Wanneer je kleintje geboren wordt, is het erg verleidelijk om hem of haar een gethematiseerde slaapkamer te geven. Je weet wel, een slaapkamer met gordijnen, beddengoed en decoratie in hetzelfde thema, zoals jungle of onderwaterwereld. Dat ziet er namelijk ongelofelijk schattig uit. Maar kinderen groeien nu eenmaal snel en voor je het weet, groeien ze uit hun kinderkamer. 

Kinderkamers decoreren kan erg duur zijn. De benodigde meubels voor zo’n kleintje, zoals een verzorgingstafel en een kinderbedje, zijn al erg duur en die moet je op termijn vervangen door een groter bed en een handige kleerkast. Als je dan nog eens de hele decoratie moet omgooien, loopt het kostenplaatje snel op. 

Zelf een meegroeikamer maken

De beste manier om de kosten te drukken, is goed nadenken over de decoratie van je kinderkamer. Natuurlijk kan je die kamer een schattig thema geven. Felle kleuren en vormen stimuleren immers de hersenen van onze kinderen. Maar door de decoratie slim aan te pakken, hou je de kosten laag. 

Om je een voorbeeld te geven: je wil je kinderkamer inrichten in het thema jungle. Je kan kiezen voor gordijnen in een speels junglethema, of je kan kiezen voor een wavegordijn in een vrolijke groene kleur, en die decoreren met een apenknuffel of een knuffelslang. De decoratie kan je later vervangen, maar de groene gordijnen kunnen jaren mee. Goedkoper én duurzaam. 

Een speelruimte wordt een werkkamer

Hetzelfde principe kan je toepassen op een speelkamer. Heb je een ruimte in je huis waar je graag een speelkamer wil inrichten voor je kinderen? Richt die dan zo in dat het een leuke plaats is voor je kind, die je in een handomdraai kan veranderen in een werkkamer wanneer je kind ouder is en een plaats nodig heeft om zijn of haar schoolwerk te maken. 

Een goede speelkamer geeft ruimte om te spelen en te ontdekken, een goede werkkamer is comfortabel, zonder echt afleidend te zijn. Heeft je speelkamer een lichtkoepel, zorg dan voor een goede zonnewering voor die lichtkoepel, zodat je kind van daglicht geniet zonder dat het hinderlijk wordt. 

Slim betekent niet per se saai

Misschien krijg je bij het lezen van deze tips de neiging om neutrale kleuren en decoratie te kiezen. Dat hoeft nochtans niet. Je mag best felle kleuren kiezen of speelse elementen gebruiken. Het gaat er om dat je de basis neutraal houdt en dat je je ruimtes in een handomdraai kan veranderen met een paar goed gekozen stukken. 

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.