Over het algemeen liggen kinderen in een ledikant tot ze 2 á 2,5 jaar oud zijn. Dit is een veilige en geborgen plek. Maar op een gegeven moment wordt het kind toch echt te groot en is het tijd om van de babykamer een heus peuterparadijs te gaan maken.

Net zoals op vele andere momenten, is ook het overstappen van een ledikant naar een groot bed een heuse mijlpaal. Maar hoe doe je dat nou precies? Je kunt tenslotte niet zomaar ineens je kind in een groot bed gaan leggen. Dat is spannend en misschien ook wel eng.

Hoe merk je dat je kind toe is aan een groot bed?
Signalen die aangeven dat je kind groot genoeg is, zijn dat hij/zij uit het ledikant klimt en/of dat het kind aangeeft in een groot bed te willen slapen. Misschien zijn er vriendjes en vriendinnetje die deze stap al hebben gemaakt en dat kan invloed hebben op jouw kind. Als je gaat voor een groot bed, dan heb je de keuze tussen een junior- of peuterbed of een normaal bed. Een peuterbed is net iets korter dan een eenpersoonsbed en komt met een extra rekje voor de veiligheid. De meeste peuterbedden kun je later uitbouwen tot een echt bed en de overgang is voor de meeste kinderen dan net iets minder groot. Let op: Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Belangrijk: Staan er grote gebeurtenissen voor de deur zoals de geboorte van een broertje/zusje, een verhuizing of een verbouwing, dan kun je beter nog eventjes wachten. Je wilt tenslotte niet dat het kind zoveel prikkels krijgt, dat er met hem/haar geen land meer te bezeilen valt.

Stappenplan:
1) Betrek het kind zoveel mogelijk. Laat je peuter “meebeslissen” door hem/haar de keus te geven uit een aantal bedden. Het gaat tenslotte om de nieuwe kinderkamer waar hij/zij voorlopig in zal gaan slapen en spelen.
2) Kies samen het nieuwe beddengoed uit en eventueel wat nieuwe knuffels voor op/in bed.
3) Zet het “grote bed” alvast in de kamer, zodat het kind er aan kan wennen. Laat hem/haar tijdens deze wen-periode nog wel in het ledikantje slapen.
4) Zodra je merkt dat het kind interesse gaat tonen voor het nieuwe bed, verplaats je het avondritueel daar naartoe. Lees een verhaaltje voor terwijl het kind in het bed ligt of er op zit. Vervolgens laat je het kind nog wel in het ledikant slapen.
5) Wanneer het dan echt tijd is, om in het grote bed te gaan slapen, doe je er goed aan het kind voor te bereiden. Haal het ledikant weg waar het kind bij is en vertel dat hij/zij al zo groot is, dat er die avond in het nieuwe bed geslapen mag worden. Je zou bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om het bed te versieren met wat slingers, zodat het een extra groot feest wordt. Na een nacht goed slapen kun je dit vieren met iets lekkers en een groot compliment.

Je peuter komt toch uit bed…
Ja, dat is eigenlijk niet te voorkomen. Je kleine (ineens toch wel grote) jongen/meisje vindt het misschien toch nog heel erg spannend. Het is van groot belang dat je hier met geduld mee omgaat. Houdt in je achterhoofd dat eigenlijk alle kinderen in de eerste week uit bed komen. Troost je kind en breng hem/haar weer terug naar zijn/haar kamer. Lijkt je kind echt nog heel veel moeite te hebben na een week, dan kun je overwegen om een nachtje naast hem/haar te slapen, of om de ledikant weer terug te zetten. Je kunt het dan later (na ongeveer 1,5 maand) nog een keertje proberen. Uiteindelijk komt het altijd goed! Er is geen kind wat op zijn 18e nog in een ledikant slaapt.

Van babykamer tot peuterparadijs
Misschien vind je het wel leuk om een nieuw kleurtje op de muur te doen, of leuk behang met een thema. Kies je er toch niet voor om een hele muur te behangen, dan is een behangrand ook een goede optie. Je gaat er vanuit dat het kind voorlopig in deze kamer blijft slapen, maar over een jaar of 2 kan het zomaar zijn dat het thema niet meer past bij de interesses van het kind. Zo gingen wij zelf in 1,5 jaar tijd van een schattig treintje naar stoere dinosaurussen. Niets zo veranderlijk als het kinds…euh, de mens!

Als ik aan een ware peuterkamer denk, dan denk ik aan kleur, gezelligheid, ruimte om te kunnen spelen, maar ook een plekje waar het kind rustig op zijn/haar gemak een tekening kan maken, aan een klein tafeltje. Ik deel hieronder graag mijn favorieten;

#1 Sebra Flip Flop kindertafel
De Flip Flop kindertafel van Sebra is de perfecte plek om een middagje aan het knutselen, te puzzelen of te tekenen. Gebruik de tafel in combinatie met de bijpassende Flip Flop kinderstoel en je kunt een geheel eigen hoekje creëren voor jouw kind. Het gekleurde tafelblad kan worden omgedraaid, de twee kanten van het tafelblad hebben allebei een eigen kleur. De Flip Flop kindertafel van Sebra is gemaakt van essenhout. Het gekleurde tafelblad is aan de ene kant grijs en aan de andere kant pastel blauw. De vierkante tafel heeft een lengte, breedte en hoogte van 50 centimeter.


#2 Gispen Low Res Elephant vloerlamp

Naast een lamp aan het plafond, wat ik zelf erg handig vind, ben ik verliefd op leuk uitziende vloerlampen. Deze Elephant vloerlamp is ontworpen door Richard Hutten en ik ben er serieus helemaal verliefd op! Deze olifant is een lamp en tevens een kruk (handig als je een zitplaats voor een kind tekort komt)! De lamp verspreidt zacht licht, dus je zou hem eventueel ook nog aan kunnen laten in de nacht. De lamp heeft een breedte van 75 centimeter, een diepte van 25 centimeter en een hoogte van 58,8 centimeter. De vloerlamp is gemaakt van de kunststof van LDPE en heeft de kleur wit. De lamp heeft een schakelaar aan het snoer en een E27-fitting.

#3 Sebra forest dekbedovertrek
Ik had het hierboven al over het samen uitzoeken van beddengoed. Maar omdat ik nu toch mijn eigen favorieten deel, hoef ik niet te overleggen met mijn dreumes, die over ongeveer een jaar pas een groot bed krijgt. Voor mij hoeven al die drukke prints niet. De set die je hiernaast ziet vind ik dus heel erg mooi. Op het dekbedovertrek staan allerlei leuke bosdieren zoals vossen, egels, eekhoorns en uilen. Kinderen in het algemeen, zullen waarschijnlijk wel kiezen voor iets druks/kleurrijks (lees: hysterisch). Het Forest dekbedovertrek is 100×70 cm.

#4 Muuto Restore opbergmand
Het is heerlijk als je kind kan spelen in zijn/haar kamer, maar aan het einde van de dag wil je de boel toch ook wel weer een beetje opruimen. Rust in de kamer, brengt rust in het hoofd. Ik vind de Muuto opbergmanden ontzettend mooi en stijlvol. De manden zijn er in veel verschillende kleuren. De Muuto Restore is 48 centimeter breed, 35 centimeter diep en 23 centimeter hoog. Groot genoeg dus om van alles in kwijt te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.