Je kind op de middelbare school, het is een hele stap. Het lijkt dat gedaan met de veiligheid van de basisschool en de stap naar een school die op het eerste oog wel heel groot en kil lijkt. Toch hoeft die stap naar het voortgezet onderwijs helemaal niet zo moeilijk en eng te zijn. Niet voor de kinderen zelf, maar ook niet voor hun ouders!

Stap naar de middelbare school

Je ligt er misschien al nachten wakker van. Je kind gaat naar de middelbare school en moet dan echt gaan studeren. Er moet een zware tas vol boeken mee, dat kinderfietsje kan echt niet meer en er zijn ineens ook allemaal andere zaken om rekening mee te houden. Zo heeft je kind dan niet meer elke dag dezelfde uren en moet de avond van tevoren de tas worden ingepakt. Welk boek hoort ook alweer bij welk vak en voor welk vak moet die laptop eigenlijk mee naar school? Je komt meteen voor allemaal keuzes te staan. Hoe kies je schriften en inpakpapier dat je kind niet te kinderachtig vindt? Er moet een stevige schooltas gekocht worden en maak gelijk nog maar een beetje budget vrij voor die rekenmachine en die laptop.

Is de stap wel zo groot als hij lijkt?

Het lijkt een enorme verandering voor jou en je kind, die nieuwe school, maar misschien valt het ook wel een beetje mee. Ja, je kind zal nieuwe vriendschappen moeten opbouwen. Maar vergeet niet dat het voor elk kind in de eerste een nieuwe ervaring is. En die schooltijden die niet elke dag hetzelfde zijn, daar went je kind snel aan. Natuurlijk is het een stuk zwaarder op de middelbare school, maar ook dat went mettertijd. Het aanpassend vermogen van je zoon of dochter is groter dan je misschien denkt en het zal niet lang duren voordat je ‘brugpieper‘ zonder zorgen door die grote school stapt.

Tips voor de middelbare school

Je maakt het een stuk makkelijker voor je kind op de middelbare school door alles goed voor te bereiden. Zorg dat de tas al de avond van tevoren is ingepakt en dat je kind het huiswerk ruim op tijd doet. Maak hier een vaste tijd voor vrij, op een rustige, opgeruimde plek. Praat met je kind over wat er die dag allemaal op school is gebeurd en vergeet niet complimenten te geven als er iets goed is gegaan, hoe klein het ook lijkt. En ontspan, want je kind pikt het onbewust op als jij stress hebt over de nieuwe school.

Beeld: Shutterstock

/Gastartikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.