Gordijnen in huis zijn een must als je geeft om privacy, warmte en een gestyled interieur. Belangrijk om van tevoren te weten is welke maat gordijnen je nodig hebt, maar ook of het allemaal wel past bij de rest van het interieur. Heb je rode meubels, dan zijn knalroze gordijnen wellicht niet zo’n heel puik plan (tenzij je houdt van deze kleurcombinatie natuurlijk). Er zijn zaken waar je nog meer op moet letten, ik deel 5 tips, zodat je de juiste keuzes maakt.

Tip 1: Krimpen van gordijnen is een feit

Gordijnen zullen altijd krimpen, dus je kunt ze maar beter wat ruimer inmeten. Op deze manier anticipeer je op krimp, zeker als deze niet voorgewassen zijn. Het is overigens verstandig om de gordijnen op een chemische manier te laten reinigen en dus af te raden om dit zelf te doen. Goed om te weten; krimp kan ook ontstaan door de luchtvochtigheid in huis! Laat je in ieder geval goed adviseren als je ervoor kiest om nieuwe gordijnen te kopen.

Tip 2: Hoge ruimte…meer plooi!

Indien je een woning hebt met een hoog plafond (boven de 3 meter) dan is het verstandig om te kiezen voor een dubbele plooi in je gordijnen. Omdat de ruimte hoog is zal het gordijn meer uithangen, dus een enkele plooit verdwijnen. Dit wil je natuurlijk niet, omdat gordijnen een verlengde zijn van je interieur. Een mooie plooi ziet er chique uit en zorgt voor een rijke uitstraling. Houd er echter wel rekening mee dat gordijnen met een dubbele plooi meer stof vragen en dus wat duurder zijn in de aanschaf.

Tip 3: Gevoerde gordijnen zijn altijd een goed idee

Ook aan gevoerde gordijnen hangt een prijskaartje maar daarentegen win jeer wel een hoop mee. Gevoerde gordijnen isoleren licht en geluid beter en geven je dus meer privacy en comfort. Verder zul je ook merken dat ze een besparing op de energierekening zijn op de langere termijn. Gevoerde gordijnen hebben een langere levensduur omdat de stof minder beïnvloed wordt voor licht (en ze dus niet zullen verschieten/verkleuren). Kies je op de slaapkamers voor verduisterende voering dan slaap je ongetwijfeld een stuk lekkerder (ook erg handig in de kinderkamer natuurlijk).

Tip 4: Bestel je gordijnen in één keer

Om er zeker van te zijn dat je gordijnen exact dezelfde kleur zijn, bestel je ze in één keer. Natuurlijk kun je heus wel verschillende gordijnen bestellen, maar kies bijvoorbeeld voor de woonkamer allemaal dezelfde op één moment. Je weet dan zeker dat ze gemaakt zijn uit dezelfde wassing en kleuring van de stof. Daarnaast is het vaak duurder om steeds weer opnieuw een bestelling te plaatsen…maak het jezelf gemakkelijk en bestel alles in één keer.

Tip 5: Investeer ook in goede ophangsystemen

Niets is vervelender dan dat je gordijnen niet goed sluiten, of op een lastige manier dicht kunnen worden geschoven. Investeer dus in goede ophangsystemen zodat je dit soort vervelende situaties kunt voorkomen. Ook hier geldt; laat je informeren, zodat je zeker weten voor het juiste kiest.

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.