Kerst is de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van en met onze geliefden. Helaas kan Kerst ook voor veel mensen een bron van stress zijn, vooral op financieel gebied. Wij geven je in dit artikel 10 tips om Kerst te vieren met een klein budget.

1. Wees creatief met wat je al hebt

Oude kerstversieringen kunnen een nieuw leven krijgen door ze opnieuw te gebruiken of door ze op een andere manier te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je oude kaarsen hebt, maak er dan nieuwe kaarsen van door ze te smelten in een leuk kaarsenhoudertje. Hang de kerstverlichting een keertje niet alleen in de boom, maar ook voor het raam en laat de kinderen de oude kerstballen beplakken met stickers of beschilderen.

2. Kerstversieringen hoeven niet duur te zijn

Je kunt mooie versieringen maken met materialen die je gewoon buiten in de natuur tegenkomt, zoals takken, bladeren, stenen, mos. Maak samen mooie Kerststukjes voor op tafel, of gebruik een tak om Kersknutsels aan te hangen. Ook de kerstlampjes kun je daar goed omheen wikkelen. In de kunstkerstboom kun je ook vast wel wat zelfgemaakte dingen kwijt.

3. Koop je kerstcadeaus op tijd

Wacht niet tot de laatste week voor Kerstmis, want dan zijn de prijzen meestal veel hoger. Houd ook rekening met aanbiedingen in de aanloop naar Kerst. Zoek bijvoorbeeld naar tweedehands winkels of kringloopwinkels in de buurt, waar je leuke spullen kunt vinden tegen een kleine prijs. Je kunt ook online zoeken naar kortingscodes of aanbiedingen.

4. Organiseer een ruilavond met vrienden of familie

Als je het leuk vindt om cadeautjes te geven, maar je wilt er niet te veel geld aan uitgeven, kun je een ruilavond organiseren. Iedereen brengt een aantal cadeautjes mee die ze niet meer gebruiken en dan ruil je die met andere mensen. Zo heb je toch leuke cadeautjes, maar ben je dus eigenlijk geen geld kwijt.

5. Sla bijtijds vlees in voor het gourmetten

Als je van plan bent om te gourmetten met Kerst, koop het vlees dan al ruim van tevoren. Supermarkten prijzen vaak vlees af en dit kun je gemakkelijk invriezen. Als je het gaat gebruiken haal je het eruit en snijd je het in kleinere stukjes. Je kunt dit natuurlijk ook doen met groente en vis. Zo heb je altijd voldoende in huis en hoef je niet meer naar de supermarkt te gaan als de prijzen een stuk hoger liggen rondom de feestdagen.

6. Too good to go

Download te app van Too good to go. Deze biedt een oplossing voor voedselverspilling en je kunt er fijn je vriezer mee vullen. Je kunt hier voedsel bestellen dat normaal weggegooid zou worden, maar nog heel goed is. Het voedsel wordt verkocht tegen een kleine prijs en je kunt het ophalen in de winkel. Naast dat je veel geld kunt besparen help je ook nog eens mee aan het verminderen van voedselverspilling.

7. Maak je eigen kerstkaarten

Als je graag Kerstkaarten stuurt naar familie of vrienden, maar je vindt de prijzen in de winkel te duur, maak je eigen Kerstkaarten. Dit is heel simpel te maken en je hebt vast wel wat leuke foto’s liggen die je kunt gebruiken. Op internet zijn er ook veel leuke sjablonen te vinden die je kunt uitprinten of gebruiken om je eigen kaart te ontwerpen. Vind je postzegels te duur, dan kun je er ook voor kiezen om de kaart digitaal te versturen, of te delen op social media met je vrienden en familie.

8. Organiseer een potluck diner

Als je Kerst gaat vieren met een groep mensen, kun je iedereen vragen om iets te maken of mee te nemen. Zo hoeft niet iedereen iets uitgebreids te maken en is het toch een gezellige maaltijd. Het is wel handig om van tevoren af te spreken wat iedereen gaat meenemen, zodat je niet met 5x aardappelpuree komt te zitten.

9. Zoek naar gratis activiteiten in de buurt

Kerst is een tijd waarin er veel leuke activiteiten georganiseerd worden. Zoek bijvoorbeeld in de krant of op internet naar gratis activiteiten in de buurt, zoals een wintermarkt of een kerstconcert. Dit is leuk om samen met je familie of vrienden te bezoeken en je hoeft er geen geld aan uit te geven. Ook hebben diverse tuincentra vaak een Kerstmarkt die je kunt bezoeken.

10. Maak het thuis gezellig

Organiseer een gezellig avondje thuis. Haal wat lekkers in huis, zoals chips, chocolade en drankjes, en doe samen spelletjes of kijk een aantal leuke Kerstfilms. Zo is het toch een leuke avond en hoef je niet veel geld uit te geven.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.