Heb jij groene vingers? Ik dus totaal niet….en daarin lijk ik dus echt helemaal niet op mijn moeder. Die woont, samen met mijn vader, namelijk nog net niet in de jungle. Overal bloemen en planten, want ‘dat staat zo gezellig’. Helemaal mee eens, maar als je zo bent als ik, dan overleeft de gemiddelde plant (of een mooi boeket) het niet al te lang. Dit komt omdat ik gewoon vergeet om het water te geven….of ik geef teveel…Tulpen (ik had hier eerst Narcissen staan, dus kun je nagaan hoeveel ik van planten weet) heb ik een aantal keer in huis gehad…nou, ken je Jaap en de Bonenstaak…zo hoog waren ze na een paar dagen dus. De Anthurium daarentegen is een plant die ‘niet dood te knuppelen valt’ (tekst van mijn moeder). Voor alle mensen met dezelfde planten-mentaliteit als ik, ben ik de uitdaging aangegaan en vertel ik hieronder hoe je ervoor moet zorgen. Beetje van mams geleerd…en een beetje van Pokon…want zelfs ik ben schijnbaar nog te redden.
Standplaats
De Anthurium is geen echte zon-aanbidder, maar houdt er wel van om op een lichte plek te staan. Indien je de plant op een donkere plek zet, zal zij minder bloemen geven. Verder houden ze wel veel van warmte; een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C is perfect. Onder de 15°C vindt een Anthurium het echt niet fijn. Deze gezellige Flamingoplant houdt niet van tocht en te dicht op de radiator staan is ook niet geschikt. Een hoge luchtvochtigheid geniet de voorkeur, dus als je je badkamer eens gezellig wilt aankleden, dan past deze kleurrijke plant daar perfect.
Verzorging
Omdat de Anthurium van origine in een vochtige omgeving groeit, heeft de plant veel water nodig. Zeker in de zomer is het belangrijk om de Anthurium twee keer per week water te geven. In de winter is de Anthurium in ruststand en is het voldoende om de kamerplant één keer in de twee weken water te geven. Als je twijfelt of je jouw Anthurium opnieuw water moet geven, kun je aan de bodem voelen of deze nog vochtig genoeg is. Zorg er in ieder geval voor dat de Anthurium nooit in droge grond staat. Op zich is een Anthurium verzorgen dus niet echt een hele lastige klus.
In de winter is er binnenshuis vaak een lage luchtvochtigheid doordat de verwarming veel aan staat. Net als bij de meeste andere kamerplanten, is het dan ook slim om de bladeren van de Anthurium te besproeien met een plantenspuit. Hierdoor kan de plant weer nieuwe bloemen aanmaken en blijft hij langer gezond doordat stof wordt verwijderd.
Voeding
De Anthurium Voeding van Pokon voeg je makkelijk aan je gietwater toe. Je bloeiende plant is direct voorzien van de juiste voedingsstoffen om mooi gekleurde bloemen te krijgen. Het bemesten van de Anthurium is alleen nodig in de zomer, in het najaar en de winter is de Anthurium in ruststand en hoef je deze niet extra te voeden.
Verpotten
Je kunt de Anthurum, als deze te groot wordt, het beste 1 keer in de 2 jaar verpotten. Voorkeur voor een periode hiervoor is de lente. Door de plant in een nieuwe pot te zetten, geef je de wortels weer alle ruimte om te groeien.
Stap 1: Schone (binnen)pot
Een schone pot of vaas is altijd aan te raden. Naast dat het gewoon een fris idee is om met een schoon exemplaar te starten, voorkom je ook nare luchtjes (weleens je neus in een vaas gestoken waar bloemen een tijdje in hebben gestaan?). Daarnaast is het voor de plant beter om in een schoon ‘bedje’ terecht te komen.
Stap 2: Hydrokorrels
Doe een laagje Hydrokorrels onder in de pot (25%). Hydrokorrels zorgen ervoor dat planten beter groeien en geven de wortels houvast. Ze zijn overigens ook geschikt voor hydrocultuur en diverse decoratieve doeleinden zoals het afdekken van bloembakken. Afdekken zorgt er voor dat de potgrond minder snel uitdroogt en je dus minder vaak water hoeft te geven.
Stap 3: Potgrond
Doe een laagje Anthurium potgrond bovenop de Hydrokorrels. Deze speciale potgrond heeft een luchtige basis en houdt water goed vast. Deze potgrond is samengesteld uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen als turfstrooisel en kalk. Er zit daarnaast voldoende voeding in voor ca. 60 dagen.
Stap 4: De Anthurium in de pot plaatsen
Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar doe dit met beleid. Ook een plant wil niet zomaar ergens ingesmeten worden. Geef haar wat liefde, dan kun je er zelf ook langer van genieten.
Stap 5: Bovenlaag opvullen met Anthurium potgrond
Vul de bovenlaag ook op met Anthurium potgrond. Even aandrukken en…klaar! Geef een persoonlijke touch door de plant in een mooie over-pot te zetten, passend bij jouw smaak en interieur.