Bron: Lampen24.nl

Wij hebben van die kleine vierkante raampjes in de slaapkamers (alleen Dante heeft grote ramen!). Ontzettend schattig hoor, alleen komt er amper frisse lucht naar binnen. Groot nadeel aan dit huis is, dat de bovenverdieping na een dagje zonneschijn, alweer omgedoopt is tot sauna. Als ik ergens niet tegen kan, dan is het een warme slaapkamer. Ik word dan geheid de volgende ochtend wakker met hoofdpijn, of ik slaap een hele nacht amper. We hebben een staande ventilator staan, maar we zouden graag, net als mijn ouders, een plafondventilator willen hebben. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van zo’n ding?

#1 Welk soort ventilator?
Nou, daar zijn wij dus al over uit…eentje voor aan het plafond. En dan gewoon heerlijk recht boven het bed, zodat we koel kunnen slapen. Een stijlvolle, die past bij het interieur…daar gaan we naar op zoek. En het moet ook allemaal financieel te behappen zijn. Gelukkig is er voldoende keus!

De staande ventilator die we nu hebben, kan niet de hele ruimte op hetzelfde moment voorzien van koele lucht. Tuurlijk kan je hem op de draai-stand zetten, maar dan moet je steeds wachten op je koele lucht en dat is niet fijn (als het warm is, duurt dat voor je gevoel al helemaal een eeuwigheid).

#2 Hoe groot?
De ventilator moet wel passen bij de rest van de ruimte. We hebben geen gigantische slaapkamer, dus een hele grote jongen kunnen we echt niet kwijt. Hij moet niet met zijn bladen tegen de muren aankomen, want dan gaat ‘ie snel stuk. Verder moet het er natuurlijk wel een beetje leuk uitzien. De plafondventilator Formentera met licht van Lampen24.nl die je hierboven op de afbeelding ziet, sprong bij mij meteen in het oog. We hebben witte muren en een zwart bed, dus qua stijl past hij er helemaal bij.

#3 Verlichting?
As wij inderdaad kiezen voor een plafondventilator, dan zal de lamp die er nu hangt plaats moeten maken. We hebben geen ruimte voor allebei namelijk. Gelukkig hebben de meeste plafondventilators (waaronder onze favoriet hierboven) een ingebouwde lamp. Vaak kun je het energieverbruik gemakkelijk opzoeken. LED verlichting of spaarlampen zijn gewoon een goede keus, dus bekijk van tevoren wat het beste bij je past.

#4 Zomer- en winterstand
Degene die wij op het oog hebben heeft een zomer- en winterstand. Dit houdt in dat je in de zomer kunt genieten van koele lucht en in de winter van warmte. Er zijn tegenwoordig steeds meer van dit soort modellen te krijgen, vandaar dat ik dit eventjes benoem. Ik vind het een aangename toevoeging (en zo heb je er in de winter ook nog wat aan). En het scheelt je ‘s winters de verwarming aandraaien (dat wil je gewoon echt niet in je slaapkamer).

#5 Bedienen vanuit bed
Haha, dat klinkt echt ontzettend lui, maar waarom zou je niet kiezen voor een ventilator die je gemakkelijk kunt bedienen vanuit je bed. Het is tenslotte ontzettend vervelend om uit je bed te klimmen om hem aan te zetten (vind ik). Gewoon een druk op de knop en genieten van wat er komen gaat (koelte of warmte, dat kies je zelf uit natuurlijk).

Zou jij kiezen voor een plafondventilator?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.