Laat ik beginnen met het feit, dat we vroeger een bolle teckel hadden; Lady. Serieus de allerliefste hond die je je maar kunt bedenken. Ze heeft nooit een vlieg kwaad gedaan. Nadat zij (op een hoge leeftijd) overleden was, hebben mijn ouders een tijdje geen hond gehad. Toch gingen ze een aantal jaar geleden weer overstag…geen teckel dit keer, maar een chihuahua; Baylie. Heel eerlijk; toen mijn vader belde en vertelde dat ze zo’n ieniemienie hondje hadden aangeschaft, geloofde ik er helemaal niets van. Tot het moment dat ik bij ze thuis kwam en daar die kleine vleermuis met bruine bril zag zitten. 

Haha, wat een enorme pitbull he? Maar het is wederom weer een schat van een hondje. Ze is altijd enthousiast en vooral dol op kleine kinderen! Kian krijgt als we niet oppassen altijd een tweede wasbeurt van haar. Ik ben toch eens gaan lezen waar deze (toch wel apart ogende) beestjes nou precies vandaan komen en wat te precieze kenmerken zijn.

Kleinste hondje ter wereld
De chihuahua is de kleinste hond ter wereld. Hij dankt zijn naam aan de Mexicaanse provincie Chihuahua waar het ras in 1850 werd ontdekt. Het is het oudste hondenras op het Amerikaanse continent. Pas aan het eind van de negentiende eeuw brachten toeristen de hondjes mee naar Europa. En toen begon de chihuahua gekte!

Kenmerken
De chihuahua’s kunnen heel erg fel en scherp zijn tegen andere honden (overigens ook tegen mensen,. Hun gewicht ligt gemiddeld tussen de 1 en 3 kg en ze meten gemiddeld tussen de 15 en 22 cm. Het is belangrijk dat een chihuahua niet te dik wordt, anders zakt hij door z’n pootjes heen en kan hij niet meer goed springen. Tuurlijk mag je best je hondje af en toe iets lekkers geven, zoals bijvoorbeeld één van de lekkere hondensnacks van Platinum. Je moet gewoon niet te gek doen, dan komt het allemaal goed.

De gemiddelde maximumleeftijd van een chihuahua ligt tussen de 12 en 14 jaar. Een van de meest karakteristieke, uiterlijke kenmerken van de Chihuahua is zijn hoofd. Hierin kunnen er 2 soorten onderscheiden worden, een met een appelvormig hoofd en een met hertenhoofd. Of gewoon de vleermuis, zoals Baylie, haha!

Vacht
Chihuahua’s zijn lang- of kortharig. De kortharige variant heeft een glanzende, glad liggende en zachte vacht. De langharige heeft lang, fijn, zacht haar; dit kan steil of licht golvend zijn. De langharige heeft een forse kraag rond de nek, en ook nog eens langharige oren.

De chihuahua heeft in de winter een dikke vacht, en als het warmer wordt, verliest hij haar. De kleur van de vacht kan crème, zwart, oranje, lavendel, merle, mokka, chocola, smoke of graankleurig zijn, met of zonder donkere en witte aftekeningen.

Leuk weetje; er zijn een heleboel jasjes etc. te koop voor chihuahua’s, maar Baylie vertikt het om daarin over straat te gaan. En als het regent, dan gaat ze snel plassen en weer naar binnen. Kleine diva!

Wat vind jij van chihuahua’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.