peerDit schooljaar ben ik klassenouder en onlangs is in de gymzaal een voorstelling opgevoerd. Het gezelschap ‘Het Huis speelt’, bestaande uit twee acteurs, een regisseur en een decor ‘De Wolkenflat’, reist de basisscholen in Nederland af met de voorstelling ‘Peertje Licht’.

Peertje Licht kan niet tegen zonlicht en leeft vooral ‘s nachts. Als hij in de Wolkenflat komt te wonen hebben zijn buren daar last van. Omdat ze moeilijk tot een gesprek komen, kan Peertje niet uitleggen wat er speelt in zijn leven. Wanneer Peertje Licht bijna jarig is, nodigt hij zijn buren uit voor zijn feestje. Dat wordt een dolle boel.

De personages worden aan het begin van het spel duidelijk neergezet. De twee acteurs spelen meerdere personages. Er wordt soms alleen gewisseld van snor­of­bril­op­een­stokje om te schakelen van Buurvrouw Bea van Boven naar Huismeester Fred. Peertje Licht daarentegen is een pop. In de Wolkenflat van twee etages zijn meerdere woonruimten zichtbaar door het raam. Door te spelen met deuren, lampen en open of gesloten raamdecoratie geeft de betreffende bewoner zich thuis. Het spel is erg dynamisch, veelzijdig en verveelt geen seconde. De voorstelling duurt drie kwartier en de kinderen kijken ademloos of doen actief mee. Helemaal als er tot slot gezongen wordt voor de verjaardag van Peertje Licht.

Ook de kleuters mochten de voorstelling bijwonen omdat één van de acteurs, een vader uit de klas is. Zelfs deze jonge kinderen bleven goed zitten. Benieuwd of onze kleuter het verhaal ook begrepen heeft, heb ik haar uit school bevraagd. Haar treffende samenvatting verbaasde me. De voorstelling speelt zich grotendeels in het schemerige af, toch vonden de kleuters dit niet eng. De kinderen uit de middenbouw (groep 3­5) hebben aansluitend op deze voorstelling de Wolkenflat getekend. Grappig om te zien hoe verschillend de kinderen zich het decor herinneren. Vooral de rij deurbellen naast de voordeur hebben een onuitwisbare indruk gemaakt. Zelf was ik onder de indruk van de verschillende disciplines die aan bod komen: schaduwspel, poppenspel, zang en toneelspel. Het gebruik van licht & geluid en de gedeeltelijk rijmende teksten maken er een mooi geheel van.

Regie: Anneloes Rodenhuis
Spel: Julia Schmitz, Matthijs ten Kate
Tekst: Anneloes Rodenhuis
Vormgeving: Frank Prinsen
Pop: Cristel Hakvoort
Illustratie: Anneloes Rodenhuis

‘Peertje Licht’ van Het Huis Speelt is vanaf januari 2016 te boeken bij SST­produkties Imperiaat. Tip gerust de schoolleiding! Ik mag op school geen foto’s maken, dus heb ik om een bijpassende foto gevraagd.

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.