De heerlijkste tijd van het jaar is weer aangebroken. De dagen worden korter, het wordt kouder buiten en de feestdagen zijn in aantocht. Dat betekent dat de kerstvakantie ook alweer op de loer ligt. Heerlijk natuurlijk voor de kids om lekker vrij te zijn, maar soms weet je van gekkigheid ook niet wat je moet doen in die vrije dagen. Veel ouders hebben rond de kerstdagen ook wat extra dagen vrij, dus genoeg tijd om leuke dingen samen met de kinderen te doen. Maar je bent ook wel even klaar met de tekeningen en het speelgoed. Het jaar is weer aan ons voorbij gevlogen dus je wilt echt even quality tijd met de kids doorbrengen en gezellig samen nieuwe herinneringen creëren. Lees snel verder voor de leukste activiteiten die je samen kunt ondernemen in de kerstvakantie.

Samen gezond bakken

Samen met je kinderen aan de slag in de keuken is zo gezellig. Het liefst bak je iedere dag wel een taart of cake om vervolgens lekker samen op te peuzelen. Helaas is dat niet echt de meest gezonde optie. Je wilt niet dat de kinderen te veel suiker en andere ongezonde ingrediënten binnenkrijgen. Gelukkig bestaan er ook genoeg suikerarme recepten. Zo kun je lekker veel samen aan de slag in de keuken, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over de gezondheid van jullie creaties. Zo kunnen jullie samen optimaal genieten van al het lekkers dat je gebakken hebt. De feestdagen zijn in aantocht dus dan kies je natuurlijk voor het bakken van pepernoten, heerlijke kerststol of cupcakes in kerststijl. Uiteraard mogen de kinderen ook meebeslissen! In plaats van samen bakken, kun je de kids ook een avondje voor het eten laten zorgen. Mits ze daarvoor oud genoeg zijn natuurlijk. 

Ouderwetse filmavond op de bank

Heb je zelf ook zulke fijne herinneringen aan vroeger dat je samen met je ouders ‘s avonds televisie mocht kijken? Met fris gewassen haren en een bakje chips op de bank. Dat soort herinneringen gun jij je kinderen natuurlijk ook. Het ouderwetse televisie kijken is niet meer helemaal van deze tijd. Je kunt alle programma’s makkelijk terugkijken en je hebt met Netflix, Disney Plus en Videoland de leukste films op elk moment van de dag tot je beschikking. Kies dan ook voor een heerlijke filmavond, samen knus op de bank. Maak samen met de kids de huiskamer helemaal gezellig. Steek de kaarsjes aan, zet (kidsproof) hapjes op tafel en een kan limonade klaar. Om het helemaal kerstachtig te maken kun je er ook voor kiezen om samen een hut te bouwen met allerlei dekens en het daarbinnen lekker knus te maken met kussen en lampjes. Om vervolgens dicht tegen elkaar aan te kruipen en te genieten van de film met een warme chocomel op schoot. Het zijn vaak die ‘eenvoudige’ avonden waar je later met het meeste plezier op terugkijkt. 

Samen het huis kerst proof maken

Het huis gezellig maken is misschien wel een van de leukste dingen van de feestdagen. Ook dit kun je uitstekend samen met de kinderen doen. En dan het liefst zonder gedoe natuurlijk. Ga samen op jacht naar de meest mooie kerstboom en hang de kamer voor met gezellige lichtjes. Dit is ook de ideale tijd om samen lekker binnen te zitten en te knutselen. Maak bijvoorbeeld zelfgemaakte kerstballen voor in de boom of een kerstkrans die de kinderen op hun eigen slaapkamerdeur kunnen hangen. Wanneer je de kinderen erbij betrekt, houden ze er extra warme herinneringen aan over en dat is ten slotte wat de feestdagen zo speciaal maakt. 

Maak een winter wonder wandeling

Met een beetje mazzel krijgen we deze winter nog een witte kerst. Hoewel het buiten koud en guur kan zijn, kun je je daar gelukkig goed op kleden. ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding’ zeggen ze wel eens. En dat klopt! Op ieder weertype kun je je kleden. Dus hop, de warme waterdichte kleding en laarzen aan, en naar buiten. Neem de slee mee, zodat de kinderen van de heuveltjes in de buurt kunnen glijden. Organiseer een groot sneeuwballengevecht met de buurkinderen of maak met het hele gezin een grote sneeuwpop. Tijdens een wandeling in het bos kun je samen op zoek naar dierensporen in de sneeuw en ontdekken of er nog dieren te spotten zijn. Buiten zijn is dan een grote belevenis voor de kinderen. Wanneer er geen sneeuw ligt is het nog steeds net zo leuk. Er valt genoeg te ontdekken in de vrije natuur. Zo steken de kinderen in de vakantie ook nog wat op. 

Beeld: Shutterstock

Een gedachte over “Gezellige activiteiten om samen met de kinderen te doen in de kerstvakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.