Je zoontje of dochtertje is bijna jarig en dat betekent: feest! Een kinderfeestje organiseren is super leuk, hoewel er ook veel mensen zijn die het verschrikkelijk vinden. Al dat geregel en drukte de hele dag. Maar ja, je wilt je kind ook een leuke dag bezorgen. Er komt natuurlijk veel kijken bij het organiseren van een kinderfeestje, omdat je met veel dingen rekening moet houden. Maar na het lezen van deze blog, hoop ik dat het organiseren een stuk makkelijker wordt. En niet onbelangrijk: het zal je een hoop tijd en stress besparen.

Farah is nog maar 3,5 en de feestjes die zij tot nu toe heeft gevierd waren alleen nog maar met familie en vrienden. Dit jaar gaat ze naar de basisschool en dan zal ik niet meer om de kinderfeestjes heen kunnen. Ik weet nog dat ik mijn eigen kinderfeestjes vroeger geweldig vond, terwijl je toen nog gewoon thuis ging knutselen en frietjes eten. Tegenwoordig worden kinderfeestjes daarentegen regelmatig buiten de deur gevierd. 

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kent het spreekwoord vast wel: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook als het gaat om een kinderfeestje. Door op tijd te beginnen met de organisatie, voorkom je een hoop stress. Het is niet fijn om alles nog op het laatste moment te regelen en erg handig is het ook niet. Als je namelijk iemand wilt uitnodigen (bijvoorbeeld een clown of iemand die een workshop geeft) dan ben je afhankelijk van hun agenda. Als je dit lastminute probeert te regelen heb je grote kans dat zij al geboekt zijn. Kortom, het is belangrijk om je goed te oriënteren op welke datum je het kinderfeestje wilt organiseren en haal de eventuele nodige spullen alvast in huis. Wil je lekker met de kids knutselen? Bij de Action kun je altijd voor een prikkie knutselspullen scoren.

Tip 2: Schrijf alles op

Als je de nodige voorbereidingen hebt gedaan, is het van belang om een plan te hebben. Wie worden er uitgenodigd? Waar gaan jullie heen of komt er iemand bij jullie? Wat gaan jullie doen? Tot hoe laat duurt het kinderfeestje? Hoe ziet het verlanglijstje er uit? Dit zijn allemaal vragen waar je over na zal moeten denken. Het is lastig om allerlei zaken tegelijkertijd te onthouden en waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Door alles op te schrijven zul je het wel eerder onthouden en je hebt ook gelijk een handig overzicht. Op een ietwat chaotische dag is het toch wel fijn om iets van een structuur achter de hand te hebben.

Tip 3: maak (samen met je kind) een leuke uitnodiging

Als je met je kind hebt overlegd en je weet welke kinderen er uitgenodigd moeten worden, kan het leuke beginnen. Een uitnodiging maken samen met je kind is natuurlijk het allerleukste. Vervolgens kan je zoon of dochter de zelfgemaakte uitnodigingen mee naar school nemen, rondbrengen of versturen. Er zijn een aantal punten die niet mogen ontbreken in je uitnodiging.

  1. De naam van de jarige; van wie is het uitnodigingskaartje?
  2. De naam van degene die wordt uitgenodigd.
  3. Het adres of de plek waar de kinderen heen moeten worden gebracht.
  4. Hoe laat worden de kinderen opgehaald / thuisgebracht of is het een slaapfeestje?
  5. Wat is de aanleiding voor de uitnodiging?
  6. Wanneer wordt het feestje gehouden?

Tip 4: Wat gaan we doen?

Het is belangrijk om je kind een inspraak te laten hebben in wat hij of zij wil doen. Soms hebben ouders de neiging om dit in te vullen voor hun kind of om direct zelf met een idee of voorstel te komen. Het is fijn dat de ouders mee proberen te denken, maar de kans is aanwezig dat hun kind het eigenlijk niet zo leuk vindt. Helemaal in de tijd waarin we nu leven. Vraag daarom eerst aan je kind wat hij of zij graag zou willen doen met het kinderfeestje. Wordt het feestje thuisgevierd of doe je een activiteit buiten de deur? Is het idee van je kind niet helemaal realistisch of niet haalbaar om een of andere reden, probeer dit dan uit te leggen aan je kind en zoek samen naar een andere oplossing. Er zijn zoveel leuke dingen op het internet te vinden.

Tip 5: Hoeveel kinderen mogen er komen?

Tja en dan, hoeveel kinderen mogen er komen? Dit is geheel afhankelijk van wat jullie beiden graag zouden willen en wat reëel is voor de leeftijd van jouw kind. Een handige vuistregel is dat jouw kindje de hoeveelheid personen mag uitnodigen als de nieuwe leeftijd van de jarige job of jet. Deze regel kun je toepassen, maar de hoeveelheid gasten hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  • Hoe jij het zelf beleeft en wat jij zelf aan kunt.
  • Wat jouw kind wil.
  • Wat voor soort feest jouw kind wil organiseren? Als er een discofeestje wordt georganiseerd kunnen er meer mensen komen dan wanneer je een activiteit doet die duurder i
  • Hoe is het karakter van je kind? Is hij of zij hyperactief, snel overprikkeld of juist rustig?

Tip 6: Check allergieën of andere bijzonderheden

Soms weet je het al van een aantal kinderen, maar soms ook niet. Het is altijd iets om even extra goed op te letten; is een kind allergisch voor een bepaalde voeding of zijn er andere bijzonderheden? Een kindje met diabetes mag niet teveel zoetigheid en een Islamitisch kindje eet hoogstwaarschijnlijk alleen halal. Heb je een zwemfeestje gepland staan, dan is het handig dat alle kinderen beschikken over een zwemdiploma. Vraag ook dit soort zaken altijd vooraf na bij de ouders.

Tip 7: Wissel nummers uit

Nu je toch aan het informeren bent; het is ook handig om de telefoonnummers te hebben van de ouders. Dat niet alleen, het is ook belangrijk dat de ouders jouw telefoonnummer hebben. Er kan natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren; misschien krijgt een kindje heimwee op een slaapfeestje, gebeurt er een ongelukje, wil het kind toch eerder naar huis of een andere reden. Het uitwisselen hoort tevens bij het voorbereiden bij het kinderfeestje. Je kunt de telefoonnummers van de ouders beter voor de zekerheid bij de hand hebben. Je weet bij kinderen: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mijn naam is Jasmina en ik ben moeder van een klein eigenwijs meisje van 3.5 jaar die flink aan het peuterpuberen is. Op mijn  mommy lifestyle blog Sparkles Inside. Mijn blog heeft een hoog “Me” gehalte en ik schrijf hier dan ook over alles wat me bezighoudt. Gezellige onderwerpen zoals kinderfeestjes en leuke uitjes, maar ook de wat zwaardere onderwerpen zoals diabetes, fertiliteitsproblemen en de dood van mijn vader komen vaker aan bod. Ik ben gek op koken (stiekem meer op eten, maar dat is een andere discussie). Tevens hoop ik Farah  meer van de wereld te kunnen laten zien en nieuwe culturen te laten kennen. Omdat dit toch wel 2 van mijn passies zijn die diep liggen, heb ik besloten om deze onderwerpen op te splitsen en hier meer aandacht aan te besteden op mijn nieuwe blog Travelfoodie Inside

Ik hoop dat je mijn gastblog leuk vond om te lezen, en ik lees graag in de reacties welke tips jij nog hebt om een kinderfeestje te organiseren.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.