Een afkortzaag is een gereedschap dat onmisbaar is voor de hobbyist of de klusser thuis! De afkortzaag heeft verschillende functies en is zeer flexibel in gebruik. Of je nu zelf wilt hobbyen of geen zin hebt om te wachten tot aannemers de tijd hebben om jouw huis onder handen te nemen, een afkortzaag is zeker de moeite waard.

Wat is een afkortzaag?

Een afkortzaag is een gereedschap dat de mogelijkheid biedt om hout, kunststof of metaal te snijden in een bepaalde hoek. Door het gebruik van een verstekzaag, ook wel afkortzaag genoemd, kun je sneller en preciezer zagen. Ideaal voor alle projecten en de must van elke zichzelf serieusnemende klusser dus!

Een afkortzaag heeft een cirkelvormig roterend zaagblad. Zo kun je het dus vergelijken met een cirkelzaag, maar je kan er dus ook in een bepaalde hoek dingen mee afkorten, waardoor je dus verstek zaagt! Heb je wel eens een vloer gelegd en heb je daarna plinten moeten plakken? Vaak wil je in de hoeken dat er een hoek van 45 graden zit in de hoeken, zodat je de plinten mooi op elkaar laat aansluiten. Dit kun je doen door middel van een plintenknipper, maar je kan dus ook een afkortzaag gebruiken. Dikke kans dat je dus regelmatig al verstek hebt gezaagd (of geknipt).

Waarom heb je een afkortzaag nodig?

Het gebruik van een afkortzaag is in Nederland niet zo populair als in de Verenigde Staten. Maar wie deze handzaag gebruikt, weet wat een voordeel het biedt. Ik ben er nooit echt in geïnteresseerd geweest, tot onze nieuwe keuken kwam en de klussers druk bezig waren. Ik vroeg me soms bezorgd af hoe ze bepaalde dingen gingen aanpakken, waarna er vrijwel alleen maar naar de afkortzaag van Mastertools wezen die in de achtertuin stond. Dat ding werd dikwijls gebruikt en ook bij de buren die aan het verbouwen waren, zag ik dat ding overuren maken! Of nou ja, vooral tijd besparen dus. Want dat is wat het doet.

afkortzaag bosch verstekzaag diy

Wanneer gebruik je een afkortzaag?

Uiteraard kun je je projecten ook met de hand doen. Je kan bijvoorbeeld een handzaag gebruiken voor je projecten. Dat lijkt inderdaad goedkoper, maar of het uiteindelijk goedkoper is, ligt aan jou. Hoe dat zit? Als je erg perfectionistisch bent, kan het zijn dat je meer materiaal verspilt, omdat je met een handzaag het net niet zo perfect krijgt dan wanneer je een afkortzaag gebruikt. En ook kan het een stuk langer duren. Als je dus je eigen aanbouw maakt (ik noem maar wat) en continu in een bungalow bivakeert of de kachel overuren moet draaien om de rest van het huis warm te houden omdat je de muur eruit hebt gebroken, dan lopen de kosten op. Met een afkortzaag ben je nu eenmaal sneller. Weeg dus vooral comfort en gemak af tegen de rest van het project om een goede keuze te maken!

Welke materialen kan je zagen met een afkortzaag?

Ben je overtuigd om een afkortzaag te gebruiken? Top! Je kan een afkortzaag gebruiken om bijvoorbeeld hout of metaal te zagen. Het is afhankelijk van het zaagblad welk materiaal je ermee zaagt. Net als dat je in de keuken geen broodmes gebruikt om een aardappel te schillen, gebruik je geen houtzaag om metaal mee te zagen. Bedenk dus wat je wilt zagen en zoek daar de juiste tools bij. Zo kun je bijvoorbeeld ook buizen of kokers inkorten met een afkortzaag, maar laat je goed voorlichten. Als je harde materialen moet zagen, moet je niet vergeten koeling te gebruiken voor je zaag, zodat dit niet te heet wordt of de zaag vastdraait.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.