Het is zover; je baby is geen baby meer, maar een peuter. En wat is de tijd voorbij gevlogen! Tijd om afscheid te nemen van alle meubeltjes die je in het verleden met zoveel zorg uitgekozen hebt, waaronder het ledikant, waar je kindje toch echt uit groeit. Voor jou als ouder is het best een stap, maar ook voor je kindje is het allemaal behoorlijk spannend.

Van baby- naar kinderkamer

Vergis je er niet in, het is dus best een grote stap voor je kindje om afscheid te moeten nemen van alle vertrouwde dingetjes op zijn/haar kamer. Vooral het van een ledikantje naar een groter bed gaan, is soms best wel een dingetje. Ze zijn gewend aan de geborgenheid ervan en “moeten” nu ineens “groot worden”. Om het allemaal zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen, geef ik hieronder een aantal tips;

1: Betrek het kind zoveel mogelijk

Laat je peuter “meebeslissen” door hem/haar een keus te geven met betrekking tot de inrichting en een bed kopen. Het gaat tenslotte om de “nieuwe” kamer, waar hij of zij zich wel goed bij moet voelen. Zorg in ieder geval altijd voor een goed matras en een goede lattenbodem. Het ruggetje van je kind moet tenslotte nog een heel leven mee! De kindermatrassen van Matras Factory zijn een echte aanrader. Daarnaast hebben ze ook nog eens meer dan 30 jaar ervaring!

2: Kies samen nieuw beddengoed uit

Hoe leuk is het, als je nieuwe bed helemaal naar jouw eigen smaak opgemaakt is? Misschien is kindje wel fan van een bepaald televisie programma of een bepaalde kleur. En een leuke nieuwe knuffel of wat kussentjes, dat is ook een goed plan. Kies het in ieder geval samen uit!

3: Zet het nieuwe bed alvast in de kamer

Je kunt ervoor kiezen om het nieuwe bed alvast van tevoren in de kamer te zetten, zodat je kind het allemaal eens goed kan bestuderen. Waarschijnlijk wil hij/zij eerst nog even in het ledikant blijven slapen, maar het kan ook zo zijn dat je een kind hebt wat wel graag meteen in het diepe duikt. Geef het kind in ieder geval een keus, het is allemaal al spannend genoeg. Zodra het kind aangeeft in het nieuwe bed te willen slapen, is het dan toch echt tijd om het ledikant “de deur uit te doen”. Vertel je kind wat er gaat gebeuren, zodat hij/zij niet voor verrassingen komt te staan. Mijn tip: bewaard het ledikantje op een plek waar het kind het niet kan zien (bijvoorbeeld op zolder). Kijk eerst eens een paar weken aan hoe het gaat met slapen in het nieuwe bed en doe pas daarna het ledikant weg. Mocht je kind er toch nog niet aan toe zijn om in een groot bed te slapen, dan heb je in ieder geval nog iets achter de hand.

4: En dan de andere accessoires

Zorg dat het speelgoed op de kamer aansluit bij de leeftijd, zodat het kindje ook regelmatig op zijn/haar kamertje kan spelen. Ga samen op zoek naar een leuke opbergkist en naar een tafeltje met stoeltje (om lekker te kunnen tekenen en kleuren). Het meeste kun je gewoon op het internet kopen, wat zorgt dat je niet met je kind winkeltje in, winkeltje uit hoef te gaan. Ook koop je natuurlijk een leuke wekker , zodat het kind weet wanneer het uit bed mag komen. Ook leuk; een krijtbord op de deur…dit maak je gemakkelijk zelf met krijtbordverf. Je kunt natuurlijk ook een staand schoolbord kopen, die keus is aan jezelf.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.