Foto’s; de ene persoon heeft het huis ermee volhangen, de ander heeft slechts hier en daar een enkel lijstje staan. Wij hebben in huis wel een aantal foto’s aan de muur hangen en op de schouw staan er ook nog een aantal. Het is niet heel overdreven, maar dat hoeft van mij ook niet. Ik vind een aantal mooie foto’s veel waardevoller dan een muur waarop 30 foto’s hangen. Ik zou dan ook altijd een maximum van +/- 12 tot 15 foto’s aanhouden. Minder mag natuurlijk altijd, maar meer vind ik zelf echt niet meer mooi. 

#1 Kies een ruimte uit
Voordat je alles zomaar in het wilde weg gaat ophangen, is het verstandig om een ruimte uit te kiezen waar de foto’s het beste tot hun recht komen. Een donkere gang zonder daglicht is bijvoorbeeld niet echt geschikt. De woonkamer daarentegen, of de eetkamer, waar daglicht naar binnen schijnt en waar je doorgaans veel tijd doorbrengt is juist wel weer geschikt. Ik vind het trouwens ook altijd een heel tof idee om in de babykamer een fotowand te maken met alle foto’s van je baby’s eerste jaar (1 maand, 2 maanden etc).

#2 Gebruik verschillende formaten
Kies in het midden voor een aantal grote(re) foto’s en hang daar om heen de kleinere formaten. Ik vind het zelf een enorm tof idee om een foto op aluminium af te laten drukken. Ten eerste is het onverwoestbaar en ook nog eens verkrijgbaar in het formaat dat het beste bij jou past. En heb je weleens gehoord van een foto op dibond? Eigenlijk is dit gewoon een mooiere naam voor een foto aluminium; weer wat geleerd toch? Dibond heeft een hele eigen uitstraling en is dus perfect te gebruiken als middelpunt van jouw fotowand.

#3 Kies je kleur en stijl
Om een mooi geheel te creëren is het belangrijk dat je een keuze maakt met betrekking tot kleurgebruik en stijl. Het moet natuurlijk wel allemaal bij elkaar passen. Kies je voor modern, dan doe je er goed aan om strakke zwarte lijsten op te hangen. De kleuren op de foto’s zullen hierdoor extra uitgesproken zijn en er uit spatten. Houd je van een beetje “ouderwets” kies dan bijvoorbeeld voor fijne houten lijstjes (dit kunnen overigens wel verschillende houtsoorten zijn, leuk juist). En als je wel voor een hele drukke wand gaat, kies je natuurlijk voor een heleboel verschillende kleuren en formaten lijstjes. Denk hier dus goed over na, voordat je vanalles gaat aanschaffen.

#4 Leg alles voordat je het ophangt alvast bij elkaar
Om te weten hoe alles bij elkaar staat, is het verstandig om alles van tevoren alvast neer te leggen hoe je het op wilt hangen. Je kunt dan nog gemakkelijk schuiven en misschien wel kiezen voor hier en daar een andere foto. Als het eenmaal hangt is het een stuk vervelender om alles weer van de muur af te halen. Fotografeer de verschillende opties en leg ze daarna eens naast elkaar. Je moet nooit overhaaste beslissingen nemen!

#5 Hang je huis niet te vol
Hang je huis nooit te vol! Een gave fotowand zet al een enorme statement en overdrijven is nooit een goed idee. Je kunt wel op het toilet of in je slaapkamer nog een mini-variant maken. Of koop in de winkel een fotohart waarop je kaartjes en foto’s kunt prikken/plakken etc.

Heb jij veel foto’s hangen in huis?

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.