In Nederland zijn er verschillende redenen waarom de vlag uit mag. Op Koningsdag of als er iemand is geslaagd, maar ook als de kinderen na de zomervakantie eindelijk weer naar school gaan (grapje natuurlijk). In dit artikel geven we 6 redenen waarom de vlag uit kan!

De Nederlandse Vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van het Koninkrijk der Nederlanden en heeft daarom overal op Nederlands grondgebied een ereplaats. Het is verboden om deze te gebruiken voor commerciële doeleinden of te bedrukken met (reclame) teksten. In 1937 heeft de toenmalige koningin Wilhelmina de kleuren van de Nederlandse vlag bij koninklijk besluit vastgesteld: helder (vermiljoen) rood, helder wit en (kobalt) blauw. Voor de afmeting van de vlag gelden geen vastgestelde regels. Men houdt vaak de verhouding lengte-breedte van 3 : 2 aan.

1. Koningsdag

De vlaggen uit hangen op Koningsdag is een echte traditie in Nederland. Op deze dag vieren we de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander. De vlaggen hangen dan uit om hem te eren en de oranje wimpel wordt dan ook aan de vlag bevestigd. Dit is overigens ook het geval als de Koningin, prinses Beatrix en de prinses van Oranje jarig zijn.

2. Er is iemand geslaagd

Een andere reden waarom de vlag uit mag, is als er iemand in de familie of kennissenkring is geslaagd. Dit kan bijvoorbeeld een kind zijn dat zijn eindexamen heeft gehaald of iemand die zijn studie heeft afgerond. De vlag (met schooltas eraan) uithangen is een manier om dit te vieren.

3. Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we in Nederland de Tweede Wereldoorlog. De vlag hangt dan halfstok uit respect voor de oorlogsslachtoffers. Op deze dag worden er ook twee minuten stilte gehouden.

4. Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we in Nederland dat we bevrijd zijn van de Duitse bezetting. Dit is een nationale feestdag en op deze dag hangen de vlaggen uit.

5. Veteranendag

Iedere laatste zaterdag in juni is het Veteranendag. Op deze dag eren we de Nederlandse veteranen. De vlag hangt dan uit en er worden een aantal activiteiten georganiseerd door de Veteranen Organisatie Nederland (VON).

6. Koninkrijksdag

De laatste reden waarom de vlag uit mag, is Koninkrijksdag. Dit is de dag waarop we in Nederland het koninkrijk vieren. Op deze dag zijn de vlaggen uitgehangen en worden er allerlei activiteiten georganiseerd door het Koninklijk Huis.

In de winter er gezellig bijzitten en gebruik maken van je vlaggenmast? Een vlaggenmast kerstboom zorgt ervoor dat het meteen een stuk lichter wordt in de tuin!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.