sinterklaas1Over minder dan twee weken is het pakjesavond en dat betekent dat Sinterklaas z’n knip weer flink heeft moeten trekken, om iedereen van cadeautjes te voorzien. Maar voor welke cadeautje loopt Nederland nu het meest warm? Gedichtenservice Vijftwaalf.nl deed in opdracht van PR-bureau Triple P Entertainment een onderzoek onder de aanvragers van gedichten.

Top 5 populairste sinterklaascadeaus 2014:
1: Chocoladeletter
2: Cadeaubon
3: Tijdschrift
4: Boek
5: Parfum/Aftershave

Top 5 populairste sinterklaascadeaus 2015:
1: Boek
2: Chocoladeletter
3: Tijdschrift
4: Cadeaubon
5: Geurkaarsen

cadeau1Chocoladeletter niet op één
Het is natuurlijk het ultieme Sinterklaascadeau: de traditionele chocoladeletter. Toch lijkt de letter enigszins op z’n retour als standaardcadeau. Martin Gijzemijter, oprichter van Vijftwaalf.nl: ‘Het was een beetje zoals de Top 2000, iedereen deed alsof het spannend was, maar Bohemian Rhapsody stond tóch altijd op 1. Althans, dat wás het geval, en de chocoladeletter is dit jaar voor het eerst hetzelfde lot beschoren als de heren van Queen: beiden moesten hun plekje inleveren’. Hoewel de fraai gevormde cacaofantasie het met een tweede positie nog altijd goed doet (waarbij melk véél populairder is dan puur), is het de vraag hoe zich dit in de komende jaren zal ontwikkelen. Chocolade is de afgelopen jaren fors duurder geworden en door grote cacao-tekorten wordt verwacht dat het goddellijke goedje binnen vijf jaar een echte luxeproduct wordt.

Boeken terug aan kop
Een nieuwe nummer 1 in de hitlijst voor cadeaus dus, en een hele interessante. Gijzemijter: ’Boeken zijn eigenlijk nooit weggeweest uit onze top 5, maar dat had niet veel gescheeld. De verkoop van e-books is daarin niet meegenomen, blijkbaar is dat toch nog een lastig cadeau om te geven, want we hebben er nog nooit een gedichtaanvraag over gehad. Dat de verkoop van boeken weer in de lift zit, was dit jaar al meermaals in het nieuws en uit zich nu ook in onze top 5. Boeken staan weer met stip op één. De top 5 populairste sinterklaascadeaus is sowieso een opsteker voor uitgeverijen, want tijdschriften staan op nummer 3, al is die positie in de afgelopen zeven jaar niet veranderd.’

Gemiddelde uitgaven gestegencadeau2
In de afgelopen veertien jaar heeft Gijzemijter het gemiddelde bedrag dat besteed werd aan een sinterklaascadeau zien stijgen, ondanks de economische crisis: ‘In 2004 kregen we nog opvallend veel aanvragen voor cadeautjes als sokken, agenda’s, koffiemokken enzovoort, oftewel, de praktischere cadeaus. Die komen nu niet eens meer in de top 25 voor. De nadruk ligt nu veel meer op ontspanning en genieten, hetgeen natuurlijk ook wel klopt met het gevoel van deze tijd. En waar in 2001 de gemiddelde prijs van een sinterklaascadeau rond de vijf euro lag, is dat in de afgelopen jaren, ondanks de crisis, opgelopen tot gemiddeld 20 euro. Mensen zijn voorzichtiger geworden, maar laten het geld tijdens de feestdagen toch gemakkelijker rollen. Wat overigens ook een interessante ontwikkeling is, is dat de bioscoopbon helemaal terug is van weggeweest. Hij staat op de achtste plek en dat klinkt misschien niet hoog, maar in de afgelopen vijf jaar zijn er jaren geweest dat we de bioscoopbon niet eens in de top 25 zijn tegengekomen’. De gemiddelde uitgaven mogen dan gestegen zijn, excessen zijn volgens de oprichter van Vijftwaalf.nl een stuk minder geworden: ‘Voor de crisis haalden gameconsoles als de PlayStation 3 en de XBOX 360 makkelijk de top 25, nu zien we ze nog maar mondjesmaat voorbij komen, in tegenstelling tot de games zelf, die nog altijd heel populair zijn’.

Over Vijftwaalf.nl
De online gedichtenservice Vijftwaalf.nl voorziet sinterklaasliefhebbers in nood al sinds de oprichting in 2001 van sinterklaasgedichten op maat. Naast de betaalde gedichtenservice biedt de dienst gratis gedichten op basis van gebeurtenissen en cadeaus. Jaarlijks maken meer dan 50.000 Nederlanders gebruik van de gedichtenservice om de rijmstress te verlichten. Vijftwaalf.nl is verkozen tot beste online dichtservice door Vara’s Kassa.

http://www.triplepentertainment.nl
http://www.vijftwaalf.nl

One thought on “Het boek terug als populairste Sinterklaascadeau van 2015!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.