Designmeubilair in je tuin, vaak betaal je wel iets meer, maar het is een zinvolle investering. Dit is omdat de kwaliteit hoger ligt dan gemiddeld en het dus langer meegaat. Uiteraard betekent dit wel dat je op de juiste manier voor je spullen moet zorgen. Gelukkig is er genoeg te koop voor ieder budget. Design tuinmeubelen passen dus in iedere tuin, of op een dakterras…zoals bij ons het geval is. 

Metalen tuinmeubelen hebben mijn voorkeur

Als ik mijn eigen voorkeur uit mag spreken, dan vind ik metalen tuinmeubelen het mooiste. Op de één of andere manier straalt dit materiaal iets klassieks en romantisch uit. Daarnaast is het bestand tegen weer en wind, wat wel zo handig is . Over het algemeen zijn deze tuinmeubelen gemaakt van gegalvaniseerd metaal, wat inhoudt dat er een laagje zink over het frame is aangebracht om roest tegen te gaan. Zo nu en dan een doekje (of zachte borstel) eroverheen halen en het is weer als nieuw. Je wilt natuurlijk wel dat je design tuinmeubelen er een beetje classy bijstaan toch?

Poedercoating…makkelijk schoon te houden

Naast gegalvaniseerd metaal zijn er ook gepoedercoate stalen tuinmeubelen. Het poeder (de coating) voorkomt de aanhechting van vocht en vuil. Hierdoor kunnen er geen doorgeroeste plekken ontstaan. Schoonhouden is easy….je maakt een lekker sopje met je favoriete allesreiniger of vloeibare zeep en je kunt beginnen met poetsen. Wel kunnen er door hele kleine krasjes roestvlekken ontstaan. Is dit het geval….neem dan een lakstift en werk het bij.

Aluminium; af en toe eventjes waxen of polishen

Ook aluminium is makkelijk bij te houden. Schoonmaken doe je met een doekje en een sopje van milde allesreiniger. Doe dit wel regelmatig, zodat het vuil zich niet kan hechten. Door de zon kan het tuinmeubilair, zoals bijvoorbeeld die heerlijke design tuinstoel waar je graag een boek in leest, een beetje dof worden. Smeer het meubel in met aluminiumwax, ‘metal protector’ of polisher om dit te voorkomen.

En wat als de keuze toch op hout valt?

Okay, ook tussen de houten tuinmeubelen is een heleboel moois te vinden. En ik weet zeker dat mijn partner zijn oog daar het eerste op zou vallen. Wel is er dan sprake van meer onderhoud waar we rekening mee moeten houden. Bij harthouten tuinmeubelen is het wel belangrijk dat je twee keer per jaar alles op de juiste manier behandelt. Indien de meubelen nieuw zijn, dan maak je alles schoon met tuinmeubelreiniger en een zachte borstel. Daarna wrijf je alles lekker in met tuinmeubelolie. Laat het 15 minuten inwerken en neem dan alles af met een schone en droge doek. Ik kan me voorstellen dat je het liefste een hogedrukreiniger eroverheen laat gaan, maar dat is absoluut geen goed idee. Deze zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke waslaag van het hout beschadigt.

Verweerde meubels…

Als je verweerde tuinmeubelen hebt staan, dan maak je dit schoon met een harde borstel. Daarna verdun je houtreiniger en deze breng je aan met en schuurborstel op je tuinmeubelen (lees eventjes de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Voor lastige hoekjes en naden gebruik je een platte kwast. Als de houtreiniger 10 minuten heeft ingewerkt, schrob je de meubelen met een harde borstel en spoel je ze vervolgens schoon. Laat daarna alles 24 uur drogen en bekijk hoe het is geworden. Zie je nog steeds schimmelvlekken of is het meubel erg verweerd, herhaal dan de behandeling en poets de vlekken weg met schuurpapier. Ook verweerde meubels wrijf je na de behandeling zoals hierboven omschreven in met tuinmeubelolie, wat je vervolgens 15 minuten laat intrekken voordat je alles weer afneemt.

Kunststof, weinig onderhoud en misschien toch wel het makkelijkste

Wil je op de makkelijke tour, dan is kunststof natuurlijk ideaal. Je hebt de keus uit ontzettend veel kleuren, het is sterk (bijna niet kapot te krijgen) en het heeft ook nog eens weinig onderhoud nodig. Spray nieuw gekochte tuinmeubelen van kunststof wel altijd in met een zogenaamde ‘protector spray’. Vuil en vocht kunnen dan minder gemakkelijk in het meubilair trekken. Nog een voordeel: je kunt alles het gehele jaar lekker buiten laten staan. Zorg er trouwens wel voor dat je alles (stoelen enz.) schuin tegen de tuintafel laat leunen, zodat de regen er gemakkelijk vanaf kan stromen. Verwijder ook zeker regelmatig takjes, blaadjes en andere zaken die schimmel zouden kunnen veroorzaken. Schoonmaken doe je met een zachte borstel of doek.

We zijn er nog niet uit

Eigenlijk is het voor ons best wel leerzaam geweest om alles hierboven op een rijtje te zetten. Helaas zijn we er zelf nog niet uit wat we nou precies willen…wellicht wordt het toch een mix van materialen, aangezien we beiden iets anders mooi vinden. Gelukkig hebben we nog eventjes de tijd, hoewel het steeds vaker wat zonniger wordt!

Uitgelichte afbeelding: Black chair in wood patio at green garden with fountain in house from Shutterstock/Prasit Rodphan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.