Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn beide zwangerschappen enthousiast aan het shoppen was. Niet alleen voor kleding en andere benodigdheden, maar ook zeker voor het interieur van de babykamer. Alles stond keurig op zijn plek toen ik het helemaal had ingericht….daar is vrij weinig van over helaas. Onze kleinste man houdt niet van dingen aan zijn muur (hij trekt zelfs hele posters eraf) dus nu moet hij het doen met kale witte muren. Het geeft hem een hoop rust, maar ik vind het natuurlijk wel jammer. Gelukkig hebben we aan het plafond nog wel een leuke lamp hangen…en staan er leuke dingetjes op het plankje waar hij niet bij kan. Ik geef wat tips mbt verlichting in de baby- of kinderkamer.

1. Veiligheid staat altijd bovenaan mijn lijstje. Controleer allereerst de stopcontacten die zich in de kinderkamer bevinden. Zitten ze stevig vast in de muur? Zit er een stopcontactbeveiliger in? Kleine vingertjes kunnen helaas overal in, zo ook in die kleine uitgangetjes van het stopcontact. En dat is natuurlijk gevaarlijk….

2. Een staande lamp of bureaulamp moet stabiel zijn en niet zomaar om kunnen vallen. In een babykamer zou een staande lamp wat mij betreft wel kunnen, maar zodra je kleintje gaat kruipen is het niet meer zo verstandig. Hij/zij zou de lamp kunnen omtrekken en zich daardoor kunnen bezeren. Snoeren moeten overigens de juiste lengte hebben, mogen niet krullen en moeten netjes worden weggewerkt. Ook hier geldt; zodra je kleintje zichzelf kan voortbewegen kun je beter voor een andere optie kiezen.

3. Let ook zeker op het maximumvermogen dat bijvoorbeeld in een lampenkap is toegestaan en bekijk of dit passend is bij het doel van de lamp. Let daarbij ook op de hitte die de lamp produceert. Er is ontzettend veel keus, o.a. bij budgetlight kun je goed terecht.

4. Houd de verlichting in de babykamer rustig en indirect. Je wil natuurlijk niet dat het licht in de ogen van je kindje schijnt, zeker niet tijdens een nachtvoeding, of verschoonsessie. Daarnaast is het in de vroege ochtend voor niemand lekker om een spotlight in z’n gezicht te krijgen.

5. Denk eraan wat je kind nodig heeft. Een baby heeft niets aan nachtlampje naast het bed om een boek te kunnen lezen natuurlijk. Een kind dat wel heel graag lees daarentegen kan wel een goede lamp gebruiken. Een schoolgaand kind heeft in ieder geval een goede plafondlamp, een bureaulamp en een bedlamp nodig.

6. Heb je een kinderkamer in een speciaal thema? Laat de lampen daar dan eventueel op aansluiten.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.