Zo’n anderhalf jaar geleden waren de batterijen van onze klok leeg en vervingen we deze vervolgens niet. Na een aantal maanden haalden we hem dan toch maar van de muur en hingen we er een prachtige foto op hout neer, van onze jongste zoon. Ondanks dat we het wel lastig vonden dat we steeds op onze telefoon moesten kijken naar de klok, namen we niet de stap om het fysieke exemplaar weer uit de kast te halen. Toen er een samenwerkingsmogelijkheid was met Koekoeksklokonline.nl heb ik het hele klok-kijken-zonder-klok-is-niet-zo-handig-verhaal weer aangezwengeld en believe it or not (you better believe it); we hebben sinds kort weer een klok hangen in de woonkamer. Een nogal opvallend exemplaar ook nog….en we zijn er ontzettend blij mee!

Cucù Nel Vilaggio
De kinderklok die bij ons aan de muur hangt heeft de naam “Cucù Nel Vilaggio” gekregen. Het is een rechthoekig en modern exemplaar wat een nachtelijk tafereeltje laat zien. Een dorpje onder een heldere sterrenhemel, inclusief katten die vanaf de daken het overzicht houden. Op de grond wandelt een muis, die onderweg is naar een warm plekje, waar hopelijk wat eten te vinden is. Als je snel naar deze klok kijkt, dan zul je denken dat het een sprookjesachtig schilderij is. Het gezang van de koekoek heeft een echo en je hoort ook nog een stromende rivier op de achtergrond, wat het geheel een rustgevend effect geeft. Door de automatische lichtsensor weet je zeker dat de koekoek in de nacht zijn mondje dichthoudt en net zoals de rest van het huis lekker zal slapen. De klok is zeer geschikt voor in een kinder- of speelkamer, maar misstaat dus ook niet binnen een modern interieur in een echt gezinshuis.

Unieke wanddecoratie
Onze klok is gemaakt in Italië, door een bedrijf wat gespecialiseerd is het het ontwerpen van unieke wanddecoratie. Overigens geldt dit voor alle klokken die worden verkocht in de uitgebreide webshop van Koekoeksklokonline.nl. Heb je toch iets besteld wat niet goed bij je past, dan kun je de klok vrijblijvend binnen 30 dagen ruilen of retourneren. Daarnaast komen alle Pirondini klokken met twee jaar fabrieksgarantie.

Wanneer leert een kind klokkijken?
Omdat het voor ons als volwassenen een hele normale zaak is dat je klok kunt kijken, denk je er misschien niet zo over na dat ook jij het ooit hebt moeten leren. We worden namelijk helaas niet geboren met deze vaardigheid. Wanneer begin je hier eigenlijk mee? En nog belangrijker; op welke manier pak je dit nou het beste aan? Voordat ik aan dit artikel begon, moest ik echt eventjes nadenken hoe ik dat ook alweer heb aangepakt met onze oudste. Wat ik nog wel weet, is dat hij de digitale klok sneller onder de knie had dan de analoge. Op de basisschool beginnen ze vaak in groep 3 met het aanleren van klokkijken bij de kinderen.

Op school leren klokkijken
De analoge klok staat centraal op school. Hier leren de kinderen dat een klonk twee wijzers heeft en dat is iets waar ze aan zullen moeten wennen. Het gros van de klokken thuis zal tenslotte digitaal zijn. Vaak leren kinderen in groep 3 de hele en halve uren benoemen en komen daar in groep 4 kwart voor en kwart over bij. Daarna is het de buurt aan vijf over/voor half. Pas in groep 5 komen hier de minuten en seconden bij en zullen ze ook daar de digitale klok gaan behandelen.

Thuis bezig gaan met klokkijken
Toch is het zeker wel aan te raden om voor die tijd thuis al aan de slag te gaan. Een kind zal in het begin een klok herkennen als zijnde een klok, maar nog niet goed begrijpen hoe dat nou allemaal werkt met dat hele tijd-verhaal. In eerste instantie  zijn kleuters voornamelijk bezig met de seizoenen en het verschil tussen dag en nacht. Ze begrijpen vaak heel snel wat gisteren en vandaag is, maar de dagen van de week (en dan vooral op welke dag ze zich op dat moment nou bevinden) zijn wat lastig. Toch blijft door alles te stimuleren steeds meer hangen en zullen ze ook de datum en het jaartal gaan benoemen. Je leert je kind op deze manier wat tijdsbesef is en daar kun je dan weer op verder borduren. Wil je meer weten over leren klokkijken, lees dan zeker weten eventjes dit artikel!

Waarom een koekoeksklok het kind goed kan helpen bij het leren klokkijken
Een Koekoeksklok is zeer geschikt om kinderen te leren klokkijken. Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en juist door de koekoek wordt het nog interessanter. De klok is uniek en het geluid van de vogel maakt kinderen nieuwsgierig naar hoe het werkt, waardoor het makkelijker wordt om ze de werking van de klok uit te leggen. Iets leren met plezier maakt het vele malen leuker en op deze manier blijft het allemaal ook sneller hangen. Kies een klok die past bij het kind en je zult zien dat hij/zij binnen een korte tijd al een stuk beter kan klokkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.