De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft een alternatief programma gepresenteerd om in tijden van social distancing toch Koningsdag te kunnen vieren op 27 april 2020. Dit jaar is Koningsdag dan ook omgedoopt tot Woningsdag! Ik deel wat de KBOV organiseert en ook nog leuke tips om er thuis een feest van te maken.

Vlag uithangen vanaf 06.19 uur

Vanaf zonsopgang, om 06.19 uur, mag er in heel Nederland gevlagd worden (inclusief wimpel). Ik schreef al eerder een blog over wanneer je nou precies de Nederlandse vlag mag uithangen.

Klokken luiden

Om 9.45 uur zullen door heel Nederland (en op de Antillen) de klokken luiden. De klokken luiden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet.

Nationale Aubade

Om 10.00 uur is er een speciale uitzending op televisie, waarin het Concertgebouworkest het Wilhelmus zal spelen. Zing gerust uit volle borst mee op je balkon, in je tuin, uit je raam of voor de televisie. Nog eventjes wat coupletten uit je hoofd leren? Dat kan hier!

Terugblik Koningsdagen

De NOS komt op Koningsdag met een uitzending waarin wordt teruggeblikt op de vorige zes Koningsdagen. Astrid Kersseboom is de presentator. De uitzending is van 10.10 tot 11.40 uur op NPO 1.

Digitale kleedjesmarkt

Meer informatie over de digitale kleedjesmarkt vind je hier.

Koningsdagthuis.nl

Is het coronavirus niet reden om Koningsdag een jaar over te slaan? “Nee, juist in deze crisistijd hebben we behoefte aan verbondenheid. Koningsdag is hiervoor een geschikt moment,” vindt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van
Oranjeverenigingen. “De verjaardag van de koning is ieder jaar weer een dag waar veel Nederlanders naar uitkijken. Het is een unieke dag die ons op veel manieren samenbrengt, in vreugde en verdriet. Ook dit jaar. Alleen beleven we Koningsdag dit jaar samen online op www.koningsdagthuis.nl.

Op het platform kan iedereen delen hoe zij Koningsdag 2020 thuis vieren. Jong of oud, bekend in heel Nederland of bekend in je eigen buurt. “Speel je altijd viool op de markt? Doe dat dit jaar vanuit huis en plaats er een filmpje van op www.koningsdagthuis.nl,” roept Verhoeve op. Optredens, spelletjes, muziek: er is allemaal plaats voor op het platform. Burgemeesters kunnen mensen online in het zonnetje zetten of een toespraak houden. Alle Nederlanders kunnen deze activiteiten digitaal bijwonen. Of die activiteit nu in je buurt is of aan de andere kant van Nederland.

Verhoeve: “We vieren Koningsdag dit jaar met traditionele en niet-traditionele elementen. We nodigen kerken uit de klokken te luiden en de mensen om thuis het Wilhelmus onder begeleiding van het Koninklijke Concertgebouworkest te zingen. En natuurlijk willen we thuis toosten op onze gezondheid en het oranjegevoel. Daar voegen we met www.koningsdagthuis.nl een digitaal platform aan toe waar we toch samen kunnen komen. Zo halen we met elkaar Koningsdag 2020 naar binnen. Oranje boven, oranje binnen. Doe mee op www.koningsdagthuis.nl.

Het platform www.koningsdagthuis.nl is belangeloos ontwikkeld door de Oranjebond in samenwerking met SparkOptimus, Google en YouTube Nederland en Incentro.

Vertel het de Koning

Kinderen kunnen een digitale brief schrijven (en versturen) aan de Koning om hem te feliciteren. De KBOV vraagt ze schrijvers ook om in deze brief te vertellen wat de coronacrisis met hen doet. Ook zijn tekeningen van harte welkom! In de middag worden de brieven en tekeningen aan de Koning overhandigd.

Ben je 12 jaar of jonger en wil je meedoen aan het schrijven en tekenen van een boek? Schrijf in maximaal 15 regels of teken jouw verhaal, jouw ervaring op over de coronacrisis. Over de tijd dat je thuis moest zijn, hoorde over mensen die ziek waren, niet naar school mocht, papa of mama die thuis moest blijven of juist heel veel moest werken.

Schrijf of teken iets moois en stuur dit op voor 22 april, maak er een foto van en

Zet vooral je naam, leeftijd en woonplaats erbij.

Meer informatie vind je hier.

Online les ‘Ik ben een koning’

Met de leuke en leerzame digitale les ‘Ik ben een koning’ stimuleert stichting Jong Ondernemen kinderen om hun creativiteit te gebruiken en een actie te bedenken waarmee zij een ander kunnen helpen.

Lees hier verder over dit initiatief dat van harte wordt ondersteund door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Saamhorigheidsconcerten

Het verzoek aan muzikanten en artiesten is, om tussen 15.00 en 16.00 uur optredens te verzorgen voor ouderen, die de verzorgings- en verpleeghuizen niet in of uit kunnen.

Nationale Toost

De dag eindigt om 16.00 uur met De Nationale Toost. Mensen in het hele land kunnen dan gelijktijdig het glas heffen op de 53e verjaardag van de koning.

Meer informatie vind je hier.

Speciale uitzending NOS

In de avond is er een speciale uitzending waarin de vraag ‘Hoe viert Nederland Koningsdag in corona-tijden?’ centraal staat. Winfried Baijens gaat op een road trip langs elf van de twaalf provincies, om te eindigen in Maastricht. NOS Koningsdag 2020, gepresenteerd door Amber Brantsen, is van 19.00 tot 19.50 uur op NPO 1.

Zing en dans mee met Kinderen voor Kinderen

Vandaag zouden de Koningsspelen zijn, maar helaas gaan ook deze niet door. Daarom heeft Kinderen voor Kinderen iets bedacht om tóch lekker te kunnen bewegen: de Koningsspelen Medley! Alle liedjes van de Koningsspelen – van Bewegen is gezond uit 2013 tot Pasapas uit 2019 – in een hele vette mix. Ook geschikt om aan te zetten tijdens Woningsdag natuurlijk!

Versier je huis

Oranje Boven! Versier je huis aan de binnen- en buitenkant…en vergeet je tuin/balkon niet. Koningsdag 2020 is misschien wel wat anders, maar daarom niet minder feestelijk. Haal die oranje vlaggetjes maar uit de kast, blaas de ballonnen op en haal de Nederlandse vlag ook maar van zolder.

Oranje outfit

Natuurlijk trek je je oranje outfit aan, want dat hoort bij het vieren van Koningsdag. Ook de vlaggetjes op je wangen mogen niet ontbreken.

Oud-Hollandse spelletjes

Oud-Hollandse spelletjes kunnen natuurlijk niet ontbreken. Als er iets is wat standaard wordt gedaan tijdens Koningsdag door de leden van de Koninklijke familie, dan zijn het wel spelletjes. Dit kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk organiseren in je eigen huis of tuin. Denk aan koekhappen, spijkerpoepen, sjoelen, Ezeltje prik, blikgooien of zaklopen.

Foto’s maken en online kletsen

Maak foto’s en deel deze via social media….bel opa’s en oma’s op en klets gezellig bij…het is een feest van saamhorigheid!

Lekkere hapjes

Haal oranje tompoucen (of ander oranjegebak), schenk een lekker drankje in, zorg dat de tafel vol staat met lekkere (Hollandse) oranje hapjes en geniet van deze speciale Woningsdag.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.