ass2Deze week is het de Week van Respect. Tienduizenden basis-, middelbare, MBO en PABO scholieren en docenten gaan aan de slag met het onderwerp respect. Op maandagmiddag 9 november is de Week in Den Haag geopend door minister Lodewijk Asscher die in gesprek ging met scholieren over hun activiteiten in de Week van Respect. Het thema van dit jaar is: Een respectvolle samenleving begint bij jou. Jongeren bespreken in de lessen hoe ze zelf het verschil maken met een omgeving waarin iedereen zich thuis en geaccepteerd voelt. Ze kunnen deze boodschap onder andere delen via Facebook en Twitter met een virtuele poster.

Naast de opening van Minister Asscher geven de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam, Van Zanen van Utrecht, van Aartsen van Den Haag en meer dan 60 andere burgemeesters en wethouders gastlessen of interviews aan jongeren over respect en tolerantie. Ook initiatiefnemer en oprichter Awraham Soetendorp zal gastlessen geven. De onderwerpen variëren van de polarisatie rond de komst van vluchtelingen, tot ‘kunnen zijn wie je bent’ en sportiviteit en respect. Centraal staat de boodschap: Een respectvolle samenleving begint bij jou; Wat doe jij?

Den Haag, 9 november 2015. Opening Week van Respect. FOTO SZW/VALERIE KUYPERS

Den Haag, 9 november 2015.
Opening Week van Respect. FOTO SZW/VALERIE KUYPERS

Minister Asscher over de Week van Respect tijdens de opening: ”De Week van Respect is een prachtig fenomeen. In deze week, die ooit klein begon, gaan nu tienduizenden schoolkinderen en jongeren leren over respect door middel van persoonlijke gesprekken. Dit is cruciaal want respect is een voorwaarde voor een prettige samenleving.”

Met een (online) postercampagne kunnen jongeren hun eigen respect-statement maken. De respectposters zijn te maken via http://www.respectposter.nl/ en kunnen worden geprint en online worden doorgeplaatst op Facebook en Twitter.

Over de Week van Respect
De Week van Respect is een project van de Respect Education Foundation. De Foundation is actief sinds 2006 en de afgelopen jaren hebben ruim 3500 scholen meegedaan met het programma, ruim 625.000 leerlingen en 10 PABO’s. De Foundation ontwikkelt jaarlijks actueel lesmateriaal voor de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs over het thema respect. De lessen zijn voor scholen gratis te downloaden op de website. De Stichting werkt samen met een groot aantal PABO’s om samen met PABO-studenten en -docenten het lesmateriaal verder te ontwikkelen en te verspreiden.

Meer informatie over de Week van Respect en het gratis lesmateriaal vind je hier

http://www.weekvanrespect.nl 

One thought on “Minister Asscher opent de Week van Respect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.