Witte was, ik heb er een haat- liefdeverhouding mee. Voor de kinderen heb ik weinig wit in de kast liggen/hangen, behalve een paar rompers voor de jongste. Kinderen knoeien nou eenmaal wat sneller dan (de meeste) volwassenen, dus dan kies ik gewoonweg niet zo snel voor wit. Eigenlijk best jammer, want wit staat (als het écht wit is) wel heel fris natuurlijk. En het wit houden van de was, is helemaal niet zo moeilijk. 

Naast een heleboel gekleurde overhemden en polo’s maakt slechts één enkel wit Heren T-shirt deel uit van de garderobe van mijn vriend. In het verleden kocht hij een heleboel kleren, maar de kleur wit vond hij toch een beetje te spannend. Pas geleden kochten we toch samen een overhemd in het wit. En nu dan nu nog wit houden natuurlijk!

Zorg dat je wasmachine schoon is
Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt, maar het is echt heel erg belangrijk om je wasmachine goed schoon te houden. Maak hem regelmatig school achter de rubberen randen en vergeet ook je trommel niet. Vervolgens draai je hem eventjes leeg op 90 graden met een scheutje schoonmaakazijn, voilà: schoon!

Voeg een schepje soda toe
Als je een schepje soda bij je witte was doet, dan wordt het smoezelige wit weer stralend wit. Trouwens, als je was kraakwit is, kun je ook het beste een schepje soda erbij toen om het wit te houden. Als je toch twijfelt doe dan voordat je de witte kleding in de machine gooit, alles in een (schone) emmer met water en soda, zodat het geheel een beetje kan weken. Trouwens een Steradent (ja zo eentje voor je kunstgebit) werkt ook perfect!

Was wit écht alleen met wit
Was je witte was echt alleen met andere witte was. Gooi bijvoorbeeld alle witte handdoeken erbij, een half lege trommel draaien is natuurlijk gewoon zonde!

Laat alles lekker drogen in de zon
De zon zorgt ervoor dat je witte was licht gebleekt wordt. Hang je witte kleding dus altijd te drogen in de zon. Kleding met een print of kleur kun je juist beter niet in de zon hangen, omdat de boel dan kan vervagen. Zorg wel dat je altijd je was binnenhaalt zodra het droog is, anders kan het alsnog verkleuren!

Gele vlekken verwijderen
Gele vlekken in de oksels door zweet of door deodorant verwijder je heel gemakkelijk met een beetje glansspoelmiddel (voor de vaatwasser). Spuit een beetje op de vlekken, laat het even inwerken en was daarna alles zoals je normaal ook altijd doet. Ze komen weer schoon uit de machine; appeltje eitje.

Citroensap
Laat je witte was weken in een bad met kokend water en voeg er wat citroensap aan toe. Je kleding wordt weer stralend wit en zorgt ervoor dat vlekken verdwijnen.

Gebruik geen vloeibaar wasmiddel maar waspoeder
Vloeibaar wasmiddel is minder efficiënt dan waspoeder. Koop wel een waspoeder die speciaal gemaakt is voor de witte was, want daar zitten bestanddelen in die je was bleken.

Afbeelding: Pixabay

 

Een gedachte over “Witte was; hoe houd je het allemaal écht wit?

  1. Hier ook weinig witte was voor de kinderen… het blijft gewoon nooit zo wit als je zou willen. Ik ga je tips zeker eens proberen. Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.