Het enige witte wat ik in de kast heb liggen voor de kids, zijn de witte rompers met lange mouwen voor de jongste. Daarentegen draagt mijn vriend regelmatig een wit overhemd of een wit t-shirt. En dat staat hem dan ook gewoon super fris, zeker in de lente en zomer. Het wit houden van witte kledingstukken is soms best een uitdaging. Ik deel een aantal tips (van grootmoeder) met jullie. 

Jullie kennen het vast wel, witte t-shirts (mijn vriend draagt Alan Red T-shirts) die uiteindelijk grauw zijn na het wassen. Zo ontzettend zonde en het is gewoon een behoorlijke kostenpost als je steeds nieuwe moet aanschaffen. Dat moet toch gewoon anders kunnen?

Zorg dat je wasmachine schoon is!
Een echte must is dat je je was draait in een schone machine. Allereerst is het heel belangrijk om de rubbertjes goed schoon te houden en ook de trommel zelf af te nemen met een schone doek. Daarnaast is het belangrijk om de machine regelmatig leeg te laten draaien. Ik draai één keer per week een lege machine met daarin een scheutje schoonmaakazijn op 90 graden. Resultaat is een schone wasmachine, wat de basis is voor een schone was.

Voeg een schepje soda toe aan je was
Dit doe ik eigenlijk standaard, maar zeker als ik een witte was draai. De verschillende kledingstukken die mijn vriend graag draagt van overhemden.com, worden tot nu toe altijd helemaal schoon. Hij kan het ook niet verkopen om, met de functie die hij bekleed, rond te lopen in smoezelige kleding. Kraakheldere witte kleding behoudt zijn witte “kleur” trouwens beter als je soda erbij doet. Wist je trouwens dat een Steradentje (misschien heeft oma er wel een paar?) ook perfect werkt?!

Was witte was écht alleen maar met wit
Gooi nou geen grijs of crèmekleurige was bij je witte was. Draai witte was alleen samen met witte was. Gooi alle witte spullen bij elkaar, een lege trommel draaien is gewoon zonde. En was ook met een wasmiddel speciaal voor witte was aub!

Laat je was drogen in de zon
De zon zorgt ervoor dat de witte was licht gebleekt wordt. Hang het dus vooral lekker buiten op. Kleding met een print of kleur kun je juist beter niet in de zon hangen. Je loopt dan het risico dat de boel gaat vervagen. Haal wel altijd je was binnen als het droog is, anders kan het alsnog verkleuren!

Citroensap
Laat je was in een bad met kokend water weken en voeg er wat citroensap aan toe. De kleding wordt weer stralend wit en de vlekken die erin zitten zullen verdwijnen.

Gele vlekken verwijderen
Wat een ergernis is dat; gele vlekken in kleding. Vaak worden deze veroorzaakt door zweet en/of deodorant. Je kunt het allemaal gemakkelijk verwijderen met een beetje glansspoelmiddel (ja voor de vaatwasser inderdaad). Spuit een beetje op de vlekken en laat het eventjes inwerken. Gooi daarna de was in de trommel en was het zoals je normaal ook altijd doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.