Een feestje voor je jarige kleuter organiseren is best wel een ding. Zeker nu hij/zij doorkrijgt wat jarig zijn precies is. Er zijn verschillende leuke spelletjes of activiteiten te bedenken om het voor je kleuter onvergetelijk te maken. De belangrijkste tip die ik je alvast wil meegeven is; maak een kleine planning voor jezelf, maar zorg er wel voor dat deze niet te strak is.

Disco met bellenblaasmachine

Kleuters moeten hun energie kwijt en houden vaak van gekke dansjes verzinnen en uitvoeren. Maak van tevoren een playlist met de favoriete muziek van de jarige en speel deze in z’n geheel af. Om het helemaal compleet te maken zorg je voor een donkere kamer met feestverlichting, of een goed versierde tuin. Natuurlijk horen er gave outfits bij (trek de verkleedkist maar open dus) en is het ook leuk om rondvliegende bellen te hebben (de lampen, of de zon, zorgen voor de mooiste kleurtjes). Voordat je de grootste verrassing tijdens de disco, de bellenblaasmachine, uit de kast tovert, kun je ze natuurlijk eerst zelf bellen laten blazen. Naast dat het erg leuk is, oefenen ze hiermee de oog- handcoördinatie en de coördinatie tussen hand en mond. Daarnaast is bellen blazen ook goed voor de motoriek van de mond en kan het de taalontwikkeling bevorderen.

Ouderwetse spelletjes 

Je kunt ervoor kiezen om ouderwetse spelletjes te gaan doen. Vaak is dit een groot succes, zeker als er wat de eten/snoepen valt. Denk aan koekhappen, een snoepje uit een bak met water vissen met je mond, spijkerpoepen, zaklopen enzovoorts. Het is belangrijk dat je zorgt voor genoeg afwisseling en dat een spelletje ook niet te lang duurt. Zeker kleuters kunnen snel ‘ergens klaar mee zijn’.

Een leuke speurtocht

Wat ook altijd veel plezier brengt is een speurtocht. Dit vergt wel enige voorbereiding natuurlijk. Bij goed weer kun je dit in je eigen tuin, of in de wijk organiseren, maar als het wat minder weer is, moet het in je eigen huis ook lukken. Maak foto’s van dingen/plekken die de kinderen moeten gaan zoeken. Hebben ze deze gevonden dan kan je bij de gevonden plek of het voorwerp een leuke opdracht laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een liedje zingen, op één been staan of een gek dansje doen.

Een springkussen

Een springkussen is uiteraard ook altijd een groot succes, maar hier moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Daarnaast is het natuurlijk niet gratis, dus zal je dit mee moeten nemen in de kleuterverjaardag-begroting. Zorg er voor, dat als je er eentje huurt, er altijd een volwassene in de buurt is om alles in de gaten te houden.

Creatief bezig zijn

Een mooie kleurplaat laten kleuren of een stoepkrijt tekening maken is ook een zeer geschikte activiteit voor kleuters. Zeker de laatste activiteit is er eentje waar ze kunnen leren samenwerken….niet alleen leuk dus, maar ook nog eens een investering in de toekomst!

Planning in het water? Niet erg!

Een kleine planning voor jezelf maken is heel handig, maar soms loopt het nou eenmaal niet zoals je zou willen. Ze zijn misschien met het ene spelletje na vijf minuten al helemaal klaar, terwijl een andere activiteit wellicht wat langer zal duren dan je zou denken. Soms komt er bij de kinderen spontaan zelf wat op en zijn ze zelf in een keer lekker aan het spelen. Laat ze dan ook lekker hun gang gaan (zover het allemaal kan en goed gaat natuurlijk) Zolang alle kleuters het prima naar hun zin hebben en zich niet vervelen is het feestje geslaagd.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.