Een dagje naar het museum is al lang niet meer een saaie bezigheid. Tegenwoordig is (bijna) alles interactief en dus ook interessant voor kinderen. Wij mochten op uitnodiging een kijkje nemen in het Tropenmuseum, waar de tentoonstelling Sabi Suriname sinds kort te bezoeken is. Samen met de jongens en mijn moeder ging ik met de trein richting Amsterdam.

Voordat ik verder ga wil ik van tevoren aangeven dat je geen buggy of kinderwagen mee naar binnen mag nemen. Heb je dus een kindje wat niet (lang) kan lopen, dan moet je er rekening mee houden dat je zeker 1,5 tot 2 uur met hem/haar op je arm loopt. Misschien is een draagzak meenemen een goed idee! Je rugtas dien je trouwens achter te laten in een kluisje bij de entree. 

Tropenmuseum Junior: zien, aanraken, beleven en meedoen 

Tropenmuseum Junior staat al sinds 1975 bekend om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. Kinderen stappen er in een andere wereld en leren door te doen. Het is een unieke samenhang van collectie, persoonlijke verhalen en activiteiten in een theatrale omgeving. Door het museumbezoek ervaren kinderen dat het inspirerend en verrijkend is om je open te stellen voor een ander.

Nederland en Suriname: gedeeld heden en verleden 

Tropenmuseum Junior kiest altijd voor een actueel onderwerp dat stimuleert tot een open blik op de wereld. Er wonen ruim drie generaties Surinamers in Nederland. Toch is er weinig kennis over dit land. Een bezoek aan Sabi Suriname geeft een beeld van onze gedeelde koloniale geschiedenis, van de Surinaamse cultuur in Nederland én van een land waar Nederlands wordt gesproken en waar de bevolking herkomst heeft in vier continenten.

Sabi Suriname

Er is een bijzondere ontdekking gedaan door Harvey en zijn oom Kenneth na sluitingstijd. Diep onder het Tropenmuseum, op verdieping -7 in het Surinamedepot, is hebben ze namelijk een tot nu toe onbekende wereld ontdekt. Een wereld vol pratende voorwerpen, die zich alleen opent voor nieuwsgierige kinderen. Zonder kinderen blijft deze wereld gesloten. Aan de hand van dit verhaal worden kinderen van 6 t/m 13 jaar meegenomen in Sabi SurinameDe nieuwe editie van Tropenmuseum Junior. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 maart 2023

Wat is er zoal te doen?

Kinderen stappen in een andere wereld en komen meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. Met een gekleurd stokje kunnen ze op de bijbehorende gekleurde blikjes tikken, wat ervoor zorgt dat het geheel interactief wordt. Je kunt onder andere mee varen op boot door het binnenland van Suriname, in de toko boodschappen doen voor een echt Surinaams gerecht, het spel het Wat-is-waar? spelen, muziek maken in Studio Dansi  en luisteren naar de verhalen van vier historische Surinamers, die hun verhaal vertellen over het verzet tegen koloniale machthebbers. Verder kun je op de begane grond ook deelnemen aan workshops (proberi’s). De oudste heeft een heerlijke koekje gebakken! 

Wat vonden wij ervan?

Voordat je aan de tour begint wordt er eerst een filmpje getoond op de vloer, met daarin tekeningen van de zandtovenaar. Omdat de techniek eventjes niet werkte hebben wij deze helaas niet gezien, maar wel hoorden we meer over de geschiedenis van Suriname via koptelefoons. Het personeel leek eventjes hierdoor van slag, wat ervoor zorgde dat niet alles duidelijk uitgelegd werd voordat we zelf rond mochten gaan lopen. Ik hoorde meerdere mensen tussendoor vragen stellen over hoe alles nou precies werkte. Uiteraard realiseer ik mij heel goed dat dit een momentopname geweest is en dat de dames die er rondlopen normaal gespoken de benodigde informatie geven aan hun bezoekers. Ook wij waren een beetje verward door alles, zo wisten we bijvoorbeeld niet dat we ons konden inschrijven voor een workshop en vielen we daar dus zomaar met onze neus in (gelukkig was er een plekje voor de oudste, want het koekjes bakken was namelijk erg leuk). Verder hebben we onze eigen weg gevonden en het erg gezellig gehad en meer geleerd over Suriname.

Juniortour en Familietour

Tijdens je bezoek aan de tentoonstelling Sabi Suriname zijn er 2 tours waar je uit kunt kiezen: Juniortour (kinderen van 6 t/m 13 jaar) en Familietour (voor het hele gezin).

– De Juniortour start elke zaterdag en zondag om 13.30 uur.
– De Familietour start elke zaterdag en zondag op vaste tijden:

  • ’s Ochtends: 10.30 uur – 10.45 uur – 11.00 uur – 11.15 uur – 11.30 uur en 11.45 uur
  • ’s Middags: 15.15 uur en 15.30 uur

Tijdens de schoolvakanties zijn beide tours dagelijks te boeken op de genoemde tijdstippen. Tickets voor Sabi Suriname zijn hier verkrijgbaar.

Sabi Suriname Mati

Als je Sabi Suriname voor de eerste keer bezoekt ontvang je een Sabi Suriname pas. Hierop wordt de route afgestempeld die je doet. Kinderen die 4 keer komen en alle 4 de routes hebben gedaan, worden een ‘Sabi Suriname mati’. Je krijgt dan een uitnodiging om mee te draaien met het Sabi Suriname team in de Wereld achter de Dingen. Ook word je uitgenodigd voor een ‘krutu’ (vergadering) waarin jullie samen plannen gaan maken om meer kennis over Suriname te verspreiden en de verhalen door te vertellen. Als iedereen het plan goed vindt wordt het plan verder uitgewerkt en uiteindelijk ook uitgevoerd, met onder andere jou als actieve Sabi Suriname mati.

Adres en route

Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam
https://www.tropenmuseum.nl/nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.