“Hoera! Zomervakantie” roepen je kinderen als ze de laatste vrijdagmiddag de school uitlopen. Natuurlijk vind jij het ook heerlijk dat je nu de hele zomer veel tijd kunt doorbrengen met je kinderen, of dit nu thuis of op vakantie is. Maar stiekem zie je er ook wel een beetje tegenop. Want zes weken kunnen best lang zijn, helemaal in Nederland waar het helaas niet altijd zomers weer is. Verveelde kinderen in de zomervakantie zal dan ook voor iedere ouder wel bekend klinken. Maak je geen zorgen! Met deze tips haal jij je kinderen voor de televisie vandaan op een druilerige dag.

1 | Aan de bak!

Vooral op een druilerige dag is dit iets wat bijna alle kinderen leuk vinden. De hele middag rommelen in de keuken om aan het einde van de dag neer te strijken aan tafel met een heerlijke zelfgemaakte taart, cupcakes, koekjes of cakepops. Is jouw kind niet zo’n fan van bakken? Ieder kind vindt versieren in ieder geval leuk! Zorg dat jouw OnePlus 5t een goed hoesje heeft, want dit wordt één grote kliederboel! Is jouw kind niet zo van het bakken? Bak in dat geval zelf in de ochtend alvast de cakejes, koekjes of taart en ga in de middag samen met je kind lekker versieren. Dat vindt iedereen leuk! Tijdens het bakken kan je kind dan alsnog even aanhaken wanneer de kom uitgelikt moet worden, een zeer verantwoordelijke taak…

2 | Samen avondeten maken

Wat je ook gaat doen met je kind die dag, ’s avonds zal er toch een pan met avondeten op tafel moeten staan. Dus waarom niet deze twee combineren? Spreek met je kinderen af dat jullie meerdere gangen koken en dat iedereen één gang mag kiezen. Zo kun jij in ieder geval nog ergens een beetje groente in verwerken ?. Wanneer ze even niks te doen hebben, kunnen ze een mooie menukaart in elkaar gaan knutselen of naambordjes maken, want ook het opmaken van de tafel is natuurlijk een project op zich. Zo vermaak jij je kinderen een hele dag én heb je ’s avonds een heerlijk (hopelijk) meerdere gangen diner op tafel staan!

3 | Spelletjestoernooi

Een spelletje is altijd goed, maar helaas is het ook vaak maar van korte duur. Tenzij je er een toernooi van maakt! Maak een schema met de spelletjes die jullie willen gaan spelen en hou de scores bij. Als jullie met meerdere zijn, kunnen jullie doordraaien met de spelletjes. Aan het einde van de dag is er uiteraard een mooie prijs voor de winnaar van dit toernooi (tip: de chocolade medaille doet het altijd goed).

4 | Experimenteren

Kinderen zijn vaak kleine nieuwsgierige aagjes, dus een middag experimentjes en proefjes uitvoeren vinden ze ongetwijfeld leuk! Op internet zijn allerlei leuke proefjes te vinden die je gewoon met huis-, tuin-, en keukengerei kunt uitvoeren. Zo kun je chemische reacties testen door bijvoorbeeld een vies muntje in azijn te leggen of een mentos in een fles cola te doen. Ook kun je met melk en een wattenstaafje een boodschap schrijven op een wit papier, wat na het strijken van het papier tevoorschijn komt. Reuze interessant voor je kind(eren) én ook nog eens hartstikke leerzaam. Wat wil je nog meer?

5 | Knutselen

Jouw kind zal waarschijnlijk wel eens vaker een mooie tekening voor iemand maken. Maar een hele middag tekenen en kleuren is niet het meest spannende om te doen en zullen ze waarschijnlijk na een tijdje wel zat zijn. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zijn er vele andere mogelijkheden voor een middagje knutselen. Wanneer je kind al wat ouder is, is het een uitdaging om samen een middagje de basis van origami uit te vogelen. Voor kleinere kinderen is het leuk om eerst ongekookte pasta schelpjes te schilderen en hier vervolgens een mooi sieraad van te maken. Zo zijn er vele voorbeelden te vinden van knutselen wat iets verder gaat dan de standaard tekening voor opa of oma. Ben je zelf niet zo van het knutselen en heb je geen zin in rommel? Ga dan samen met je kind(eren) aan de slag om online een uniek iPhone 6s hoesje te ontwerpen.

6 | Old school filmmarathon

Lang leve Netflix! En voel je je schuldig als jij een hele middag met je kinderen achter de televisie zit? Don’t! Soms mag dat namelijk best. Een Disney marathon doet het natuurlijk altijd goed, maar er is ook vast een film die jullie niet al honderd keer gezien hebben. Wil je helemaal groots uitpakken? Dan kan die filmmarathon natuurlijk ook in het grote bed. Met de juiste telefoon accessoires creëer jij met je smartphone een heuze mini-bioscoop.

Wat doe jij in de zomervakantie om je kinderen te vermaken?

Afbeelding: Pixabay

One thought on “Help, zomervakantie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.