April doet wat ´ie wil…we hebben het in de afgelopen weken allemaal voorbij zien komen; lente, zomer, herfst en winter. En er zal heus nog weleens een buitje gaan vallen. Gelukkig is regen niet altijd een reden om binnen te blijven, je kunt namelijk ook in de regen allerlei leuke dingen doen met kinderen. 

Stampen in de plassen

Waarschijnlijk staat het stampen in de plassen bij de meeste kinderen op nummer één! Goede regenlaarzen zijn dan natuurlijk een must. Zeker als het om diepe plassen gaat ben je blij als je kind zijn/haar nieuwe sneakers niet aan heeft. Onze kleuter ontdekte het plassen stampen een stuk later dan het gemiddelde kind, maar al ligt er nu een heel klein plasje in de straat, hij moet loopt erheen om erin te stampen.

Regenwormen zoeken

Haha, niet echt iets waar je als ouder(s) op zit te wachten, regenwormen in de handjes van je kind(eren), maar interessant zijn deze beestjes natuurlijk wel. Ze krioelen…en zijn lekker glibberig…uitermate geschikt om te bekijken dus. En als je toch bezig bent, vissen in de regen gaat ook prima met een worm aan je haakje.

Je kunt trouwens ook een wormenhotel maken, dit doe je met grote emmers (of je koopt een kant-en-klare variant). In hun verblijf maken de wormen compost dat je kunt gebruiken voor vruchtbaardere grond in eigen tuin. Deze speciale compostwormen, vaak tijgerwormen (Eisenia fetida) kun je bestellen via internet, of op zoek gaan naar iemand die al langer een wormenhotel heeft.

Spelen in de modder

Trek oude kleding, of een mooi water- en windicht pak van iELM aan en duik in de modder. De meeste kids vinden het heerlijk om een beetje vies te worden en heel eerlijk, dat moet ook gewoon kunnen. Kinderen zitten (helaas) tegenwoordig teveel achter verschillende schermen en spelen een stuk minder buiten. Buiten spelen en contact met de natuur is gezond voor kinderen. Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving, een betere psychische gezondheid hebben. En kinderen die goed in hun vel zitten hebben meer kans om hun talenten volop te benutten. Lekker knoeien en buiten bezig zijn dus….doe jij mee als ouder? Of duik je onder een paraplu? De wasmachine die je thuis hebt staan, wast het allemaal wel weer schoon!

Muziek maken

Zet verschillende potten en pannen buiten in de regen neer en luister naar hoe de regendruppels erop vallen. Misschien kun je er zelfs wel een melodie in horen, zoals bijvoorbeeld ‘twee emmertjes water halen’ of ‘het regent, het regent’.

Water opvangen

Om erachter te komen hoeveel regen er valt, kun je een fles neerzetten en later kijken hoeveel regen erin zit. Zet met een watervaste stift verschillende streepjes erop (gebruik een liniaal) zodat je het goed kunt aflezen.

Stoepkrijt kunst

Natuurlijk is het heel erg leuk om, als het droog is, met stoepkrijt te spelen, maar ook in de regen kan dit een leuke activiteit zijn. Maak een tekening op papier met stoepkrijt (waskrijt kan natuurlijk ook), leg deze daarna in een stevig plastic bakje buiten. Wacht een paar minuutjes en laat de tekening dan binnen op een vuilniszak opdrogen. Moet je eens kijken wat een prachtig kunstwerk het geworden is. Ook kun je natuurlijk buiten op de tegels wat moois maken en kijken hoe de regen de kleuren uit laat lopen.

Afbeeldingen: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.