Honden zijn over het algemeen zeer geschikte huisdieren voor gezinnen. Ik ben zelf opgegroeid met een (bolle) teckel, die een behoorlijke leeftijd gehaald heeft. Veel kinderen willen graag een puppy en veel ouders maken uiteindelijk ook de keuze om er eentje aan te schaffen. Maar waar moet je eigenlijk op letten? En wat moet je precies in huis halen voor het nieuwe gezinslid?
De aanschaf
Voordat je in het diepe springt (ook al zijn die kleine hondjes nóg zo schattige) zijn er een aantal vragen die je voor jezelf even moet beantwoorden;
*Is een puppy een goed idee?
Het kost veel tijd om deze op te voeden en je zult hem/haar een hele hoop moeten leren. Is er wel iemand thuis in het begin, die het beestje sturing kan geven?
*Is een hond uit het asiel een optie?
Vaak hebben honden die uit het asiel komen een gebruiksaanwijzing. Indien je ervoor kiest om zo’n beestje een twee leven te geven, laat je dan goed informeren. Kan deze hond wel of niet samen met (kleine) kinderen bijvoorbeeld? En hoe zit het met eventuele andere huisdieren?
*Welk type hond/welk ras past bij jouw gezin?
Ga je voor een klein hondje, of juist een hele grote? Een mannetje of een vrouwtje? Allemaal dingen waar je van tevoren over na moet denken. Evenals…moet deze hond veel wandelen, of juist niet? Hebben we tijd om per dag een paar keer een flinke wandeling te maken?
*Op welke kosten moet je rekenen?
Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de dierenarts en de aanschaf van voeding en accessoires. Voederbak, drinkbak, speeltjes etc. je moet het allemaal hebben! De hond moet worden geënt, ontwormt, ontvlooit (indien nodig) en uiteindelijk (eventueel) worden gesteriliseerd of gecastreerd. Dit zijn niet de minste kosten; kun je dit wel betalen? Tevens dien je je hond aan te melden bij de gemeente, in verband met het betalen van hondenbelasting. Eventueel kun je het beestje ook verzekeren voor verschillende dingen, waaronder dierenartskosten.
Hoe vind je een betrouwbaar adres voor een pup?
Helaas zijn er genoeg voorbeelden van onbetrouwbare fokkers die puppy’s verkopen. Kies je voor een rashond dan zijn via de site van de raad van beheer de verschillende rasverenigingen te vinden. Zij kunnen je gemakkelijk doorverwijzen naar betrouwbare adressen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?
Vraag altijd of je de moeder van een pup mag zien. Er bestaan een hoop “opkopers'” van nestjes namelijk. Kies voor een pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is. Sommige pups zullen eerst wat afstand nemen en zich later melden. Dat is niet erg, er zijn ook zat mensen die hetzelfde doen. Indien een pup zich erg dominant gedraagt, heeft hij/zij wat meer potentie om op latere leeftijd agressie te ontwikkelen. Hele bange pups hebben wat meer potentie om zich later te ontwikkelen tot zogenoemde angstbijters.
Een gezonde pup heeft;
- Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
- Een mooi aansluitend gebit.
- Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
- Een schone neus zonder uitvloeiing.
- Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”).
- Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
- Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.
En dan is daar ineens de nieuwe huisgenoot…
Zorg dat de pup zijn/haar eigen plekje heeft (bijvoorbeeld een lekkere mand of een bench. Geef in de eerste week hetzelfde voer als dat de fokker altijd gegeven heeft. Daarna kun je geleidelijk overstappen op ander voedsel. Zorg er trouwen ook voor dat je huis puppy-proof is (werk bijvoorbeeld je kabels goed weg, ander wordt er binnen de kortste keren op gekauwd). De puppy heeft het nodig om lekker te kunnen spelen, zorg er dus voor dat er voldoende speelgoed is (zorg wel dat het speelgoed is waar hij/zij zich niet in kan verslikken).
Afbeeldingen: Pixabay