Als je ouder wordt, dan kan het zo zijn dat je na verloop van tijd slechter ter been wordt. Omdat je vaak toch in het huis wilt blijven wonen, waar je waarschijnlijk al jaren woont, is het wellicht een idee om een traplift te laten plaatsen. Op deze manier kun je blijven genieten van je hele woning en wordt dit niet beperkt tot alleen de benedenverdieping. Mocht je een traplift willen aanschaffen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

#1 Koop- of huurwoning

Indien je in een koopwoning woont, dan ben je het aan niemand verplicht om toestemming te vragen of je een traplift mag plaatsen. Indien je een huurwoning hebt, dan dien je hiervoor wel een aanvraag te doen bij degene van wie je huurt. Of dit nou een woningbouwvereniging is, of een particuliere huurbaas, je dient hiervoor toestemming te vragen (en te krijgen).

#2 Wat voor soort trap gaat het om?

Heb je een rechte trap, of een trap met een bocht? Het is van essentieel belang om een traplift te kiezen die past bij het soort trap dat jij in huis hebt. Weet je niet wat je precies moet hebben, laat je dan zeker weten informeren en adviseren. Daarnaast is het wel zo veilig als een gespecialiseerd bedrijf alles komt installeren (al is de buurman nog zo handig, neem alsjeblieft geen risico’s).

#3 Kosten

Tegenwoordig zijn er een heleboel tweedehands varianten te koop. De prijs hangt af van een aantal factoren; vorm van de trap, de wensen van de klant en de mogelijkheden. Ook een tweedehands traplift word op maat gemaakt en daardoor kunnen er geen standaardprijzen voor een traplift worden gehanteerd. Voor een exacte prijsopgave wordt de trap opgemeten en de wensen en mogelijkheden verder besproken.

Wil je niet meteen kopen, maar wil je liever huren? Je kunt al een traplift huren vanaf 70 euro per maand. Je krijg hiervoor uiteraard een goede en veilige traplift, inclusief garantie, onderhoud en service. Verder betaal je naast het maandelijkse huurbedrag een eenmalige startbijdrage voor de rail. Deze bijdrage verschilt in hoogte per merk en type traplift.

#4 Subsidies

Je verwacht het misschien niet, maar er zijn verschillende subsidies voor de financiering van trapliften. Ga daarom altijd na of er voor jou ook een mogelijkheid hiervoor is. Een optie zou bijvoorbeeld een vergoeding op basis van WMO kunnen zijn, of een compensatie vanuit de Wet Langdurige Zorg.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.