot driedekker en van aluminium vliegtuig tot straaljager. In Aviodrome staan ze allemaal. Kom binnen bij Aviodrome, waar je op 6000 m2 meegenomen wordt in de meest boeiende en leerzame luchtvaartverhalen en –avonturen! Stap aan boord van een megagrote Boeing 747 en voel je een echte piloot. Kinderen leren in het speelparadijs hoe de bagageafhandeling op een vliegveld in zijn werk gaat.

Adres:
Pelikaanweg 50
8218PG Lelystad

Meer informatie is hier te vinden.

Batavialand
Flevoland, de jongste provincie van Nederland, is het grootste droge scheepskerkhof ter wereld. Er kwamen honderden scheepswrakken tevoorschijn uit de poldergrond toen het gebied werd ingepolderd. In het museum van Batavialand komt jong en oud hier alles over te weten. Er zijn diverse tentoonstellingen voor jong en oud. Kinderen gaan aan de slag als archeoloog en ingenieur. Volwassenen bekijken een echt scheepswrak en komen meer te weten over de inpoldering.

Adres:
Oostvaardersdijk 113
8242PA Lelystad

Meer informatie is hier te vinden.

Veiligheidsmuseum PIT
Ben jij benieuwd naar de wereld van politie, brandweer of ambulance? Volg dan een interactief lesje bij Veiligheidsmuseum PIT! In PIT kom je van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken. Er is veel te zien, maar ook veel te doen! Bekijk de historische collectie of speel spannende misdaad games. Ben je geschikt als politieman? Hoe snel heb je de brand in de keuken geblust? Ben jij geflitst op de verkeersbaan? Met de PIT-Pas worden al je resultaten opgeslagen, die na het bezoek in je mail te vinden zijn.

Adres:
Schipperplein 4
1315SB Almere

Meer informatie is hier te vinden.

Noord-Holland

Beeld en Geluid
Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur. De herkenbare én verrassende mediacollectie wordt op betoverende wijze gepresenteerd in de experience, de tijdelijke tentoonstellingen en de (culturele) programmering voor jong en oud. Hierin duidt het museum actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit media historisch perspectief. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgen actuele ontwikkelingen en reageren op nieuwe mediafenomenen.

Adres:
Media Parkboulevard 1
1217WE Hilversum

Meer informatie is hier te vinden.

Geologisch Museum Hofland
Het museum geeft op een toegankelijke manier inzicht in de geschiedenis van de aarde. Dit doet het aan de hand van mineralen, gesteenten en fossielen.De basis voor de collectie werd gelegd door amateurgeoloog Lucas Hofland. Na zijn dood in 1969 kreeg de gemeente Laren zijn verzameling zwerfstenen. Enkele enthousiaste amateur geologen hebben vervolgens in 1972 deze collectie mogen onderbrengen in een oude boerderij, die de gemeente ter beschikking stelde. Sindsdien is het een zelfstandig door vrijwilligers gerund museum. Sindsdien is de collectie sterk uitgebreid en gevarieerder geworden. Het museum vertelt over de geschiedenis van het leven op aarde, de kringloop van gesteenten en de invloed van de IJstijden op de regio.

Adres:
Hilversumseweg 51
1251EW Laren

Meer informatie is hier te vinden.

Het Scheepvaartmuseum
Hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald, dat is te zien in Het Scheepvaartmuseum. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je op je eigen manier vijfhonderd jaar maritieme geschiedenis. Er zijn speciale tentoonstellingen voor kinderen, zoals Zie je in de Gouden Eeuw en Het verhaal van de walvis. Buiten ligt de replica van het beroemde VOC-schip Amsterdam.

Adres:
Kattenburgerplein 1
1018KK Amsterdam

Meer informatie is hier te vinden.

Marinemuseum
Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven in interactieve tentoonstellingen en aan boord van onze museum vloot. Ontdek de geschiedenis van de Nederlandse marine, bekijk wapens en uniformen en leer alles over de ontwikkeling van de techniek aan boord. Uniek is onderzeeboot Tonijn, de enige in Nederland die open is voor publiek! Durf jij door het luik te klimmen en het leven aan boord van een onderzeeboot te ervaren? De Tonijn is nog in originele staat en er werken zelfs oud-opvarenden die de spannendste verhalen vertellen.

Adres:
Hoofdgracht 3
1781AA Den helder

Meer informatie is hier te vinden.

Micropia
Micropia toont het machtigste, meest succesvolle en tegelijk kleinste leven op aarde: microben. Ieder mens draagt anderhalve kilo microben met zich mee. Micro-organismen zijn overal en bepalen hoe onze wereld eruitziet. Ervaar met speciaal voor Micropia ontwikkelde 3D-kijkers, hoe levende microben bewegen, eten en zich voortplanten. Navigeer door de habitat van extremofielen: microben die kunnen leven onder de meest barre omstandigheden. En leer met een bodyscan je eigen micro-organismen kennen. Na een bezoek aan Micropia kijk je nooit meer hetzelfde naar jezelf en naar de wereld. Adviesleeftijd: vanaf 8 jaar.

Adres:
Plantage Kerklaan 38-40
1018CZ Amsterdam

Meer informatie is hier te vinden.

NEMO Science Museum
Het grootste science museum van Nederland is voor iedereen die nieuwsgierig is. Iedere bezoeker, van jong tot oud, kan hier zelf de wereld van wetenschap en technologie ontdekken. NEMO neemt je mee in de wereld van die alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ontdek bijvoorbeeld hoe bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat door zelf aan de slag te gaan met de interactieve opstellingen. Workshops, filmpjes, experimenten en demonstraties maken je NEMO-dag compleet. Een knetterende trui of een regenboog: na een bezoek aan NEMO zal je met nieuwe ogen naar de wereld kijken.

Adres:
Oosterdok 2
1011VX Amsterdam

Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.