inductieIn onze huurwoning (particulier) zit een kookplaat op gas. Een best wel kleine kookplaat ook nog, want een koekenpan, wok en gewone pan kan ik er niet tegelijk op kwijt. In een volgend huis, wat hopelijk dan echt van ons is, wil ik graag zelf beslissen op welke manier ik wil koken. Maar wat is dan een goede keus? Ik heb mij eens verdiept in de verschillen tussen gas, elektrisch en inductie, zodat het uiteindelijk iets makkelijker wordt om te kiezen.

Koken op gas
Dit deed vroeger natuurlijk iedereen en er zijn nog steeds een hoop huishoudens waar op gas gekookt wordt. Gas is een stuk goedkoper dan elektriciteit en daarbij is het ook nog eens gemakkelijk in gebruik. In de gemiddelde woning zit een gasaansluiting, dus je kunt vrijwel direct ermee aan de slag. Nadeel van het gebruik van gas is dat gas ook een gevaarlijk iets is. Je moet er altijd goed opletten dat je alles goed uitzet om nare situaties te voorkomen. Verder is het ook mogelijk dat bijvoorbeeld de gaskraan gaat lekken, wat levensbedreigend kan zijn. Om deze redenen heeft gas een hele nare geur, zodat je gewaarschuwd wordt als er iets mis gaat.

Elektrisch koken
De elektrische kookplaat bestaat al een stuk langer dan dat ik zelf dacht. Halverwege de jaren zeventig won deze namelijk steeds meer terrein. Als je in een woning zonder gasaansluiting zit, is het hebben van een elektrische kookplaat natuurlijk ideaal. Je hoeft er dan niet speciaal een gasleiding voor aan te laten leggen. Je kunt gemakkelijk de temperatuur instellen, zodat je zeker weten niet met verbrand vlees oid zit. Nadeel van elektrisch koken is, dat je een stuk duurder uit bent en dat hij best lastig schoon te maken is. Verder blijft de plaat nog behoorlijk lang warm, nadat je hem hem uitgezet. Handig als je nog iets warm wilt houden, maar niet zo fijn als je het vergeet en per ongeluk je hand erop legt tijdens een gesprek. Eventjes snel iets opwarmen is er ook niet bij, want het duurt altijd eventjes voordat de plaat goed opgewarmd is.

Koken op inductie
De inductiekookplaat was eind jaren negentig het nieuwe broertje van de elektrische kookplaat. Naast dat hij er mooi uitziet, wordt het koken steeds gemakkelijker. Je werkt als het ware met een grote magneet (de kookplaat) waar je speciale inductie-pannen opzet, waar je vervolgens een lekker maaltje in klaar kunt maken. De magneet zelf is geen warmtebron, maar de combinatie van de plaat en pan zorgen ervoor dat het geheel opwarmt. Til je de pan op, dan is de plaat ook meteen uit, wat het dus allemaal een stukje veiliger maakt voor iedereen. Verder is deze kookplaat makkelijk schoon te maken, maar wordt hij wel minder heet dan andere kookplaten. De aanschaf van een inductiekookplaat is prijzig, maar je kunt er wel een hele lange tijd mee doen. Ook heb je speciale pannen nodig, die je eens in de zoveel tijd zult moeten vervangen. Al met al best een dure keuze dus. Verder is hij in gebruik duurder dan bijvoorbeeld koken op gas, omdat hij elektriciteit gebruikt, maar omdat hij alleen werkt wanneer er pannen op staan, is hij zuiniger dan een elektrische kookplaat.

Ik ben er nog niet over uit wat ik precies wil, maar ik hoef momenteel ook nog geen keuze te maken. Hoe koken jullie?

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.