Als je aan een kind vraagt wat ze willen op hun feestje, zeggen ze nooit: gebakken aardappelen of hamburgers. De kans is een stuk groter dat ze zeggen: cake, snoep of koekjes. Je maakt een kind misschien nog wel het meest blij met het eten van een suikerspin. Dit snoepgoed in de vorm van gesponnen suiker zie je vaak terug op kermissen, pretparken en bij circussen.

Van nature is een suikerspin wit, maar door de verschillende kleurstoffen die worden toegevoegd zijn suikerspinnen vaak roze. Daarnaast is het luchtig en smaakt het naar een zoete verwennerij waar zelfs volwassenen vaak niet van af kunnen blijven.  

Om de kinderen op een kinderfeestje te verrassen en ervoor te zorgen dat het feestje helemaal ‘cool’ wordt, kun je overwegen om een suikerspinmachine aan te schaffen bij https://www.expondo.nl/suikerspinmachines/. Hiermee kun je in een handomdraai een suikerspin maken. 

Daarnaast bevatten deze machines een draaiende kop die wordt afgesloten door een grote ronde kom. In deze kom giet je een kleine hoeveelheid suiker die vervolgens verwarmd en gesmolten wordt. Door het snelle ronddraaien vormt zich al snel een katoenachtige snoep rand aan de wanden van de kom. Vervolgens kun je hier een stokje langs wikkelen waardoor je de welbekende suikerspin krijgt. 

Geschiedenis van de suikerspin 

Suikerspinnen in de vorm van een draad werd al gemaakt op ze vroegst in de 15e eeuw, dit gebeurden dan voornamelijk in Italië. Hiervoor smolten koks suiker en gebruikten dan vervolgens een vork om draden van de suiker te trekken. Rond de 18e en 19e eeuw verschenen er verschillende recepten in Engeland waarin er decoraties werden gemaakt van gesponnen suiker. 

Ingrediënten van suikerspin

Suikerspin wordt voornamelijk gemaakt van twee ingrediënten: suiker en kleurstoffen. Suiker is het hoofdbestanddeel en zorgt voor een zoete smaak en unieke textuur. De suiker die in suikerspinnen wordt gebruikt, is meestal korrelig of superfijn, zodat het kan worden gesmolten en tot fijne draden kan worden gesponnen. Voedselkleurstof wordt toegevoegd om de suikerspin zijn levendige tinten te geven, variërend van roze en blauw tot paars en geel. 

Caloriegehalte

Suikerspin bevat onmiskenbaar veel calorieën door het suikergehalte. Hoewel het exacte aantal calorieën kan variëren afhankelijk van de grootte en de portie, kan een doorsnee portie suikerspin van ongeveer 1 ons 105 tot 130 calorieën bevatten. Deze calorieën zijn voornamelijk afkomstig van de suiker in de suikerspin. 

Het is belangrijk om te weten dat suikerspinnen weinig volume hebben, wat betekent dat ze licht en luchtig zijn, waardoor je gemakkelijk grote hoeveelheden kunt eten zonder een vol gevoel te krijgen.

Suikergehalte

Suikerspinnen bevatten veel suiker. Eén portie suikerspin kan ongeveer 26 gram suiker bevatten. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de suikerinname, vooral voor mensen met dieetbeperkingen of aandoeningen zoals diabetes.

Koolhydraatgehalte

Suikerspin bestaat voornamelijk uit koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker. Een portie suikerspin bevat meestal ongeveer 26 gram koolhydraten.

Suikerspin is vrijwel vetvrij en bevat een minimum aan eiwitten. Dit komt doordat het hoofdbestanddeel van suikerspin suiker is, met een verwaarloosbare hoeveelheid vet of eiwit. Daarom is het geen belangrijke bron van deze macronutriënten.

Suikerspin en gluten

Goed nieuws voor mensen die een glutenvrij dieet volgen: suikerspin is meestal glutenvrij! Omdat suikerspin gemaakt is van suiker, bevat het van nature geen gluten. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat de suikerspin die je consumeert niet wordt verwerkt of verpakt in faciliteiten die ook glutenbevattende producten verwerken. Lees daarom altijd de etiketten of informeer bij de fabrikant als je glutengevoelig of allergisch bent. 

Is een suikerspin nu echt zo ongezond als ze zeggen 

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een suikerspin slecht is voor de gezondheid. Daarom bespreken we hier de gezondheidsvoordelen van een suikerspin. Vandaag de dag wordt een suikerspin nog steeds als snoep beschouwd. Te veel snoep eten is natuurlijk nooit goed voor de gezondheid. Hierdoor kun je last krijgen als kiespijn, hoge bloeddruk, diabetes en nog veel meer. 

Maar wanneer je nu af en toe een suikerspin eet, dan is het zelfs zo dat een suikerspin de gezondheid kan verbeteren. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat een suikerspin verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Je bent nu natuurlijk hartstikke nieuwsgierig geworden, daarom bespreken we hier drie redenen waarom een suikerspin goed is voor je gezondheid. 

Bevordert een lang leven

Wij stonden hier eerst ook van te kijken, maar het eten van een suikerspin kan over het algemeen de levensduur verlengen. In een wetenschappelijke studie is gebleken dat mensen die regelmatig snoep eten langer leven dan mensen die dit niet doen. 

Dit is onder andere te danken de antioxidant fenol, wat in hoge mate aanwezig is in suikerspinnen. Dit is een stof die ons lichaam beschermt tegen ziekten en kankers. Dus, voor iedereen die wil genieten van een lang leven, kan het eten van een suikerspin kan hieraan bijdragen.  

Verhoogt de productie van bloedvaten

Over het algemeen hebben mensen nog weleens de neiging om bloedvaten niet genoeg te waarderen. Maar wist je dat als je bloedvaten niet gezond zijn, ze niet goed voor je organen kunnen zorgen. Het is daarom belangrijk om de bloedsomloop te stimuleren en zo je hersenen te verbeteren, wonden sneller te laten genezen en het hart gezond te houden. 

Heb je nu last van een slechte bloedcirculatie of zwakke haarvaten, dan kun je meer bloedvaten in je lichaam creëren door een suikerspin te eten. Het is natuurlijk niet zo dat je nu nooit meer langs de dokter hoeft te gaan, maar een suikerspin is wel een voedingsmiddel dat je kan helpen. 

Minder stress

Dit is een factor die de meeste mensen misschien al zagen aankomen. Het eten van snoep is een van de meest effectieve manieren om meer tevreden te zijn. Dit geldt dus ook voor het eten van een suikerspin. De reden hierachter is dat het hormoon dat ervoor zorgt dat we ons minder gestresst voelen ‘glucocorticoïde’ aanzienlijk wordt verminderd op het moment dat we snoep eten. 

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.