Onze oudste zit alweer in groep 6, dus het is al eventjes geleden dat hij voor het eerst mocht trakteren op school. Toch weet ik nog wel, dat ik het best lastig vond om iets uit te kiezen voor hem in groep 1. Een simpel zakje chips heeft tegenwoordig (en toen dus ook al) niet meer echt de voorkeur, hoewel het natuurlijk wel “lekker makkelijk” is. 

Richtlijnen

Mijn advies is, check of er op school richtlijnen/afspraken zijn met betrekking tot trakteren. Daarna kun je je keuze daarop baseren. En jouw nieuwbakken kleuter moet er uiteraard ook achter staan. Misschien wil hij/zij wel helemaal niet iets te eten trakteren, maar valt de keus op leuke uitdeelcadeautjes, waar de andere kinderen thuis dus ook nog iets aan hebben.

Over het algemeen zien scholen graag dat er een gezonde traktatie wordt uitgedeeld. Denk hierbij aan groente en fruit en/of snoep zonder suiker. Klinkt wellicht een beetje saai, maar op Pinterest kun je tegenwoordig een heleboel gave voorbeelden vinden. Rozijntjes uit het doosje pulken hebben die kleuters inmiddels wel genoeg gedaan….een kaas-treintje of een meloenenboot “aanvallen” is een stuk spannender (en lekkerder).

Allergieën en geloofsovertuigingen

Allereerst, weet dat je zeker niet verplicht bent om rekening te houden met allergieën en geloofsovertuigingen. Moreel gezien zou het wel zo aardig zijn om dit wel te doen natuurlijk. In principe zorgen ouders van kinderen met een allergie er heus wel voor dat ze iets meegeven naar school, wat het kind wel mag als er getrakteerd wordt. Toen ik vroeger in de kinderopvang werkte, hadden we een kindje wat een trommeltje op de groep had staan, met daarin koekjes die ze wel mocht. Wat betreft geloofsovertuiging, ik zorg dat ik altijd kies voor dingen die alle kinderen in principe zouden kunnen/mogen eten. Als ik wrapjes maak tijdens het kerstdiner, dan kies ik voor wraps met roomkaas en  kipfilet, maar maak ik er ook een aantal met roomkaas en komkommer. Zo wordt er niemand overgeslagen….! Nogmaals…je bent het niet verplicht, maar hoe fijn is het als een ander rekening houdt met jouw kind als het nodig mocht zijn.

Leerkracht

Wederom geen verplichting, maar wel leuk om ook aan de leerkracht te denken als het kind gaat trakteren. Ik koop zelf meestal en doosje met bonbons en die schijnt ook altijd helemaal op te gaan! Bij de oudste op school gaan ze alle leerkrachten langs en zij schrijven op hun beurt dan een leuke tekst op een verjaardagskaart. Wil je toch iets orginelers (en niet eetbaars) dan kun je altijd kijken of je iets leuks voor de klas in het algemeen kunt vinden, bijvoorbeeld een spel of boek. Bij Lobbes speelgoedwinkel kun je daarvoor goed terecht. Ook een leuke tip voor aan het einde van het schooljaar trouwens. Vaak zijn de leerkrachten daar blijer mee dan met al die douchegels, gietertjes en tassen met naam en geurkaarsen in onmogelijke geuren.

Beeld: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.