Ghostbuster helpt kinderen bij veilig gebruik social media
Uniek softwareprogramma gaat misbruik te lijf

image03Cyberpesten, loverboys, pedofielen die zich voordoen als kinderen, identiteitsfraude, tieners die naaktfoto’s van zichzelf posten of domme uitspraken posten; iedere dag valt wel te lezen over jongeren en kinderen die slachtoffer zijn van de gevaren van de digitale snelweg. Kinderen en tieners zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van social media. En een domme tekst of een erotisch getinte foto die in een baldadige bui is gepost, is niet zomaar van internet verwijderd. Met het gratis softwareprogramma Ghostbuster kunnen ouders hun kroost op een eenvoudige manier behoeden voor de minder leuke kanten van social media.

Niet iedereen met een social media profiel heeft goede bedoelingen en kinderen zijn daarbij een makkelijk slachtoffer. Het softwareprogramma Ghostbuster helpt ouders hun kinderen te beschermen tegen de gevaren van internet. Het koppelt verschillende social media profielen binnen een gezin aan een administrator account, dat in handen is van moeder of vader. Denk hierbij aan Facebookpagina’s en twitteraccounts. Ghostbuster geeft aan hoe profielen van verschillende social media gebruikers binnen een gezin beter beveiligd kunnen worden. Twitterberichten komen dan bijvoorbeeld niet meer in zoekmachines terecht. Daarbij geeft het programma ook aan als een van de kinderen de beveiliging zelf weer verwijdert, contact heeft met een verdacht persoon of foto’s op internet plaatst.
Het programma is vanaf 15 januari 2013 gratis te downloaden via www.ghostbuster.org.

Misbruikbutton
Ook scholen worden aangesloten op het Ghostbuster netwerk. Niet alleen kunnen zij verifiëren of de eigenaren van de profielen daadwerkelijk bestaande kinderen zijn (en geen volwassene die zich voordoet als tienjarige), zij kunnen ook als extra monitor fungeren.  Als de software geïnstalleerd is, verschijnt ook een misbruikbutton in het scherm. Als een kind bijvoorbeeld gepest wordt, kan hij daar op klikken. De melding wordt dan direct naar ouders en naar de school gestuurd. Een profiel waarop misbruik is aangegeven, blijft altijd als verdacht aangemerkt. Scholen kunnen zich nu al aanmelden wanneer zij op zoek zijn naar meer informatie via www.ghostbuster.org

Digitale snelweg
Erik Backer ontwikkelde het programma in samenwerking met zijn compagnons. Hij gaf al workshops op scholen ‘De Gevaren van Social Media’, wat een enorm succes bleek. Zijn compagnon Kornel Kathi merkte op dat de workshops kinderen weliswaar alerter maakte, maar het probleem niet wordt opgelost. Programma’s om computers te beveiligen tegen de gevaren van social meida, waren er nog niet, en dus ontwierp Erik Backer het zelf. Backer: “een foto of een twitterbericht kan nog zeven tot tien jaar in zoekmachines opduiken, zelfs als het origineel is verwijderd. Een pubermeisje dat de klas uit is gestuurd en haar leraar iets vreselijks toewenst op Twitter, kan zo nog jarenlang achtervolgd worden door haar uitspraak. Wij hopen met Ghostbuster een beetje bewustwording te kweken bij zowel kinderen als ouders. Veel ouders hebben zelf niets eens Twitter of Facebook en staan niet stil bij dit soort risico’s. Maar net zoals je je kind leert wat de gevaren op de weg zijn voor je ze alleen naar school laat fietsen, is het belangrijk dat ze bekend zijn met de gevaren van social media, voor ze zich zonder enig toezicht op de digitale snelweg kunnen begeven.”

(Visited 45 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.