Een eigen tuinhuisje om in te spelen, welk kind wil dat nou niet? Zo’n eigen speelhuis, dat nodigt uit tot lekker bezig zijn. Zie je het al voor je? Een tafel om aan te knutselen en spelletjes te doen, een poppenhoekje met theeservies, een treinbaan of een bankje met misschien een gameconsole. Een speciale kinderspeelkamer in een tuinhuisje of blokhut is niet alleen supertof voor de kids, ook voor de ouders zitten er voordelen aan. Twee vliegen in één klap dus.

Ongestoord spelen

Voordeel voor zowel kinderen als ouders is het fijn dat de kinderen hier lekker ongestoord hun gang kunnen gaan. Het is voor ouders en kind heerlijk dat er niet de hele tijd opgelet moet worden of er een vaas omgaat, of dat de bank bijvoorbeeld vies wordt. Er mag natuurlijk ook wat meer herrie worden gemaakt dan in huis. In huis ligt misschien wel een baby te slapen, of probeer je als ouder thuis te werken. En is het spel nog niet klaar als er gestopt moet worden? Het kan in het tuinhuisje lekker blijven liggen tot een volgende keer. Niet alleen kleine kinderen, maar ook tieners zullen het waarderen net even wat meer privacy te hebben als ze met vrienden willen chillen of een feestje willen geven zonder ouders. Voor ouders geldt wederom: de troep achteraf heb je niet in huis.

Aanleg tuinhuisje

Tuinhuisjes kun je kant-en-klaar kopen. Een tuinhuisje om in te spelen vergt wat meer aandacht dan een tuinhuisje voor je gereedschappen en bijvoorbeeld je grasmaaier. Het huisje moet netjes afgewerkt zijn en dus wind- en waterdicht zijn. Ook ramen mogen niet ontbreken. Maar met alleen de aanschaf en het neerzetten van het huisje zelf ben je er nog niet. Denk ook aan:  

  • het aanleggen van een waterleiding;
  • elektriciteit;
  • internetkabel en wifiverbinding;
  • bestrating om het huisje heen.

Style het huisje van binnen met vloerkleden en vrolijke gordijnen. Plaats leuke meubels in het huisje, zoals zitzakken en een schommelstoel. Hier kunnen de kinderen dan heerlijk luieren. Gordijnen isoleren ook, ze houden de warmte binnen als het koud is en houden het binnen frisser als de warme zon op de ramen schijnt.  

Kosten en milieu

Een tuinhuisje met spelcomputers en werkende verlichting slurpt energie. Je energieverbruik gaat hierbij omhoog. Reden te meer om eens goed te kijken naar de verschillende energieleveranciers. In een online energievergelijker vind je een overzicht van energieleveranciers en het soort stroom dat zij aanbieden. Vergelijk alle kosten van stroom en gas en bekijk hoe jij slim kunt besparen. Wil je het duurzaam aanpakken kun je ook zonnepanelen op het dak plaatsen, of het dak beplanten met sedum of andere mossoorten.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.