Het kan niet anders dan dat je dagelijks wel iets meekrijgt van het nieuwe corona virus COVID-19. Een heftig virus wat eerst gniffelend werd weggewuifd als een griepje, laat zien dat het toch wel serieuze business is. Sociale onthouding, social distancing, thuisisolatie – al deze termen maken een grote kans om het woord van 2020 te worden. Thuisisolatie is een van de maatregelen om besmetting van anderen te voorkomen, maar wanneer moet je in thuisisolatie en hoe houd je in vredesnaam de kinderen bezig?

Wanneer moet je in thuisisolatie?

In eerste instantie moest je in thuisisolatie als je positief getest was op het coronavirus. Al snel werd duidelijk dat er veel te weinig tests zijn om iedereen te testen. Dit betekent dat er alleen getest wordt als je ouder dan 70 bent, in de risicogroep valt of ernstige klachten hebt waarbij je klachten verergeren en koorts hebt en/of benauwd bent. Met milde klachten wordt er van je verwacht dat je er zelf voor kiest om in thuisisolatie te gaan, met andere woorden dat je binnen blijft. Onder milde klachten wordt in dit geval verstaan dat je last hebt van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Bij milde klachten blijf je binnen en pas zodra je 24 uur vrij bent van deze milde klachten, is het risico iemand te besmetten voorbij.

Hoe voorkom je verveling bij je kinderen bij thuisisolatie?

Scholen zijn gesloten, je kunt de deur niet uit en je kind staat voor dag en dauw alweer naast zijn houten kinderbed te stuiteren. Dat de dagen erg lang duren op deze manier hoeft niemand je te vertellen. Je kunt er dan maar beter het beste van maken. Maak met oude lakens en een paar kussens een knusse tent van het peuterbed van je kind. Tablet erbij en een beker, anti-lek!, drinken met een bakje chips en je komt even toe aan je eigen dingen. Immers, je hoeft je niet ziek te voelen door die milde klachten maar je moet wel thuisblijven, dan kan je maar beter die dingen doen waar je anders niet aan toekomt. Maak mooie knutsels voor opa en oma die je opstuurt of bij hun voordeur neerzet. Dat vrolijkt ze vast op. Je hoeft overigens je kind echt niet de hele dag bezig te houden, even vervelen is helemaal zo slecht niet.

Help, de scholen zijn dicht!

De scholen zijn dicht en misschien maakte je je wel zorgen of je kind niet achter gaat lopen met de lesstof. Gelukkig voor ouders, en helaas voor de leerlingen, hebben de meeste scholen bijzonder snel een programma voor thuisscholing opgezet. Het geluk hierin zit hem in meerdere dingen. Allereerst duren de drie weken enorm lang als je niet of nauwelijks naar buiten kunt. Daarnaast houd je structuur in je dagen en zal je kind minder moeite hebben met weer naar school gaan, zeker als de scholen nog langer dichtblijven na de eerste drie weken. Laat je kind de taken uitvoeren en benadruk het belang om bij te blijven met de lesstof. Als het ritme er eenmaal in zit, zal het allemaal meer een automatisme worden. En als je het echt allemaal niet meer weet, dan staat er hier vast nog wel een leuke activiteit tussen om eventjes stoom af te blazen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.