Omdat een totale maansverduistering een bijzonder verschijnsel is, zijn een aantal sterrenwachten in Nederland geopend op vrijdagavond 27 juli. Rond 22.30 uur trekt de maan door de aardschaduw, om vervolgens bloedrood te kleuren. De maan staat op dat moment echter laag aan de horizon en is daardoor in de stad moeilijk te zien. Des te leuker (en interessanter) is het om een sterrenwacht te bezoeken.

Blaauw Sterrenwacht, Groningen
Sinds 2008 beschikt de Rijksuniversiteit Groningen over een heuse sterrenwacht op het Zerniketerrein: de Blaauw Sterrenwacht. Deze zal aanstaande vrijdag geopend zijn voor publiek van 21.00-23.30 uur.
Meer informatie is hier te vinden.

Sterrenwacht Midden-Nederland, Amersfoort
Sterrenwacht Midden-Nederlands heeft voor deze gelegenheid een speciale beklimming van de Onze Lieve Vrouwe Toren georganiseerd, waarvoor je tickets kunt kopen. Om 22.00 uur gaat de groep omhoog naar de 2e omgang, die vrij zicht heeft op het zuidoosten. Hier kun je genieten en uitgebreid foto’s maken van de verduisterde maan.Tijdens de beklimming vertelt een gids van het Gilde over de geschiedenis van de toren en op de 2e omgang geeft Andries Boone van de sterrenwacht uitleg over de maansverduistering zelf.
Meer informatie is hier te vinden.

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, ‘s Graveland
Naast het kijken naar de maan, zal er ook een presentatie of een leuke quiz worden gedaan. Indien het bewolkt is, met geen zicht op verbetering, dan sluit Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek om 23.00 uur. Is het helder en is er veel belangstelling dat zal dit pas na het einde van de eclips zijn.
Meer informatie is hier te vinden.

Volkssterrenwacht Amsterdam
De Volkssterrenwacht Amsterdam heeft ook een avondopenstelling tijdens de totale maansverduistering. Tijdens de verduistering zijn er lezingen en workshops, maar ook rondleidingen door de sterrenkoepels. Bij mooi weer wordt er met het blote oog door de telescoop gekeken en bij slecht weer wordt alles geprojecteerd op een groot scherm.
Meer informatie is hier te vinden.

Sterrenwacht Rijswijk
Ondanks de geldende zomerstop van publieksavonden, stelt de Sterrenwacht Rijswijk tijdens deze bijzondere avond alles open. Dit mooie verschijnsel is namelijk zo interessant voor iedereen, dat ze inzien dat het zonde is om alles dicht te houden.
Meer informatie is hier te vinden.

Sterrenwacht Halley, Heesch
Ook Sterrenwacht Halley doet mee aan een openstelling op vrijdag 27 juli. Bekijk hier de de langste maansverduistering van de 21e eeuw. Deze sterrenwacht is tijdens de eclips voor iedereen open; met de telescopen is dit fenomeen mooi te volgen, mits het niet bewolkt is.
Meer informatie is hier te vinden.

Volkssterrenwacht Bussloo, Voorst
Bij Volkssterrenwacht Bussloo zal er op deze avond gesproken worden door Jaap van ‘t Leven. Hij geeft uitleg over de maan en  het verschijnsel maansverduistering. Al met al een leerzame avond dus.
Meer informatie is hier te vinden.

Sterrenwacht Tweelingen Spijkenisse
Vrijwilligers van Sterrenwacht Tweelingen Spijkenisse zullen op deze avond de bezoekers de nodige uitleg geven over de eclips en verder kan er door de Meade 14’’SCT naar de eclips worden gekeken. De avond begint om 20.00 uur.
Meer informatie is hier te vinden.

Sterrenwacht Philippus Lansbergen, Middelburg
Kom om 19:30 naar de Sterrenwacht Philippus Lansbergen, voor een presentatie over de maan en de maansverduistering. Vanaf ongeveer 22:00 uur staan ze met telescopen op de Veerse Dam bij Vrouwenpolder (parkeerterrein bij Veerse Meer).
Meer informatie is hier te vinden.

Cosmos Sterrenwacht, Lattrop
De maansverduistering is zichtbaar door verschillende telescopen in het observatorium en op het dakterras. Vergeet niet om je eigen verrekijker mee te nemen, want ook daarmee is het prima te zien. Als klap op de vuurpijl zijn ook de planeten Mars, Saturnus en Jupiter zichtbaar! Mars staat zelfs in de buurt van de Maan. Cosmos Sterrenwacht is geopend om 20.30 uur. Er is o.a. een korte lezing over de maansverduistering, en een planetarium voorstelling met tekst en uitleg over de actuele sterrenhemel en over de maansverduistering.
Meer informatie is hier te vinden.

Volkssterrenwacht De Jager, Texel
Bij Volkssterrenwacht De Jager op Texel is vanaf zonsondergang (21.30 uur) de verduisterde maan te zien, evenals de andere planeten. Zorg in ieder geval dat je om 21.15 uur aanwezig bent, aanmelden is niet nodig.
Meer informatie is hier te vinden.

Jan Paagman Sterrenwacht, Asten
Om 19:30 uur zal Harrie Eijsbouts  bij de Jan Paagman Sterrenwacht een presentatie verzorgen met hierin speciale aandacht voor het ontstaan van zons- en maansverduisteringen. Vervolgens zal Rob Fritsen een presentatie geven in het Pieterse Planetarium. De daadwerkelijke verduistering vindt enige uren later plaats. Ze draaien de koepel open om 22:00 uur.
Meer informatie is hier te vinden.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.